Zo weet je precies waar je winst vandaan komt

Weet jij waar je winst vandaan komt? Tot in detail? Dit is niet alleen fijn om te weten, het helpt ook om te bepalen waar nog meer winstkansen liggen. Maar hoe groter je bedrijf, hoe lastiger het is om te overzien hoeveel je verdient met een bepaald project of product. Dit kun je echter eenvoudig oplossen. Hoe? Lees snel verder.

Inzicht zonder speurwerk

Heb je een groter bedrijf met meerdere afdelingen, veel grote projecten of maak je veel verschillende producten? Dan wil je weten hoeveel je verdient met per project of product. En het liefst zonder te moeten speuren in alle cijfers. Dit kan door te werken met kostenplaatsen. Ook als je denkt dat je nu een aardig inzicht in je resultaten hebt, maar nog niet werkt met kostenplaatsen, word je heel gelukkig van kostenplaatsen.

Met kostenplaatsen weet je precies wat je per project, of product verdient.

Kostenplaatsen geven gedetailleerd inzicht

Met kostenplaatsen koppel je kosten en opbrengsten aan een eenheid (bijvoorbeeld een product of project) of afdeling binnen je bedrijf. Hierdoor krijg je meer overzicht en inzicht in je administratie. Je ziet precies hoe een product of afdeling presteert. Handig om terug te blikken, maar óók om tijdig tijdens een project bij te sturen, bijvoorbeeld doordat je ziet dat je voor een product in de praktijk meer kosten maakt dan je had ingecalculeerd.

Voorbeeld: wat verdien je per project?

Stel: je bedrijf installeert zonnepanelen voor verschillende grote projecten. Voer voor ieder project een aparte kostenplaats in. Alle kosten en opbrengsten die je voor dit project maakt, wijs je toe aan de juiste kostenplaats. Soms moet je kosten verdelen over de kostenplaatsen, bijvoorbeeld als een installateur uren in twee projecten heeft gestopt.

Projecten afgerond? Stuur de facturen. Bij het boeken van de verkopen wijs je elke verkoop toe aan de bijbehorende kostenplaats. Zo weet je precies waar de meeste winst zat en of je goed zat met je projectofferte. Ook kun je gericht oplossingen verzinnen voor de minder winstgevende projecten.

Kostenplaatsen in slimme boekhouding

Werken met kostenplaatsen is één van de acht manieren waarop een slimme administratie je bedrijf meer succes kan opleveren. Benieuwd naar de 7 andere manieren? Bekijk de video met '8 verrassende manieren voor een bewezen bedrijfssucces'. Onder de video vind je ook welke slimme boekhoudoplossing het beste bij jouw bedrijf past.

Meer inzicht en grip op je orders?

SnelStart inZicht biedt ondernemers alles wat nodig is voor een uitgebreide boekhouding en een compleet orderbeheer. Bekijk nu vrijblijvend de online productdemo. Ik wil een demo
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.