Dit moet je weten over de btw-regels in het buitenland

Heb jij klanten in het buitenland? Dan krijg je te maken met uiteenlopende regels voor de btw in het buitenland. Er gelden verschillende regels voor leveringen aan zakelijke klanten of particuliere klanten en voor leveringen binnen of buiten de EU. Vanaf 1 juli 2021 zijn er ook een aantal btw-regels veranderd. Na het lezen van dit blog weet je hoe het zit.

Heb je klanten buiten de EU?

Voor leveringen aan particuliere en zakelijke klanten in landen buiten de EU hoef je geen btw te berekenen. Je moet wel kunnen aantonen dat je geleverd hebt aan het buitenland en voldoen aan de extra administratieve verplichtingen van de Belastingdienst.

Brexit

Op 1 januari 2021 trad het Verenigd Koninkrijk definitief uit de EU. Daardoor zijn vanaf die datum leveringen aan het Verenigd Koninkrijk geen leveringen binnen de EU meer, maar leveringen buiten de EU.

Noord-Ierland heeft vanaf 1 januari 2021 een aparte status binnen het VK: het blijft voor levering van goederen onderdeel van het douanegebied van de EU en valt onder het Europese btw-stelsel (de intracommunautaire leveringen). Je doet er dus ICP-aangifte voor.

Let op: Vanaf 1 januari is er een verschil tussen levering van goederen en diensten aan Noord-Ierland. Levering van goederen in Noord-Ierland blijft zoals het was, maar voor levering van diensten geldt dat Noord-Ierland geen EU-lidstaat meer is.

Voor zendingen van en naar Engeland, Schotland en Wales gelden vanaf 1 januari de regels voor douanevervoer. Die gelden ook als het gaat om doorvoer via die landen naar Noord-Ierland. Om te zorgen dat je boekhouding klopt, moet je een aantal handelingen uitvoeren in SnelStart.

Zakelijke klanten binnen de EU

Btw-plichtige klanten in andere EU-landen hebben niets te maken met de Nederlandse btw. De zakelijke klanten dragen zelf omzetbelasting af aan de fiscus in hun eigen land. Op de factuur voor deze klanten hoef je daarom geen btw aan te geven, maar geef je aan dat het gaat om een intracommunautaire prestatie (ICP). Vervolgens moet je in een aparte aangifte aan de Belastingdienst vermelden aan welke bedrijven in andere EU-landen je de producten en diensten hebt verkocht. Deze aangifte heet de opgaaf ICP. 

Wat is opgaaf ICP?

ICP staat voor intracommunautaire prestaties en dit zijn alle goederen en diensten die je aan btw-plichtige klanten in andere EU-landen hebt verkocht. In de opgaaf ICP vermeld je aan wie je wat hebt geleverd. Als je in een periode niets hebt geleverd, of als de diensten in het land van de klant zijn belast met 0% btw of zijn vrijgesteld, hoef je over die periode geen opgaaf ICP te doen.

Wist je dat het bedrag van je opgaaf ICP komt ook terugkomt in je btw-aangifte? Het totaalbedrag van alle leveringen en diensten in de ICP-aangifte, is gelijk aan het bedrag dat je voor die periode invult in de btw-aangifte bij Rubriek 3b 'Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU'.

Eenvoudig opgaaf ICP doen

SnelStart Web berekent automatisch de opgaaf ICP. Bij iedere factuur aan een bedrijf uit een ander EU-land worden de gegevens direct in de opgaaf ICP en op de juiste plek in de btw-aangifte gezet. Zo hoef je niet langer apart bij te houden met welke buitenlandse partijen je zaken hebt gedaan. Aan het einde van de periode controleer je het overzicht en verstuur je de btw-aangifte en de opgaaf ICP met één klik naar de Belastingdienst.

Als de btw-regelgeving verandert, passen we de automatische berekeningen voor de btw-aangifte en de opgaaf ICP in SnelStart hierop aan.

Tip: Check met je accountant of boekhouder of je administratie goed is opgezet, zodat alle boekingen op de juiste manier worden verwerkt.

Doe de VIES-check

Bij elke factuur waarbij je geen btw rekent en de klant zelf de btw moet afdragen, moet je controleren of het btw-nummer van de klant (nog steeds) geldig is. Zo weet je zeker dat je met een ondernemer te maken hebt. Als namelijk bij controle van je administratie blijkt dat het btw-nummer van de afnemer niet klopt, krijgt je een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Je moet dan alsnog omzetbelasting betalen over de goederen en diensten die je zonder btw hebt geleverd, plus een boete.

Ieder EU-land heeft een eigen database met btw-nummers van de ondernemers in dat land. Je kunt het btw-nummer van klanten uit EU-lidstaten controleren via het Vat Information Exchange System (VIES), een internetsite van de Europese Commissie, waar alle nationale databases van de EU bij aangesloten zijn.

VIES-check met één druk op de knop

In SnelStart controleer je automatisch de btw-nummers van je relaties met één druk op de knop. Het programma checkt de btw-nummers via de internetsite van de Europese Commissie, maar je voert de controle direct vanuit je boekhoudprogramma uit. Zo controleer je snel en gemakkelijk btw-nummers, met minder klikken en zonder het opnieuw invoeren van gegevens.

