Nooit meer bankafschriften inlezen? Het kan!

Bankkoppeling

Als ondernemer herkent u het vast als één van de meest tijdrovende klussen: het inlezen van bankafschriften in uw boekhouding. En dit terwijl veel administratieve processen, zoals het maken en verwerken van facturen, bonnetjes en de bank- en kasmutaties, tegenwoordig steeds meer worden geautomatiseerd! Kan dan ook het inlezen van bankafschriften niet sneller en gemakkelijker? Jazeker! In dit blog alles over de voordelen van een bankkoppeling.

Complex, tijdrovend en foutgevoelig

Voorheen bestonden er twee verschillende manieren om bankmutaties te verwerken in uw boekhouding, namelijk:

  • Handmatig invoeren, waarbij de mutaties van de bankafschriften overgetypt worden in de administratie in SnelStart;
  • Handmatig bankmutaties inlezen, waarbij u een mutatiebestand (afschrift) download bij de bank en deze vervolgens importeert in SnelStart.

Hoewel handmatig invoeren van de bankmutaties anno 2016 verleden tijd lijkt te zijn, hoor ik nog regelmatig dat ondernemers of accountants dit doen. Een van de grootste redenen hiervan is dat de stappen om bankmutaties in te lezen ervaren wordt als complex, tijdrovend en foutgevoelig. Dit begrijp ik! Wanneer ik kijk naar de stappen die herhaaldelijk doorlopen moeten worden om een mutatiebestand in de boekhouding te krijgen, kan ik dit ook niet bepaald makkelijk noemen:

1.pngInloggen bij de bank met uw e-identifier, random reader, kleurenscanner of ander bank specifiek authenticatiemiddel;

2.pngDownloaden van mutatiebestanden, waarbij u moet opletten dat het juiste formaat (MT940 of CAMT.053) en de juiste periode geselecteerd wordt;

3.pngInlezen in SnelStart door deze in de map c:\snelstart\bankieren te plaatsen, of door het mutatiebestand te selecteren via de knop Afschriften inlezen in het dagboek Bank.

Voor kleine ondernemingen die weinig mutaties op hun rekening hebben is het dan vaak ook makkelijker en sneller om de mutaties even handmatig op de ouderwetste manier in te voeren.

Volledig automatisch!

Maar het kan makkelijker! Bij een directe koppeling tussen uw boekhoudpakket en uw bankrekening worden de mutaties elke nacht volledig automatisch gedownload bij uw bank. Bij het openen van de administratie in uw boekhoudpakket worden de mutaties in uw boekhouding ingelezen. Hiermee heeft u niet langer te maken met de hierboven genoemde tijdrovende stappen.

De voordelen van een bankkoppeling op een rij:

pijl In één keer klaar. U hoeft de bankkoppeling maar één keer in te stellen, daarna hoeft u nooit meer iets te doen.

pijl Automatisch verwerking. Bij- en afschrijvingen worden volledig automatisch verwerkt in uw boekhouding.

pijlAutomatisch afletteren.Uw bankmutaties worden gekoppeld met uw geboekte in- en verkoopfacturen, waardoor uw openstaande posten automatisch worden afgeletterd.

pijlAltijd up-to-date.Uw administratie is elke dag up-to-date met de laatste wijzigingen op uw bankrekening. U bent hierdoor sneller op de hoogte van de mutaties op uw rekening.

pijlSimpel! U hoeft niet langer meer te werken met ingewikkelde mutatiebestanden zoals CAMT.053, CSV of MT940;

pijlSnel! U hoeft nooit meer handmatig bankafschriften over te tikken. Hierdoor heeft u meer tijd over voor andere zaken.

pijlMinder fouten. U loopt minder risico op foutieve invoer, doordat u geen handmatige invoer heeft.

5 tips om het beste boekhoudprogramma te kiezen

Kortom, een koppeling tussen uw boekhoudpakket en uw bankrekening maakt het boekhouden weer een stukje makkelijker, en neemt u als ondernemer veel werk uit handen. Het voeren van uw boekhouding kost u hiermee dan ook minder tijd. Tijd die u vervolgens weer kunt besteden aan zaken waar u goed in bent: ondernemen!

Bankkoppeling in SnelStart: ABN AMRO en Knab

Bij SnelStart maken we het leven van ondernemers graag aangenamer. Dit doen we door administratieve processen zoveel mogelijk te automatiseren. In het vierde kwartaal van 2015 hebben we daarom in samenwerking met de ABN Amro de eerste bankkoppeling gerealiseerd. Deze koppeling, die door de bank overigens boekhoudkoppeling wordt genoemd, kunt u geheel gratis gebruiken. Het is sinds kort ook mogelijk uw Knab Zakelijk rekening te koppelen aan uw administratie in SnelStart.

Aanvragen ABN AMRO koppeling
Om gebruik te kunnen maken van de koppeling met de ABN AMRO dient u te beschikken over een zakelijke rekening bij de ABN Amro en het SnelStart pakket inKaart of Boek 2. Het eenvoudigste is om de koppeling met de ABN AMRO aan te vragen vanuit SnelStart. De meeste gegevens die benodigd zijn voor de aanvraag staan dan al voor u ingevuld. De aanvraag kunt u doen via het vernieuwde scherm Bankrekeningen, waarin u uw rekeningen beheert. Een uitgebreide uitleg over het aanvragen of instellen van uw koppeling vindt u op ons KennisPlein.

Aanvragen Knab koppeling
Op het KennisPlein leest u hoe u de koppeling met de Knab kunt aanvragen. Of kijk hier voor meer informatie.

Hoe zit het met de andere banken?

Met het ontwikkelen van de ABN AMRO koppeling en de Knab koppeling is een generieke basis gelegd voor de ontwikkeling van soortgelijke koppelingen met andere grote banken. Een precieze status per bank kunt u vinden op onze speciale bankkoppelingen pagina .

 Snelstart Vliegende Start

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.