Heb jij voldoende werkkapitaal?

Omzet en winst zeggen niet alles over de financiële gezondheid van je bedrijf. Je hebt namelijk ook werkkapitaal nodig om je bedrijf draaiende te houden. Je moet aan je dagelijkse financiële verplichtingen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het uitkeren van salarissen, betalen van leveranciers of het aanvullen van voorraden. In dit blog leggen we uit waarom je werkkapitaal nodig hebt en hoe je bepaalt of je voldoende werkkapitaal hebt.

Wat is werkkapitaal?

Het werkkapitaal geeft inzicht in de liquiditeit van een onderneming. Werkkapitaal is het geld waarmee je aan je dagelijkse financiële verplichtingen voldoet en je bedrijf draaiende houdt. Denk hierbij aan:

-  De salarissen uitkeren
De huur betalen
Het betalen van leveranciers
Het verrichten van onderhoud
Het aanvullen van je voorraden

Banken zien werkkapitaal als een indicatie van de financiële gezondheid van een bedrijf. Een bank zal je gemakkelijker een lening verstrekken als je een positief werkkapitaal hebt. En als je een tekort aan werkkapitaal hebt, dan moet je actie ondernemen om niet kopje onder te gaan.

Werkkapitaal is wat je op korte termijn nodig hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Bedrijven die te weinig werkkapitaal hebben, krijgen vaak betalingsproblemen, wat kan leiden tot een faillissement.

Hoe bereken je werkkapitaal?

Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa (debiteuren, liquide middelen en voorraad) en de vlottende passiva (crediteuren en andere kortlopende schulden).

Voorbeeld:

+ Debiteuren € 70.000
+ Voorraden € 45.000
+ Saldo bankrekening € 35.000
+ In kas € 10.000
Vlottende activa € 160.000
   
- Crediteuren € 60.000
- Kortlopende schulden € 40.000
Vlottende passiva € 100.000
   
Netto werkkapitaal € 60.000

In dit voorbeeld heeft het bedrijf dus een netto werkkapitaal van € 60.000. Dit betekent natuurlijk niet dat dit bedrag onmiddellijk in cash beschikbaar is. Zo moeten de debiteuren eerst nog betalen en bestaat € 45.000 van het werkkapitaal uit voorraden. Dat geld zit nu nog niet in je portemonnee. Maar als de voorraad een redelijke doorlooptijd heeft en alle debiteuren snel betalen, dan kun je op korte termijn over die bedragen aan cash beschikken en dát is wat telt.

Verschil tussen werkkapitaal en cashflow

Werkkapitaal wordt soms verward met cashflow (de kasstroom). Hoewel ze gerelateerd zijn, zijn werkkapitaal en cashflow niet hetzelfde. Bij cashflow draait het om de geldstromen, dus de inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Werkkapitaal bestaat uit meer dan alleen cash. Werkkapitaal laat zien over hoeveel geld je binnen afzienbare periode kunt beschikken om je rekeningen te betalen.

Een goede boekhouder of accountant kan je helpen meer inzicht te krijgen in je werkkapitaal met behulp van een liquiditeitsplanning. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar de debiteurenpositie en de omloopsnelheid van de voorraad. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke investeringen op de planning staan. Op deze manier breng je structuur aan in de kasstromen.

Hoeveel werkkapitaal heb ik nodig?

Je kunt geen getal noemen dat aangeeft wat een ‘gezond werkkapitaal’ precies is. Dit verschilt per onderneming omdat de strategieën, sectoren en klantenkringen onderling te veel van elkaar verschillen.

Simpelweg streven naar een hoog werkkapitaal brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je de voorraad niet kunt verkopen of dat debiteuren nooit betalen, dan worden die als kosten geboekt. De leningen waarmee je het werkkapitaal financiert kosten rente. Bovendien zitten er grenzen aan financiering. Zoek daarom een balans tussen op tijd je rekeningen kunnen betalen en het in toom houden van financiering, voorraden en debiteuren.

Zo verander je je werkkapitaal-positie 

Heb je onvoldoende werkkapitaal? Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op je werkkapitaal-positie. Zo kun je iets veranderen aan de volgende zaken:

Debiteuren

Verkort de betaaltermijn van je klanten, zo komt er sneller geld binnen. Zorg ervoor dat je facturen duidelijk zijn.
Wacht niet dagen of zelfs weken om de facturen te versturen. Dan duurt het langer voordat je geld binnenkrijgt en kun je zelf geen betalingen verrichten. Overweeg om een betaallink toe te voegen aan je facturen.

Crediteuren

Door leveranciers later te betalen, houd je geld langer bij je, waardoor het werkkapitaal toeneemt. Vergeet niet binnen de betaaltermijn te betalen.

Voorraad

Stem je voorraden beter af op de behoefte van de markt. Zorg dat een grote voorraad niet te lang blijft liggen. Je hebt hierin geïnvesteerd en het duurt even voordat je dat geld hebt terugverdiend

TIP: Als je de betalingstermijn van je facturen verkort, komt er sneller geld binnen van je debiteuren.

 Liquiditeit verbeteren met Factuur Financiering

Merk je dat je vaak onvoldoende kapitaal hebt om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen? Of heb je voldoende werkkapitaal, maar heb je meer nodig om verder te groeien? Met Factuur Financiering creëren klanten van Rabobank, ABN AMRO en ING extra financiële ruimte op korte termijn. Met Factuur Financiering laat je uitstaande facturen direct uitbetalen. Je kiest zelf welke facturen worden voorgeschoten. 

Hoe werkt Factuur Financiering?

Je drukt in SnelStart op de knop 'financieren' en wordt dan via SnelStart doorgelinkt naar de pagina van Factuur Financiering van Rabobank. De aanvraag is binnen 5 minuten afgerond. De Rabobank behandelt de aanvraagt binnen 24 uur en na de contractondertekening staat het factuurbedrag min het rentebedrag binnen 24 uur op je zakelijke bankrekening. De Rabobank neemt geen contact op met je debiteur.

Bankier je bij de Rabobank? Dan los je de financiering af zodra je klant heeft betaald en het geld op je rekening staat. Je kunt dit zelf doen door het bedrag online af te lossen in de Rabobank internetbankierenomgeving. Doe je dit niet, bijvoorbeeld omdat je klant niet op tijd heeft betaald of omdat je niet bij de Rabobank bankiert? Dan boekt de Rabobank het bedrag automatisch af van je bankrekening. Dat doen ze aan het einde van de maand waarin de looptijd van de financiering eindigt. Je kunt via het kennispleinartikel uitgebreid lezen hoe Factuur Financiering werkt.

Voorbeeld: Stel je voor je wilt een factuur van € 1000 laten voorfinancieren. Op basis van de betalingstermijn van 30 dagen en een rentetarief van 1,20% betaalt de Rabobank  € 988,00 aan je uit en wordt er € 12,00 aan rentekosten gerekend. Je betaalt uiteindelijk €1000 terug aan de Rabobank als je het bedrag van je debiteur hebt ontvangen.

Haal álles uit SnelStart, volg een training

Werk je met SnelStart? Zorg dat je álles uit je pakket haalt en meld je aan voor een van onze trainingen. Bekijk de trainingen
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.