Hoe corrigeer ik een ingediende btw-aangifte?

door: SnelStart op: 26 juli 2016

Hoe corrigeer ik een ingediende btw-aangifte?
Hoe corrigeer ik een ingediende btw-aangifte?

Het zal u maar gebeuren. U heeft net de hele administratie op orde, gecontroleerd en de btw-aangifte ingediend, komt u alsnog een factuur tegen. Deze factuur had u nog niet in de administratie verwerkt, waardoor de factuur nog niet is meegenomen in de btw-aangifte. U heeft in dat geval waarschijnlijk teveel of te weinig btw betaald. Wat te doen met deze onverwerkte factuur na het indienen van de kwartaalaangifte?

Geen nood. Het vergeten van een factuur kan elke ondernemer, om wat voor reden dan ook, een keer gebeuren. Heeft u om deze, of andere reden, in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Als ondernemer bent u verplicht om dit aan de Belastingdienst te melden. Voor alle ondernemers die teveel of te weinig btw hebben aangegeven biedt de Belastingdienst dan ook de mogelijkheid om de aangifte te corrigeren. Het is daarbij belangrijk om uw aangifte tijdig te corrigeren, om boetes van de Belastingdienst te voorkomen. Zo voorkomt u dat u teveel of te weinig betaald.

Correctie bij eerstvolgende aangifte

Kleine btw-correcties kunt u bij de Belastingdienst bij de eerst volgende reguliere btw-aangifte herstellen. Deze worden dan door de Belastingdienst verrekend. De Belastingdienst komt hiermee tegemoet aan het beperken van de administratieve lasten voor ondernemers. Het verwerken van correcties bij de volgende aangifte is echter alleen mogelijk als u minder dan €1000,00 euro teveel of te weinig heeft aangegeven.

Correctie via een suppletieaangifte

Heeft u meer dan €1000,00 teveel betaald? In dat geval dient u een correctie op de reeds ingediende btw-aangifte te doen. De gecorrigeerde btw-aangifte moet u dan opnieuw indienen in de vorm van een suppletieaangifte. Met de suppletieaangifte wijzigt of vult u uw reeds verstuurde btw-aangifte aan. Ook als u meer dan €1000,00 te weinig btw heeft betaald kunt u gebruik maken van het suppletieformulier. U vult dan op het formulier het te weinig aangegeven bedrag in. De Belastingdienst zal u vervolgens een naheffing toesturen, welke u uiteraard op tijd moet betalen.

Een suppletieaangifte is tevens verplicht als u een correctie maakt over aangiften die u reeds hebt ingediend. Vaak blijkt dit pas na afloop van het jaar bij het opmaken van de jaarrekening. In dat geval vermeldt u de gecorrigeerde gegevens voor het hele jaar.

Wanneer moet u een suppletieaangifte doen?

  • U moet een aangifte over een bepaald tijdvak corrigeren
  • U moet een heel kalender- of boekjaar corrigeren.
  • Het bedrag is €1000,00 of hoger

Een suppletieaangifte indienen doe je zo

In het geval val een suppletieaangifte kunt u uw aangifte eenvoudig wijzigen met een suppletieformulier. Ga daarvoor naar de website van de Belastingdienst en log in. Onder het kopje ‘Overige formulieren’ vindt u het suppletieformulier. Dit formulier vult u in en verstuurd u vervolgens naar de Belastingdienst. Nadat u uw aangifte heeft gecorrigeerd volgt er een teruggaafbeschikking of een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het bedrag dat u teveel of te weinig heeft betaald. Een bondige uitleg van de Belastingdienst over het invullen van het suppletieformulier wordt gegeven in onderstaande video.

 

Suppletieaangifte in SnelStart

SnelStart maakt de suppletieaangifte nog gemakkelijker! Als er in een voorgaand tijdvak een correctie van € 1000,00 of meer is geweest, geeft SnelStart u hier een melding van. Op het moment dat u de btw-aangifte berekent, berekent SnelStart automatisch een suppletieaangifte indien u aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet. Met één druk op de knop kunt u vervolgens de suppletieaangifte vanuit SnelStart elektronisch versturen naar de Belastingdienst.

Als u het laatste tijdvak van het boekjaar heeft aangegeven, dan kunt u een jaarsuppletie berekenen en versturen. Hierin worden alle correcties opgenomen die u heeft aangebracht na de btw-aangifte van het laatste tijdvak. Een stappenplan voor het berekenen en versturen van de suppletieaangifte in SnelStart vindt u op het KennisPlein, of bekijk onderstaande video!

Tip!
Als u de suppletieaangifte niet via SnelStart verstuurt, kunt u de aangifte handmatig de status 'Geaccepteerd buiten SnelStart om' geven.

 

New call-to-action


SnelStart

Door SnelStart

SnelStart maakt boekhouden makkelijk.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan SnelStart.


Volg SnelStart op social media: