Is blockchain de toekomst?

Is Blockchain de toekomst?

Afgelopen maandag 20 juni vond het Dutch National Blockchain Conference plaats op het hoofdkantoor van KPMG. Het congres is een initiatief van Rutger van Zuidam (intobitcoin.com) en Vincent Everts. Doel van het congres: de financiële wereld en de blockchain wereld bij elkaar brengen. Ehh wat voor congres? Blockchain? Om het iets duidelijker te formuleren: blockchain is de onderliggende internettechnologie achter de Bitcoin. 

Bitcoin, wat was het ook alweer

Ik hoor je denken, Bitcoin? Dat is toch die digitale munt die zoveel in het nieuws is geweest? Ja, dat klopt. Bitcoin is een innovatief betalingsnetwerk en een nieuw soort geld. Het maakt het mogelijk om van persoon naar persoon te betalen, zonder tussenkomst van een bank. Ook kan met de Bitcoin 24/7 wereldwijd realtime betaald worden. Omdat er geen bank aan te pas komt, zijn er ook geen hoge verwerkingskosten.

Op de zogenoemde blockchain-techniek, de onderliggende technologie achter de Bitcoin, zijn inmiddels al meerdere soortgelijke digitale valuta's ontstaan zoals Etherium, Ripple en de LiteCoin. Om de hierboven genoemde redenen wordt de blockchain-techniek de afgelopen jaren door de banken nauwlettend in de gaten gehouden. Het verhaal gaat dat de banken de techniek als een verstorende innovatie zien die een bedreiging vormt voor het bankwezen, omdat de bank niet meer nodig is als 'man in the middle'.

De blockchain biedt meer

Maar de Blockhain biedt meer! Het gebruik van deze techniek voor digitaal betalingsverkeer wordt gezien als het topje van de ijsberg. Sommigen noemen de blockchain de volgende grote digitale revolutie sinds de komst van het internet. Meer hierover zie je in dit filmpje:

Bij het congres waren presentaties van de grotere Nederlandse banken, gemixt met presentaties van de overheid en verschillende startups. Deze startups kwamen met nieuwe diensten op basis van de blockchain (in de hoop dat de grotere banken hier dan weer in wilde investeren). Veel van deze oplossingen in de hedendaagse Nederlandse cultuur zijn nog niet echt geadopteerd (net zoals de Bitcoin). De banken zijn volop aan het experimenteren. Blockchain lijkt hierin het nieuwe buzzwoord, waarbij het een competitie is welke bank er het meeste mee experimenteert. Echt concrete oplossingen die klaar zijn voor productie (mainstream) werden nog niet gepresenteerd.

Welke vraag beantwoordt blockchain nou echt?

Tijdens het congres had ik het gevoel dat men de essentiële vraag een beetje uit het oog is verloren. Welk probleem willen we oplossen? Het enige concrete wat benoemd werd is dat blockchain wordt gezien als de nieuwe infrastructuur achter realtime betalingsverkeer tussen banken. De Nederlandse Bank kwam met dezelfde conclusie. De presentatie van de Nederlandse Bank begon dan ook met 'Als blockchain het 'antwoord' is... wat is dan de vraag?'. De presentatie eindigde met de vraag 'Welke technologie wordt gebruikt voor de volgende generatie financiële infrastructuren?' Blockchain.

Neelie Kroes noemde in haar presentatie vervolgens dat de Nederlandse overheid de blockchain techniek omarmt en hier voorloper in wil zijn. Ze verwees hierbij naar Estland die al enige tijd gebruikt maakt van deze techniek om de dienstverlening van de overheid goedkoper en efficiënter te maken. Bij de Nederlandse overheid wordt dan ook volop geëxperimenteerd (met 16 projecten) met de blockchain. Haar afsluitende woorden waren met name gericht op de banken: 'Ga niet allemaal zelf iets bedenken, maar ga samenwerken om één eco systeem te ontwikkelen voor het nieuwe betalingsverkeer'.

Wat doet SnelStart met blockchain?

Al met al blijft blockchain nog veel bij experimenteren waarbij nog niets concreet is (mainstream). Op dit moment doet SnelStart dus ook niets concreets met deze techniek. Omdat we de ontwikkelingen rondom deze techniek wel erg interessant vinden, blijven we deze dan ook op de voet volgen. 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.