Particuliere klanten binnen de EU

Stel dat je via je webshop producten verkoopt aan consumenten in de EU. Elk EU-land bepaalt zelf de hoogte van de btw-tarieven. De basisregel is dat je de buitenlandse btw rekent voor verkopen aan particuliere klanten in een ander EU-land. Om dit te doen moet je je als ondernemer in het betreffende land registreren. Je ontvangt dan een btw-nummer en verzorgt lokaal de btw-aangifte. Maar als je niet zoveel levert, is dit natuurlijk een heel gedoe.

Daarom mag je als weinig verkoopt op de facturen voor particuliere klanten het Nederlandse btw-tarief aangeven. De omzet moet dan onder een zogenaamd drempelbedrag blijven. Als de omzet hoger is dan het drempelbedrag breng je het btw-tarief van het betreffende land in rekening.

Nieuwe regeling btw e-commerce in EU vanaf 1 juli 2021

Tot 1 juli 2021 was er voor ieder EU-land een eigen, specifiek drempelbedrag afgesproken. In de nieuwe regeling vanaf 1 juli staat niet langer een apart drempelbedrag voor ieder EU-land, maar een algemene drempel voor je totale omzet (voor goederen en digitale diensten) in andere EU-landen van 10.000 euro per jaar. Je omzet in Nederland telt daarbij niet mee. Het nieuwe algemene drempelbedrag is een veel lager bedrag dan de voormalige bedragen per land.

Zodra je afstandsverkopen (verkopen van goederen en digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen) bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 10.000 euro, moet je de lokale btw-tarieven hanteren van het land waar je levert. Wanneer je afstandsverkopen onder de 10.000 euro per jaar blijven, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen en doe je in Nederland de btw-aangifte op de gebruikelijke manier.

Hoe regel ik de btw-aangifte in andere EU-landen?

Vanaf 1 juli 2021 kan een ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw via het éénloketsysteem of One Stop Shop (OSS) van de Belastingdienst aangeven. Dit doe je met een aanmelding voor de 'Unieregeling'. Je hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

Je doet hierbij één speciale btw-aangifte via de Nederlandse Belastingdienst in plaats van afzonderlijke btw-aangiftes in alle andere EU-landen waarin je verkoopt. De Nederlandse Belastingdienst regelt dat de via het OSS-portal aangegeven btw bij het juiste EU-land terechtkomt. Je kunt dan binnen het éénloketsysteem ieder kwartaal je btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen.

Om de regeling te mogen gebruiken gelden een aantal voorwaarden, zoals: je regelt zelf het transport van de goederen naar de andere EU-landen, het transport van de zending begint in Nederland en je hebt een vestiging in één EU-land.

Let op: het drempelbedrag geldt niet voor accijnsgoederen, zoals alcoholische dranken en (bijna) nieuwe vervoersmiddelen, zoals auto's en motoren. Deze goederen zijn altijd belast in het land waar ze naartoe gaan. Daarnaast mag je deze regeling niet gebruiken voor margegoederen. Pas je de margeregeling toe dan ben je Nederlandse btw verschuldigd aan de Belastingdienst over de winstmarge van de goederen. Je berekent geen btw aan de klant en vermeldt dit ook niet op de factuur.

Invoeren van producten in de EU

Verkoop je producten uit een land buiten de EU (bijvoorbeeld China) via je webshop direct aan consumenten in een EU-land?  Vanaf 1 juli 2021 is bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd in het EU-land waar de goederen de EU binnen komen. Het maakt niet uit wat de waarde is van de zending. Een zending kan bestaan uit een pakket met verschillende goederen. De kosten voor de verzekering en de verzending tellen niet mee bij het bepalen van de waarde.

Hoe doe ik aangifte van de invoer-btw?

Je kunt de invoer-btw op een centrale manier aangeven met de 'Invoerregeling' in het éénloketsysteem. Met de Invoerregeling meld en betaal je in 1 keer iedere maand de btw voor alle leveringen. Je betaalt dan geen btw bij de invoer. Als je gebruik wilt maken van de 'invoerregeling' moet je je registreren via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

De invoerregeling is van toepassing op zendingen met een waarde van maximaal 150 euro. Je kunt deze regeling niet gebruiken voor accijnsgoederen, zoals bier, wijn en tabaksproducten. Bovendien moet je de verzending wel zelf regelen. Zendingen met een waarde tot en met 150 euro zijn vrijgesteld van invoerrechten.

Wat is de impact op jouw onderneming?

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door en bekijk het webinar van de Belastingdienst via de link in het artikel. Deze informatie helpt je om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Meer over btw en SnelStart

Werk je al met SnelStart? Lees hier hoe je de btw- en ICP-aangifte doet via SnelStart.

Als we het in SnelStart hebben over btw-verlegd, dan bedoelen we altijd de verlegging van btw van en naar Nederlandse ondernemers. Bij de verkoop van diensten of goederen aan afnemers buiten Nederland berekent SnelStart, als alle gegevens van de klant juist zijn ingevuld, automatisch 0% btw op de factuur. Je leest er meer over in dit artikel. 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.