Je btw-nummer: vanaf 2020 is het anders!

Al jarenlang is er over gediscussieerd: het btw-nummer en de privacywetgeving. Want als je een eenmanszaak hebt, bijvoorbeeld als zzp’er, dan is jouw persoonlijke burgerservicenummer (BSN) verwerkt in je btw-nummer. Dit brengt het risico van identiteitsfraude en privacy-schending met zich mee en daar wordt nu iets aan gedaan.


BSN in je btw-nummer is een risico

Je btw-nummer moet je verplicht vermelden op al je facturen, maar bijvoorbeeld ook op je website. Toch wordt ons altijd aangeraden om niemand zomaar je BSN te geven. Een moeilijke situatie dus. Dat vond de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook. Die vroeg de Belastingdienst om met een alternatief te komen en dat wordt per 1 januari 2020 ingevoerd.

Btw-identificatienummer

Eind 2019 ontvangen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-nummer voor vermelding op je facturen en je website: het btw-identificatienummer of btw-id. Dit nummer is in de systemen van de Belastingdienst gekoppeld aan je bestaande btw-nummer (straks omzetbelastingnummer of ob-nummer). Bij de btw-aangifte blijft het oude nummer nog in gebruik bij je correspondentie met de Belastingdienst.

Wat kun je op dit moment doen?

Op dit moment kun je nog niets doen. Je bestaande btw-nummer is nog geldig. Voor het eind van het jaar ontvang je van de Belastingdienst je nieuwe btw-id, dat per 1 januari geldig is. Dit nummer gebruik je dan op je website, je facturen, je briefpapier en alle andere communicatie met de buitenwereld. Het oude btw-nummer (ob-nummer) gebruik je alleen voor correspondentie met de Belastingdienst. 

Natuurlijk worden de systemen van SnelStart tijdig aangepast aan deze nieuwe situatie. Rond de tijd dat je het nieuwe btw-id ontvangt, laten we je weten hoe je je btw-nummer in SnelStart snel en gemakkelijk aanpast.

Wil je meer weten? Op de website van de Belastingdienst vind je informatie.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.