Optimaliseer de jaarlijkse voorraadbalans

Optimaliseer uw voorraad

Pen paraat? Check. Lijsten paraat? Check. Telteams aanwezig? Dubbelcheck. De jaarwisseling komt eraan en het is weer tijd voor de jaarlijkse voorraadbalans. Hoe optimaliseer je het telproces en zorg je dat het zo snel en nauwkeurig mogelijk verloopt?

Waarom balansen?

Rijen vol schappen, stellages vol artikelen. Voorraad tellen is niet altijd een pretje, maar het geeft de accountant een helder beeld van de huidige bedrijfssituatie. Een nauwkeurig voorraadbeheer bespaart tijd en geld. Medewerkers hoeven niet te zoeken naar een product dat er niet is, dubbel werk wordt voorkomen en je mist geen omzet door productiestilstanden of een laag customer service-level.

Tips voor een accuraat voorraadbeheer

1.pngDraag zorg voor de administratie. Weet hoeveel je in huis hebt, maar houd ook doorlopend in de gaten wat waar is opgeslagen.

2.pngHoud inzicht in de verplaatsing en verloop van voorraden. Breng ingaande (ontvangst van goederen van leveranciers) en uitgaande (terugsturen van afgekeurde goederen) stromingen in kaart.

3.pngVerspreid de tellingen over het hele jaar en maak geregeld de balans op. In plaats van de focus leggen op een jaarlijks telproces, is het raadzaam de tellingen te verspreiden over het hele jaar. Bepaalde periodes zijn rustiger dan de ander en dienen uitstekend voor een tussentijdse balans.

4.pngStel procedures in werking en instrueer alle betrokkenen. Bepaal welke momenten geschikt zijn om te tellen, wie daarvoor verantwoordelijk is en welke stappen er ondernomen moet worden. Leg de procedure vast en creëer draagvlak binnen de organisatie.

Tellen en snel tellen: hoe optimaliseer je het telproces?

Om je telproces te optimaliseren heeft SforSoftware het programma S-Flex Barcode. S-Flex Barcode helpt je met een optimaal telproces. Het programma leest barcodes en verwerkt deze in SnelStart, zodat je doorlopend inzicht hebt in de voorraadstand.

Met S-Flex Barcode scan je de barcodenummer en voer je het getelde aantal in (tellen) of scan je ieder artikel apart (snel tellen), waardoor je pen en papier achterwege kunt laten. Aan de hand van de telling boekt SnelStart de aantallen af en bij.

Ook kun je met de S-Flex Barcode eenvoudig inkoop- en verkooporders aanmaken.

Wat kan SnelStart voor jouw webshop of handelsbedrijf betekenen?

Laat je gratis adviseren door onze productspecialist. Plan nu gratis en vrijblijvend je 1-op-1 adviesgesprek in. Plan mijn adviesgesprek
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.