Uw online administratie in SnelStart is geoptimaliseerd!

door: Henry Been op: 9 mei 2017

Uw online administratie in SnelStart is geoptimaliseerd!
SnelStart Aangenaam 2016

Afgelopen maand heeft SnelStart weer een nieuwe grens doorbroken. Sinds eind april maken meer dan 25.000 ondernemers gebruik van een online administratie in SnelStart. Zo’n online administratie van SnelStart wordt opgeslagen als database op het cloudplatform Microsoft Azure (oftewel: een eigen Microsoft Azure SQL Database).

Al die 25.000 databases bevatten dus een eigen SnelStart administratie. Elke onderneming is verschillend en dus werkt elke ondernemer anders in zijn administratie. Toch hadden die administraties allemaal dezelfde structuur: het zogenaamde schema. Niet altijd helemaal handig voor ons, maar tot voor kort kon dat niet anders. Inderdaad, tot voor kort. Want sinds kort maken wij databases op maat!

Databases op maat?

Jazeker! Ruim een maand geleden heeft Microsoft een nieuwe verbetering gelanceerd (in haar feature “Azure Index Advisor”). Deze feature stelt ons in staat om elke database zichzelf te laten optimaliseren op uw gebruik. Indien u veel gebruik maakt van orderbeheer, dan zal de database zichzelf automatisch optimaliseren voor orderbeheer. Maakt u alleen gebruik van facturen, dan zal de database zichzelf hiervoor gaan optimaliseren. De database wordt dus echt op uw gebruik aangepast en dit gebeurt volledig automatisch.

Wat heeft u aan deze optimalisatie?

Natuurlijk stelt u dan gelijk de vraag, maar wat heb ik daaraan? Het antwoord is simpel: snelheid. Hoe meer de structuur van uw database aansluit bij uw gebruik, hoe sneller de database antwoord kan geven op vragen. En dus, hoe sneller u kunt werken met SnelStart.

Door de meeste mensen zullen de veranderingen in snelheid niet eens opgemerkt worden. Vaak hebben we het over handelingen die van 10 milliseconden naar 8 milliseconden gaan. Echter, er zijn ook situaties waarin dit een merkbaar verschil gaat opleveren. Vooral klanten die veel (of juist weinig) gebruik maken van specifieke programmaonderdelen gaan een verbetering in de snelheid opmerken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het werken met voorraden in SnelStart (beschikbaar vanaf inControle).

Innoveren samen met Microsoft

Innovaties als deze doen we bij SnelStart niet alleen. We werken hiervoor intensief samen met verschillende ontwikkelteams van Microsoft over de hele wereld. Zo is de mogelijkheid om automatische schemawijzigingen door te voeren al enige tijd beschikbaar, maar was dit nog niet geschikt voor SnelStart. Onder andere door het enorme aantal databases dat wij beheren, was een tweetal aanpassingen van Microsoft noodzakelijk. Hierover hebben we regelmatig contact gehad en drie weken geleden zijn deze aanpassingen ook daadwerkelijk doorgevoerd.

Ook hier zetten wij de samenwerking met Microsoft weer in om onze klanten een betere gebruikservaring te bieden. Meer weten over onze samenwerking met Microsoft? Bekijk hier onze case study.

De volgende stap(pen)

Afgelopen dinsdag hebben we voor de eerste 1000 databases deze vorm van automatische verbetering aangezet. We gaan dit nu evalueren en vanaf nu elke twee weken een aantal databases toevoegen aan deze groep. Eind mei gaan we de resterende databases overzetten, zodat alle gebruikers van een online administratie vanaf dat moment over deze verbetering kunnen beschikken. Vanaf dat moment heeft u dus ook een online administratie op maat.

 Wil jij ook ons product optimaliseren?


Henry Been

Door Henry Been

Nieuwsgierig naar hoe SnelStart software ontwikkelt? Regelmatig probeert Henry Been zijn kennis te delen door middel van interessante blogs. Henry is software architect bij SnelStart. Zijn interesses liggen op het gebied van Cloud (Microsoft Azure), software architectuur en het ontwerpen en schrijven van testbare en onderhoudbare software.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Henry Been.


Volg Henry Been op social media: