Inkoopproces optimaliseren in vijf essentiële stappen

Het inkoopproces is cruciaal als je met je bedrijf efficiënter wilt werken en kosten wilt besparen. Een goed inkoopproces levert je bedrijf geld op. Wat mag bij een goed inkoopproces niet ontbreken? Na het lezen van dit blog weet je welke vijf stappen je moet zetten en hoe een geïntegreerd systeem als SnelStart je inkoopproces verbetert.

Wat is een inkoopproces?

Het inkoopproces omvat alle stappen die je organisatie zet vanaf het moment dat je de behoefte aan een product (of dienst) identificeert tot het moment dat de aankoop is geëvalueerd. Dit proces is op te delen in zeven fases:

  1. Behoefte-identificatie: bepaal welke goederen of diensten je bedrijf nodig heeft.
  2. Specificatie: specificeer nauwkeurig de product- of diensteisen.
  3. Leveranciersselectie: kies de juiste leveranciers om deze behoeften te vervullen.
  4. Onderhandeling: stem de prijzen en voorwaarden af met de gekozen leverancier(s).
  5. Bestelling: plaats de officiële bestelling bij de gekozen leverancier.
  6. Levering en ontvangst: ontvang en controleer van de bestelde goederen of diensten.
  7. Betaling en evaluatie: rond de betaling af en evalueer het proces van de geleverde producten of diensten.

Waarom is een inkoopproces essentieel?

  • Een goed gestructureerd inkoopproces is essentieel om kosten te besparen en de efficiëntie in je bedrijf te verhogen. Het helpt je bij het beheersen van uitgaven en het verminderen van aankooprisico’s. Kortom: het levert je simpelweg geld op. Ook waarborg je met een goed inkoopproces de kwaliteit en tijdigheid van de goederen en diensten die aan je worden geleverd. Een effectief inkoopproces stelt je bedrijf bovendien in staat om sterke relaties op te bouwen met betrouwbare leveranciers, dat leidt uiteindelijk ook tot betere prijzen en servicevoorwaarden.

Hoe stel je een effectief inkoopproces op?

Het opzetten van een effectief inkoopproces vereist een gestructureerde aanpak. Zet deze vijf stappen:

Stap 1: ontwikkel een inkoopbeleid. Stel duidelijke richtlijnen en procedures op waarin de inkooppraktijken van je organisatie zijn vastgelegd.

Stap 2: implementeer inkoopprocedures. Definieer de stappen die moeten worden gevolgd voor elke aankoop,  van aanvraag tot betaling.

Stap 3: gebruik technologie. Implementeer technologische oplossingen (zoals SnelStart) om processen te automatiseren en te stroomlijnen.

Stap 4: train je team. Zorg dat alle betrokkenen weten hoe ze de inkoopprocedures moeten toepassen en hoe ze de benodigde technologieën moeten gebruiken.

Stap 5: monitor en evalueer. Beoordeel en optimaliseer regelmatig van het inkoopproces om efficiëntie te verzekeren.

Stem inkoopprocessen af op jouw bedrijf

Het is belangrijk om de inkoopprocessen af te stemmen op jouw bedrijf. Om een indicatie te krijgen hoe dat eruitziet, kun je kijken naar het inkoopproces van een bedrijf dat in dezelfde branche actief is. Bedrijven in dezelfde sector hebben vaak redelijk vergelijkbare behoeften en daardoor redelijk vergelijkbare inkoopprocessen. In de productie-industrie ligt de nadruk bijvoorbeeld meer op just-in-time leveringen om voorraadkosten te minimaliseren, terwijl in de detailhandel de focus meer ligt op het maximaliseren van productvariatie en -beschikbaarheid. Het is slim om je eerst te verdiepen in de inkoopprocessen voor jouw branche, om ze vervolgens af te stemmen op jouw specifieke bedrijfsbehoeften.

Veelgemaakte fouten in het inkoopproces

Een veelvoorkomende fout in het inkoopproces is dat de product- of diensteisen niet nauwkeurig zijn gespecificeerd. Ook worden regelmatig de verkeerde leveranciers geselecteerd en veel bedrijven monitoren de leveranciersprestaties onvoldoende. Deze fouten kunnen leiden tot overbesteding, vertraging en kwaliteitsproblemen.

Je inkoopproces verbeteren met SnelStart

Veel inkoopprocessen kun je automatiseren. Dit helpt je om de kwaliteit en nauwkeurigheid te vergroten én om tijd te besparen. SnelStart biedt geavanceerde boekhoudsoftware die helpt bij het automatiseren van uiteenlopende stappen van je inkoopproces, van bestelling tot betaling. SnelStart beschikt onder meer over functies als automatische bestelvoorstellen, digitale factuurverwerking en realtime budgetbewaking. SnelStart is meteen de centrale plaats waar je facturen, bestellingen en bijbehorende documentatie opslaat. Zo heb je de ook de administratie op orde.

Meestgestelde vragen

Welke inkoopprocedures zijn er?
Wat is het inkoopproces van Weele?
Welke soorten inkoop zijn er?
Wat is een inkooptraject?
Hoe kan SnelStart helpen bij het verbeteren van het inkoopproces?

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.