Wat zijn kruisposten en hoe werkt het?

Kruisposten. Als ondernemer heb je deze boekhoudkundige term ongetwijfeld een keer voorbij horen komen. Wat zijn kruisposten en wat kun je ermee? We leggen het uit.

Wat zijn kruisposten?

Kruisposten zijn te definiëren als een grootboekrekening die bij interne overboekingen wordt gebruikt als tussenrekening. Interne betalingen en ontvangsten worden tijdelijk op een kruispost geboekt, zodat deze geldbedragen niet (tijdelijk) dubbel worden vermeld in je boekhouding.

Waarvoor gebruik je kruisposten?

Een kruispost zorgt dat de gelduitwisseling tussen bank en kas – of tussen twee van je bankrekeningen – administratief goed verloopt. Als ondernemer maak je soms geld over van je ene naar je andere bankrekening. Of je stort euro’s vanuit de kas op je bankrekening. In beide gevallen staat het bedrag niet binnen 1 seconde op die rekening. Het geld is even onderweg. Om te voorkomen dat het geld bij beide boekhoudposten dubbel vermeld staat, moet het bedrag administratief worden geparkeerd op de rekening kruisposten. Zo kan het niet verkeerd in de boekhouding komen te staan.

Hoe verwerk je kruisposten in je boekhouding?

Als je werkt met een boekhoudprogramma zoals SnelStart, dan hoef je kruisposten niet handmatig in je boekhouding te verwerken. Dit gaat automatisch. Werk je zonder boekhoudprogramma? Dan volgen hieronder een fout en een goed voorbeeld voor het administratief verwerken van interne overboekingen. Deze voorbeelden geven ook meer inzicht in het nut van kruisposten.

Fout voorbeeld (zonder kruisposten)

Stel: je stort € 50,- van je kas naar je bankrekening en wil dit verwerken in je boekhouding. Als je dat zonder kruispost doet, zou dat er zo uitzien:

Kasboek-fout

Bankboek-fout
Hierboven is de € 50,- dubbel bij kas verwerkt (credit in het kasboek en credit in het bankboek) en dubbel in de de bankrekening verwerkt (debet in kasboek en debet in bankboek). De saldo's komen hierdoor niet goed uit in de boekhouding. Daarom moet je werken met kruisposten.

Goed voorbeeld van kruisposten

Zo verwerk je een interne boeking op de juiste manier in je administratie.

Kasboek-goed

Bankboek-goed

Op deze manier komt de € 50,- op de juiste manier bij de boekhoudposten te staan.

Gemak met kruisposten

Heb je na het lezen van dit blog helemaal geen zin meer om met kruisposten aan de slag te gaan? Zodra je werkt met de boekhoudsoftware van SnelStart, kun je deze term weer vergeten. Wanneer het nodig is, maakt de software automatisch kruisposten aan. Interne boekingen worden zo altijd op de juiste manier verwerkt in je administratie.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.