Successen van topsporters vertaald naar jouw bedrijf

Een bedrijf runnen is geen makkie. Sterker nog: als je het succesvol wilt doen, is het net topsport. Daarom bekijken we de succesfactoren van Nederlandse topsporters. Hoe boeken zij topresultaten en hoe kun je dit toepassen in jouw bedrijf?

Sta op nadat je valt

Rico Verhoeven – Verdedigde eind 2021 voor de tiende maal op rij zijn zwaargewicht-wereldtitel in kickboksen.

Verhoeven noemt ‘zijn vermogen om op te staan nadat hij is neergeslagen’ het grote geheim achter zijn prestaties. Jij krijgt met je bedrijf ook geheid te maken met tegenslagen. Hoe beter je daarop reageert, hoe succesvoller je bent. Zit niet bij de pakken neer als een mooie klant je bedrijf verlaat, wanneer je beste medewerker naar een concurrent overstapt of als een fout je veel geld kost. Denk als Rico: recht je rug, leer van je fouten en ga vol vertrouwen verder.

Durf risico’s te nemen

Sifan Hasan – Pakte op de Olympische Spelen van 2021 goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter.

Hasan combineert in 2021 als eerste atleet ooit de 5.000, 10.000 en 1.500 meter op een Olympische Spelen. Risicovol, want de vele wedstrijden vergroten de belasting op het lichaam en bemoeilijken het presteren. Hassans moed wordt beloond met drie medailles. Met je bedrijf moet je af en toe ook risico’s nemen. Een groter kantoorpand, extra medewerkers, uitgebreidere softwareondersteuning, een grote complexe klus aannemen: als je niet vernieuwt word je niet succesvoller. Reken je investering vooraf wel goed door en volg je gevoel.

Piek op het juiste moment

Irene Wüst – Veroverde in 2022 tijdens haar vijfde Olympische Winterspelen haar 13e Olympische schaatsmedaille.

Wüst wint in 2020 en 2021 vrijwel geen enkele schaatswedstrijd. Ze kwalificeert zich ternauwernood voor de Olympische Winterspelen. Daar verslaat ze iedereen. Jij moet ook op het juiste moment pieken. Speel je nu in op een potentieel gat in de markt of wacht je nog even? En wanneer trek je die extra medewerker aan? Denk goed na voor je zo’n beslissing neemt en volg je gevoel. Zorg ook dat je je kruit niet verschiet voordat je aan grotere projecten begint.

Werk hard (en vergeet niet te ontspannen)

Max Verstappen - Werd in 2021 de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1.

Trainen, trainen en nog eens trainen. Dat is waardoor Verstappen nét iets sneller racet dan zijn concurrenten. Zakelijk komt succes je ook niet aanwaaien, je moet ervoor werken. Stel concrete doelen en werk totdat je ze haalt, ook als je soms wat overuren moet draaien. Voorkom dat dit structureel gebeurt, want dat kan tot mentale en fysieke klachten leiden. Niet voor niets nam Verstappen na zijn wereldtitel een break: 'Door te ontspannen kan ik er daarna weer tegenaan.'

Geef goed leiding

Virgil van Dijk – Leidde het Nederlands voetbalelftal als aanvoerder naar het WK 2022 in Qatar.

Op indrukwekkende stuurt Van Dijk ‘zijn’ team aan. Hij coacht, wijst en zet medespelers op de juiste plek. Hoe leid je je bedrijf naar goede resultaten? Start met het aanbrengen van structuur en duidelijkheid, zodat iedereen weet wát hij moet doen. Daarna kun je die organisatie bewaken en medewerkers wijzen op verantwoordelijkheden. Geef ook complimenten wanneer iets goed gaat. Als je dit doet op z’n Van Dijks, door altijd dicht bij jezelf te blijven, dwing je sneller het respect af waardoor medewerkers naar je wíllen luisteren.

Doe wat je leuk vindt

Ranomi Kromowidjojo – Drievoudig Olympisch zwemkampioen

'Ik had er vooral heel veel plezier in,' zegt Kromowidjojo over de sleutel tot haar topsuccessen. Op de werkvloer is dit niet anders. Doe dingen waar je plezier in hebt, dat geeft energie. Besteed minder leuke dingen uit, automatiseer ze en kijk ook hoe je het makkelijker en leuker kunt maken voor je klanten. Zo wordt plezier de basis van je succes.

Ga mee met de tijd

Vivianne Miedema - Topscorer aller tijden van het Nederlands voetbalvrouwenelftal.

Miedema voetbalt bij de Engelse profclub Arsenal. Hier traint ze dagelijks op een van de meest moderne trainingscomplexen van Europa, dat erom bekendstaat continu verder te innoveren. Jij kunt je prestaties ook verbeteren door met je tijd mee te gaan. Online samenwerken met je boekhouder, slimme rapportagetools om resultaten realtime visueel inzichtelijk te maken, de boekhouding koppelen aan andere softwareapplicaties: allemaal voorbeelden waarmee je tijd bespaart en efficiënter werkt. Met moderne middelen maak je presteren makkelijker.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder verschenen is in Aangenaam, Het magazine, nr. 01 2022.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.