Altijd op tijd: controle over je btw-aangifte in 5 stappen

Als ondernemer met meer dan €20.000 omzet per jaar moet je btw-aangifte doen. Btw-aangifte lijkt misschien lastig, maar met de juiste voorbereiding en aanpak is het zo gepiept. Met deze 5 stappen is jouw aangifte altijd op tijd binnen! 

 

Wat is btw?

Btw is een afkorting van ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde’ en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Als jij als ondernemer iets verkoopt, moet je daar btw over berekenen. Die btw draag je af aan de Belastingdienst. Jouw leveranciers rekenen btw over de goederen en diensten die jij inkoopt voor je bedrijf, dit heet de voorbelasting. Bij je btw-aangifte mag je voorbelasting meestal aftrekken van de btw die je betaalt. Met de volgende 5 stappen vlieg je door je aangifte heen. 

1. Werk je administratie regelmatig bij

Laat je administratie niet liggen tot vlak voor de deadline van de btw-aangifte. Door wekelijks je administratie bij te houden maak je minder fouten, stapelt het werk niet op en ervaar je meer rust. Een up-to-date boekhouding zorgt bovendien dat je beter inzicht hebt in hoe het met je bedrijf gaat. 

2. Scan je bonnetjes gelijk in

Maak er een gewoonte van je bonnetjes gelijk in te scannen en te boeken. Met de scan & herken-functie van SnelStart is dit zo gedaan. Hierdoor loop je nooit btw-teruggave mis, voldoe je aan je bewaarplicht en krijg je grip op je administratie.

3. Factureer op het juiste moment

Bij de btw-aangifte bepaalt de factuurdatum bij welke periode de factuur hoort. Als je net voor het einde van het kwartaal nieuwe facturen verstuurt dan hoort de btw op die facturen bij dat kwartaal. Dit kan betekenen dat je die btw moet voorfinancieren. Als je elk kwartaal btw-aangifte doet, is het slim om de facturen van de laatste maand door te schuiven naar het nieuwe kwartaal. Zo hoef je geen btw voor te schieten voor facturen die nog niet betaald zijn.

4. Gebruik de Btw-Alert app van de Belastingdienst

Vergeet je wel eens aangifte te doen? Of ben je wel eens te laat? Download de Btw-Alert app van de Belastingdienst en vergeet nooit meer een btw-aangifte. Je kunt een herinnering instellen, tijd reserveren in je agenda, betalingskenmerken opzoeken en alle aangiftedatums van het jaar op een rij zetten. Goede voorbereiding? Check! 

5. Zorg dat je aangifte én betaling op tijd binnen is

Nu je je aangifte op tijd hebt ingestuurd, is het een eitje om op tijd te betalen. Plan de betaling tijdig in via internetbankieren. Het moment van ontvangst op de rekening van de Belastingdienst is leidend, dus zorg dat je de betaling ruim voor de deadline inplant.

LET OP: Het niet op tijd inleveren van je btw-aangifte of niet tijdig betalen van je btw kan leiden tot een boete van de Belastingdienst.

Maak het jezelf gemakkelijk

Gebruik een boekhoudprogramma om je te helpen bij je btw-aangifte. Met SnelStart heb je je btw-aangifte zo gedaan. Je maakt foto's van je bonnetjes met je mobiel en boekt ze gemakkelijk in. Zo loop je geen btw mis. Je facturen en bonnetjes worden automatisch aan de juiste aangifte gekoppeld. De aangifte wordt automatisch berekend en met een paar muisklikken stuur je 'm direct naar de Belastingdienst. Handig! Zo voorkom je fouten in de btw-aangifte en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Toch een foutje gemaakt?

  • Kom je erachter dat je toch een foutje hebt gemaakt in je btw-aangifte? Geen paniek. Je kunt een bedrag tot 1000 euro corrigeren in de volgende btw-aangifte. Ontdek hoe je een ingediende btw-aangifte corrigeert
  •  

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.