Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Als u bij dit blog terecht bent gekomen, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat u een onderneming wilt starten. Dat u dit blog nu leest, is een stap in de goede richting, want een onderneming staat of valt op basis van een goed geschreven ondernemingsplan. U heeft de passie om zelfstandig te werken en uw bedrijf tot een succes te maken. Maar voordat u zomaar rigoureus te werk gaat, is het belangrijk om eerst uw zaken vast te leggen in een ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan is een plan waarin gedetailleerd beschreven staat hoe de startende ondernemer zijn onderneming wil opzetten. Het is een samenvatting van alle belangrijke aspecten van de onderneming.

In uw ondernemingsplan zet u in feite een plan van aanpak uiteen. U geeft antwoorden op vragen zoals:

  • Wat ga ik precies doen?
  • Waar ga ik me vestigen?
  • Welke rechtsvorm kies ik?
  • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
  • Hoe zit het met de concurrentie?
  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf op te kunnen richten.

Inhoud ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een persoonlijk plan. Het is ook niet verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, maar toch zal bijna elke ondernemer u aanraden om dat wel te doen. Ook voor de KvK is een ondernemingsplan een goede richtlijn. Omdat een ondernemingsplan niet verplicht is, is er ook geen vast stramien dat u moet volgen voor het schrijven van een ondernemingsplan. Wel zijn er een paar onderdelen die zeer relevant zijn om te noemen in uw ondernemingsplan.

pijlKorte samenvatting over de onderneming
Hierin vertelt u waarom de onderneming is opgericht, waar deze gevestigd is, hoeveel mensen er werkzaam zijn, wat voor klanten de onderneming heeft enz. Ook de ondernemer zelf wordt beschrijven, net als de producten of diensten die u als ondernemer aanbiedt.

pijlFinanciële zaken
Financiële onderbouwing van zaken in uw ondernemingsplan is essentieel. U moet immers weten of het financieel haalbaar is wat u voor ogen heeft en of uw bedrijf winstgevend kan zijn. Het is soms lastig om inzicht te hebben in uw financiële positie als ondernemer. Boekhouden is vaak dan ook niet de meest favoriete taak van ondernemers. U kunt een boekhouder inhuren, maar dit brengt veel kosten met zich mee. De software van SnelStart is speciaal ontworpen voor zelfstandige ondernemers en helpt hen met gemakkelijk boekhouden. Zo heeft u als ondernemer altijd zelf inzicht in uw financiën!

pijlSWOT-analyse
In het ondernemingsplan wordt duidelijk waar de kansen en bedreigingen voor de onderneming liggen. U zou hiervoor een SWOT-analyse kunnen opstellen. De kansen en bedreigingen zijn voor elke onderneming verschillend en zeer afhankelijk van de ondernemer, de markt, concurrenten, product en externe factoren. In een ondernemingsplan moet met al deze factoren rekening worden gehouden.

Een ondernemingsplan dient niet alleen als handleiding voor uzelf. Ook voor potentiële investeerders is een ondernemingsplan van belang. Zo zien ze dat u als ondernemer uw zaken serieus neemt en in uw ondernemingsplan duidelijk verwoordt wat uw plannen zijn.

Meer weten?

En wilt u meer weten over zelfstandig ondernemen? Download dan ons GRATIS e-book “Zelfstandig ondernemen”.

 


Dit blog is geschreven door Ellen Bot, Contentmarketeer bij SnelStart

Volg Ellen op social media!     

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.