Hoe corrigeer ik een ingediende btw-aangifte?

Hoe corrigeer ik een ingediende btw-aangifte?

Het zal je maar gebeuren. Heb je net de hele administratie op orde, gecontroleerd en de btw-aangifte ingediend, kom je alsnog een factuur tegen. Deze factuur had je nog niet in de administratie verwerkt, waardoor de factuur nog niet is meegenomen in de btw-aangifte. In dat geval heb je waarschijnlijk teveel of te weinig btw betaald. Wat te doen met deze onverwerkte factuur na het indienen van de kwartaalaangifte?

Geen paniek! Het vergeten van een factuur kan elke ondernemer wel eens overkomen. Heb je om deze, of andere reden, in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan ben je als ondernemer verplicht om dit aan de Belastingdienst te melden. Voor alle ondernemers die teveel of te weinig btw hebben aangegeven biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om de aangifte te corrigeren. Het is daarbij belangrijk om de aangifte tijdig te corrigeren, om boetes van de Belastingdienst te voorkomen. Zo voorkom je dat er teveel of te weinig wordt betaald.

Correctie btw bij eerstvolgende aangifte

Kleine btw-correcties kun je bij de Belastingdienst bij de eerst volgende reguliere btw-aangifte herstellen. Deze worden dan door de Belastingdienst verrekend. De Belastingdienst komt hiermee tegemoet aan het beperken van de administratieve lasten voor ondernemers. Het verwerken van correcties bij de volgende aangifte is echter alleen mogelijk als er minder dan €1000 teveel of te weinig is aangegeven.

Correctie via een suppletieaangifte

Heb je meer dan € 1000 teveel betaald? In dat geval doe je een correctie op de reeds ingediende btw-aangifte. De gecorrigeerde btw-aangifte moet opnieuw ingediend worden in de vorm van een suppletieaangifte. Met de suppletieaangifte wijzig of vul je de reeds verstuurde btw-aangifte aan. Ook als je meer dan € 1000 te weinig btw heeft betaald kun je gebruikmaken van het suppletieformulier. Vul dan op het formulier het te weinig aangegeven bedrag in. De Belastingdienst stuurt vervolgens een naheffing. Betaal die op tijd! 

Een suppletieaangifte is tevens verplicht als je een correctie maakt over aangiften die reeds zijn ingediend. Vaak blijkt dit pas na afloop van het jaar bij het opmaken van de jaarrekening. In dat geval vermeld je de gecorrigeerde gegevens voor het hele jaar.

Wanneer moet je een suppletieaangifte doen?

- Je moet een aangifte over een bepaald tijdvak corrigeren
- Je moet een heel kalender- of boekjaar corrigeren
- Het bedrag is € 1000 of hoger

 

Een suppletieaangifte indienen doe je zo

In het geval val een suppletieaangifte kun je de aangifte eenvoudig wijzigen met een suppletieformulier. Ga daarvoor naar de website van de Belastingdienst en log in. Onder het kopje ‘Overige formulieren’ vind je het suppletieformulier. Dit formulier vul je in en verstuur je vervolgens naar de Belastingdienst. Nadat de aangifte is gecorrigeerd volgt er een teruggaafbeschikking of een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Dit is afhankelijk van het bedrag dat teveel of te weinig is betaald. 

Nog makkelijker suppletieaangifte doen via SnelStart

SnelStart maakt de suppletieaangifte nog gemakkelijker! Als er in een voorgaand tijdvak een correctie van € 1000, of meer is geweest, geeft SnelStart hier een melding van. Op het moment dat je de btw-aangifte berekent, berekent SnelStart automatisch een suppletieaangifte. Indien je aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet. Met één druk op de knop kun je vervolgens de suppletieaangifte vanuit SnelStart elektronisch versturen naar de Belastingdienst.

Als je het laatste tijdvak van het boekjaar hebt aangegeven, dan kun je een jaarsuppletie berekenen en versturen. Hierin worden alle correcties opgenomen die zijn aangebracht ná de btw-aangifte van het laatste tijdvak. Lees nu het stappenplan voor het berekenen en versturen van de suppletieaangifte in SnelStart.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.