Deze 5 boekhoudmissers moet je voorkomen

Er zijn maar weinig ondernemers die het bijhouden van hun administratie leuk vinden. En dat snappen wij. Het is vaak een tijdrovende klus. Jij houdt je liever bezig met andere taken. De boekhouding wordt vergeten of afgeraffeld. Er worden fouten gemaakt en boetes liggen op de loer. Zonde! Jij of je boekhouder/accountant is vervolgens lang bezig met het herstellen van de fouten. Dat kan anders. Lees welke missers jij makkelijk kunt voorkomen door je administratie slimmer te maken.

1. Administratie te laat aanleveren

Eén van de meestgemaakte fouten: het (te) laat aanleveren van je administratie aan je boekhouder of accountant. Niet fijn voor jou en ook niet fijn voor degene die jouw boekhouding bijhoudt. Wil je deze piekdrukte vermijden en boetes voorkomen? Werk dan tussentijds je administratie bij. Met SnelStart Web kun je o.a. facturen sturen en bonnetjes boeken. Dit doe je eenvoudig via je mobiel. Hierdoor kun je overal je administratie bijwerken en voorkom je stress aan het einde van het kwartaal.

2. Onleesbare bonnen

Bonnetjes die een rondje meegaan in de wasmachine, bonnen die te lang op het dashboard van je auto liggen en daardoor vervagen. Het gebeurt ons allemaal wel eens. Toch zonde, want onleesbare bonnen kun je niet indienen. Hierdoor kun je minder belasting terugvragen en loop je geld mis. De oplossing: bonnen direct inscannen in je administratie. Hoe? Met de SnelStart-app. Je maakt een foto van je bon en SnelStart neemt automatisch de gegevens over. Hierdoor wordt de bon direct in je administratie opgeslagen. Jij of je boekhouder kan deze boeking later controleren en verwerken.

3. Incomplete administratie

Veel (startende) ondernemers kiezen ervoor om facturen te maken in Excel of Word. Dit is een goedkope oplossing. Echter, een (tik)fout is snel gemaakt. Zo’n foutje lijkt onschuldig, maar daar denkt de Belastingdienst anders over. Een factuur moet voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Wanneer deze niet juist zijn vermeld voldoet de factuur niet en kun je problemen krijgen. In een boekhoudprogramma staan alle gegevens standaard in een factuursjabloon. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van automatische factuurnummering. Hierdoor voorkom je dat je “zomaar” facturen mist.

4. Te weinig geld gereserveerd

Als je als ondernemer meer dan 20.000 euro omzet per jaar maakt, ben je verplicht om ieder jaar, maand of kwartaal btw-aangifte te doen. Het kan voorkomen dat je na iedere aangifte belasting moet terugbetalen. Kom niet voor verassingen te staan en houd altijd geld opzij om je btw-aangifte op tijd te betalen. Doe je dit niet? Boete. Op het dashboard in SnelStart Web kun je in de gaten houden hoeveel btw je terug moet betalen of ontvangt.

5. Onzekerheid over (privé-)aankopen

Zakelijke en privé-aankopen scheiden kan lastig zijn. Als je net begint met ondernemen weet je misschien nog niet welke aankopen je allemaal zakelijk mag boeken. Bijvoorbeeld dat ene kopje koffie bij het tankstation toen je onderweg was naar een klant. Of die laptop die je hebt aangeschaft maar voor 50 procent ook privé wordt gebruikt? Scan daarom zakelijke bonnen direct in. Bonnen waar je over twijfelt houd je apart en bewaar je voor je accountant. In dit blog lees je meer over inkopen die je mag aftrekken van je winst.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.