Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Een onderneming staat of valt met een goed geschreven ondernemingsplan. Je hebt de passie om zelfstandig te werken en je bedrijf tot een succes te maken. Maar voordat je zomaar rigoureus te werk gaat, is het belangrijk om eerst je zaken vast te leggen in een ondernemingsplan. Lees hier 3 essentiële tips.

Een ondernemingsplan is een plan waarin gedetailleerd beschreven staat hoe je als startende ondernemer je onderneming wil opzetten. Het is een samenvatting van alle belangrijke aspecten van de onderneming.

In je plan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. Je geeft antwoorden op vragen zoals:

Wat ga ik precies doen?
  • Waar ga ik me vestigen?
  • Welke rechtsvorm kies ik?
  • Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten?
  • Hoe zit het met de concurrentie?
  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn bedrijf op te kunnen richten?

Inhoud ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een persoonlijk plan. Het is ook niet verplicht om een ondernemingsplan op te stellen, maar toch zal bijna elke ondernemer je aanraden om dat wel te doen. Ook voor de KvK is een ondernemingsplan een goede richtlijn. Omdat een ondernemingsplan niet verplicht is, is er ook geen vast stramien dat je moet volgen. Wel zijn er een paar onderdelen die zeer relevant zijn om te noemen in je plan:

1. Korte samenvatting over de onderneming
Hierin vertel je waarom de onderneming is opgericht, waar deze gevestigd is, hoeveel mensen er werkzaam zijn, wat voor klanten de onderneming heeft enz. Ook de ondernemer zelf wordt beschreven, net zoals de producten of diensten die je als ondernemer aanbiedt.

2. Financiële zaken
Financiële onderbouwing van zaken in je ondernemingsplan is essentieel. Je moet immers weten of het financieel haalbaar is wat je voor ogen hebt en of je bedrijf winstgevend kan zijn. Het is soms lastig om inzicht te hebben in je financiële positie als ondernemer. Boekhouden is vaak dan ook niet de meest favoriete taak van ondernemers. Je kunt een boekhouder inhuren, maar dit brengt veel kosten met zich mee. De software van SnelStart is speciaal ontworpen voor zelfstandige ondernemers en helpt hen met gemakkelijk boekhouden. Zo heb je als ondernemer altijd zelf inzicht in je financiën.

3. SWOT-analyse
In het ondernemingsplan wordt duidelijk waar de kansen en bedreigingen voor de onderneming liggen. Je zou hiervoor een SWOT-analyse kunnen opstellen. De kansen en bedreigingen zijn voor elke onderneming verschillend en zeer afhankelijk van de ondernemer, de markt, concurrenten, product en externe factoren. In een ondernemingsplan moet met al deze factoren rekening worden gehouden.
Een ondernemingsplan dient niet alleen als handleiding voor jezelf. Ook voor potentiële investeerders is een ondernemingsplan van belang. Zo zien ze dat jij als ondernemer je zaken serieus neemt en in je ondernemingsplan duidelijk verwoordt wat je plannen zijn.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.