Wat is startersaftrek?

Grote kans dat je in je eerste jaren als ondernemer recht hebt op startersaftrek. Dit betekent dat je minder belasting over je winst hoeft te betalen en netto meer geld overhoudt. In dit artikel lees je wanneer je voor startersaftrek in aanmerking komt en hoe je dit belastingvoordeel 'aanvraagt'.

Startersaftrek en zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer kun je doorgaans bij je aangifte inkomstenbelasting een bedrag van je winst aftrekken (de zelfstandigenaftrek). Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen, waardoor je netto meer winst overhoudt. Startende ondernemers mogen hierbij bovendien drie keer een extra hoog bedrag belastingvrij aftrekken (dát is de startersaftrek). Met deze regeling geeft de overheid startende ondernemers meer financiële ademruimte.

Hoeveel is de startersaftrek in 2024?

De hoogte van de startersaftrek is € 2.123. Dit bedrag wordt in je eerste 5 jaar als ondernemer driemaal toegevoegd aan de zelfstandigenaftrek.

Afbouwregeling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek (waaraan de startersaftrek dus nog wordt toegevoegd) wordt tot 2028 stap voor stap verlaagd. Dit doet de overheid om te bezuinigen en om de fiscale verschillen te verkleinen tussen zelfstandig ondernemers en werkenden in loondienst. Hieronder zie je hoeveel de zelfstandigenaftrek per jaar omlaag gaat.

Jaartal 2022 2023 2024 2025

 

2026

2027
Bedrag € 6.310 € 5.030 € 3.750 € 2.470 € 1.200 € 900
Voor de duidelijkheid: bovenop de zelfstandigenaftrek mag je als starter dus de eerste 5 jaar van je bedrijf maximaal driemaal de startersaftrek van € 2.123 belastingvrij van je winst aftrekken. De hoogte van de startersaftrek wordt niét afgebouwd.

Wanneer kom je in aanraking met de startersaftrek?

Als je in de eerste jaren van je onderneming zit en voor een aangiftejaar gebruikmaakt van de zelfstandigenaftrek, verhoogt de Belastingdienst dit bedrag met de startersaftrek. Je kunt er dan niet voor kiezen om wél de zelfstandigenaftrek toe te passen, maar niét de startersaftrek. Dat gaat automatisch.

Voorwaarden startersaftrek

Niet elke startende ondernemer heeft recht op de startersaftrek. Daarvoor moet je voldoen aan vier voorwaarden:

Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek (daarvoor moet je ondernemer zijn en voldoen aan het urencriterium*).
In de voorgaande 5 jaar was je niet elk jaar ondernemer.
Je hebt de laatste 5 jaar maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.
Je bent de afgelopen 5 jaar niet ‘geruisloos teruggekeerd’ uit een bv (dit houdt in dat je een bv zonder belastingheffing hebt omzet naar een eenmanszaak of vof).

*Urencriterium: om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek (en dus ook de startersaftrek) moet je voldoen aan het urencriterium. Dit is een minimumaantal uren dat je aan je bedrijf moet hebben gewerkt. Dit minimumaantal uren bedraagt 1.225 uur per jaar (24 uur per week). Hiervoor tellen alle uren mee die je besteedt aan je onderneming. Dus niet alleen de tijd die je besteedt aan je klanten, maar ook de tijd je steekt in offertes maken, de website vullen of de administratie bijhouden.

Hoe lang heb je recht op startersaftrek?

Je hebt in de eerste 5 jaren van je onderneming in drie aangiftejaren recht op startersaftrek. Daarna vervalt het startersvoordeel. Let op: had je op 1 januari van het aangiftejaar de AOW-leeftijd? Dan ontvang je 50% van de zelfstandigen- en startersaftrek.

Information on Microsoft Teams 15.0 Zo vraag je startersaftrek aan

Je hoeft je startersaftrek niet aan te vragen. Wanneer je je aangifte inkomstenbelasting invult, moet je allerlei vragen beantwoorden. Op basis van je antwoorden ziet de Belastingdienst of je recht hebt op het extra belastingvoordeel voor startende ondernemers.

Hoe verloopt dit proces?

Het begint met een melding van de Belastingdienst dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen. Ga naar de website van de Belastingdienst, klik rechtsboven op ‘Inloggen’ en log in bij ‘Mijn Belastingdienst’. In het digitale aangifteformulier vul je in het zakelijke onderdeel eerst je bedrijfsgegevens in (bedrijfsnaam, activiteiten, ondernemingsvorm, etc). Vervolgens doorloop je de vragenlijst en vul je bij elke vraag in wat voor jou van toepassing is.

Bij het invullen heb je onder meer gegevens uit je winst- en verliesrekening en je balans nodig. Met een boekhoudprogramma zoals SnelStart haal je deze cijfers met twee muisklikken tevoorschijn. Vul alle velden in en ga door naar het onderdeel ‘Aftrekposten’. Met de aftrekposten kun je op papier je winst verlagen, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Je krijgt hier ook vragen over het aantal uren dat je in je onderneming hebt gestopt en over de andere voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Als op basis van de antwoorden blijkt dat je aan alle voorwaarden voldoet, wordt de zelfstandigenaftrek automatisch toegepast.

Hierna volgen in de aangifte de vragen of je in de 5 jaren vóór dit aangiftejaar elk jaar ondernemer was én of je in die periode meer dan tweemaal de zelfstandigenaftrek hebt ontvangen. Als je beide vragen met ‘nee’ beantwoordt, voldoe je aan de eisen van de startersaftrek. De startersaftrek van €2.123 wordt dan automatisch aan je aangifte toegevoegd.

Hulp nodig als startend ondernemer?

Als je werkt met een boekhoudprogramma van SnelStart wordt het doen van de aangifte inkomstenbelasting een stuk eenvoudiger. De software helpt je in no-time aan de juiste cijfers die je in het aangifteprogramma moet invullen. Het is raadzaam om hierbij (online) samen te werken met een boekhouder. Die kan de aangifte voor je verzorgen en je voorzien van de juiste adviezen. Samenwerken met een boekhouder gaat ook eenvoudig via SnelStart. Hier vind je een boekhouder bij jou in de buurt.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.