In 5 stappen weet je hoe je meer winst kunt maken

door: Marjolijne Banks-van der Ven op: 23 september 2021

In 5 stappen weet je hoe je meer winst kunt maken  | SnelStart

Heb je een groter bedrijf met meerdere afdelingen, veel grote projecten of maak je veel verschillende producten? En kun je nog goed overzien hoeveel je verdient met een bepaald project of product? Kun je concrete voorbeelden geven van oplossingen die je helpen om de winstgevendheid te verbeteren? Als het antwoord ‘nee’ is of als je het niet zeker weet, dan is werken met kostenplaatsen iets voor jou.

Na het lezen van dit artikel weet je wat kostenplaatsen zijn en hoe ’t werkt in je administratie. Met behulp van het handige stappenplan start je eenvoudig met het verbeteren van je winstgevendheid.

Met kostenplaatsen weet jij precies wat je per project of product verdient

Om efficiënt je winstgevendheid te verbeteren, wil je weten wat je op een bepaald project of product verdient. Dit doe je door gebruik te maken van kostenplaatsen. Met behulp van kostenplaatsen kun je kosten en opbrengsten koppelen aan een eenheid (bijvoorbeeld een product of project) of een afdeling binnen het bedrijf. Hierdoor krijg je meer overzicht en inzicht in je administratie. Zo kun je tijdig bijsturen, bijvoorbeeld als je erachter komt dat bepaalde projecten of producten minder winstgevend zijn.

Zo werkt het in je administratie

In je administratie boek je kosten en opbrengsten op verschillende grootboekrekeningen. In een kolommenbalans zie je de totalen van alle grootboekrekeningen en in een rekeningoverzicht kun je zien wat er op een bepaalde grootboekrekening geboekt is.

Alle verschillende kosten en opbrengsten voor een bepaalde afdeling, project of product worden dus op verschillende grootboekrekeningen geboekt. Door aan bijvoorbeeld ieder project een kostenplaats toe te kennen, ‘tag’ je als het ware alle kosten en opbrengsten die bij elk project horen. Door het maken van een overzicht per kostenplaats kun je per project het resultaat bekijken.

Voorbeeld: wat geef je uit per auto?

Stel, je hebt een installatiebedrijf. Voor iedere installateur heb je een bedrijfsauto aangeschaft. Alle benzinebonnetjes worden geboekt op de grootboekrekening brandstofkosten. Nu wil je graag weten hoeveel geld je kwijt bent aan de diesel voor de verschillende auto’s. Dit doe je door een kostenplaats toe te kennen aan ieder kenteken, bijvoorbeeld kenteken 1 = kostenplaats 1, kenteken 2 = kostenplaats 2 etc. Elk tankbonnetje boek je vervolgens op de grootboekrekening brandstofkosten en de betreffende kostenplaats.

Nu kun je in je boekhoudsoftware een overzicht van de brandstofkosten per auto opvragen. Wil je weten hoeveel kosten iedere auto in totaal oplevert? Dan gebruik je de kostenplaatsen ook bij het boeken van bijvoorbeeld de onderhoudskosten van alle auto’s.

Voorbeeld: wat verdien je per project?

Stel dat je bedrijf voor verschillende grote projecten zonnepanelen installeert, dan wil je weten wat elk project je aan winst heeft opgeleverd. Zo zie je ook of je goed zat met de offerte voor een bepaald project. Je stelt voor ieder project een aparte kostenplaats in.

Wanneer je vervolgens opbrengsten en kosten op grootboekrekeningen boekt, wijs je die ook toe aan de juiste kostenplaats. Soms moet je daarbij kosten verdelen over verschillende kostenplaatsen, bijvoorbeeld als een installateur deze maand 5 dagen aan project A heeft gewerkt en 15 dagen aan project B. Je boekt dan de totale loonkosten voor de maand op de grootboekrekening lonen & salarissen en boekt 25% van de loonkosten op de kostenplaats van project A en 75% op de kostenplaats van project B. Als de projecten zijn afgerond, stuur je de facturen. Bij het boeken van de verkopen wijs je elke verkoop toe aan de bijbehorende kostenplaats.

Nu je de opbrengsten en kosten op kostenplaatsen boekt, zie je gelijk waar de meeste winst zit en kun je oplossingen verzinnen voor de minder winstgevende projecten.

In 5 stappen meer inzicht in je winstgevendheid met behulp van kostenplaatsen

Stap 1: Bepaal welke kostenplaatsen je wilt aanmaken

Wil je het resultaat weten van alle projecten? Wil je weten welke producten het meest winstgevend zijn? Of wil je weten wat bijvoorbeeld de marketing afdeling je in totaal kost?

TIP: Vind je het lastig om te bepalen welke kostenplaatsen je helpen om beter inzicht te krijgen in jouw onderneming? Vraag dan hulp aan je boekhouder of accountant.

Stap 2: Maak de kostenplaatsen aan in je boekhoudsoftware

Niet alle boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid om te werken met kostenplaatsen. In SnelStart kun je werken met kostenplaatsen vanaf het pakket inZicht.

Stap 3: Stel je grootboekrekeningen in

Stel per grootboekrekening (opbrengsten en kosten) in of je voor deze grootboekrekening gebruik wilt maken van kostenplaatsen. Bij sommige grootboekrekeningen wil je misschien nooit gebruik maken van kostenplaatsen. Bij andere rekeningen kun je instellen dat je optioneel of verplicht een kostenplaats moet aangeven bij iedere boeking die je maakt.

Stap 4: Koppel je boekingen aan de juiste kostenplaatsen

Boek je bonnetjes en inkoopfacturen in of maak een factuur. Als bij de betreffende grootboekrekening staat ingevuld dat een kostenplaats verplicht is, koppel je de boeking aan de juiste kostenplaats.

Stap 5: Vraag in je administratie het overzicht op van een kostenplaats

Je ziet nu het resultaat en je kunt kostenplaatsen met elkaar vergelijken. Dit geeft inzicht in de mogelijkheden om een kostenplaats en je onderneming meer winstgevend te maken.

Zo werk je gemakkelijk en snel met kostenplaatsen

Wil je werken met kostenplaatsen? En gemakkelijk en snel de juiste gegevens bijhouden? Het pakket SnelStart inZicht is hierin gespecialiseerd. Zo krijg je beter inzicht in hoe je de winstgevendheid van je bedrijf kunt verbeteren.

Probeer SnelStart inZicht helemaal gratis.

Hoe voeg je kostenplaatsen toe in SnelStart?

In SnelStart 12 kun je vanaf het pakket inZicht werken met kostenplaatsen. In dit artikel lees je hoe je dit instelt. In SnelStart Web kun je nu ook een kostenplaats toevoegen aan een inkoopfactuur of -bon. Hoe je dat doet lees je hier

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat de regels inmiddels zijn aangepast, of jouw situatie onder de uitzonderingen valt. Check daarom altijd met je boekhouder of accountant of je het goed doet. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan de Belastingdienst.