Tip voor ondernemers: rekenfunctie en sneltoetsen

Nog makkelijker werken met SnelStart? Maak gebruik van de kennis van onze drie SnelStart-trainers WimJan van Velzen, Hans Groeneveld en Kees Huizer. In deze blogserie geven ze handige tips & tricks.


Het boeken van een standaard inkoopfactuur in het dagboek Inkoop is niet zo moeilijk. Maar als op een inkoopfactuur de bedragen inclusief btw vermeld zijn of de inkoopboeking opgesplitst moet worden in meerdere boekingsregels, zien we in de praktijk al snel een rekenmachine op het bureau komen.

blogtrainers7Dat is overbodig wanneer je gebruikmaakt van de handige rekenfunctie en sneltoetsen in SnelStart. Aan de hand van een voorbeeld wordt duidelijk hoe dit werkt.

Rekenen zonder rekenmachine

We hebben kantinebenodigdheden aangeschaft bij de plaatselijke supermarkt en hiervan een bon ontvangen (zie afbeelding links). Er zijn producten aangeschaft met 6% btw en 21% btw. Hiervoor moeten onze boekingsregels worden opgesplitst bij het boeken van deze bon. Daarbij wordt het ons extra moeilijk gemaakt, doordat de grondslag van de btw niet wordt vermeld op de bon.

Maak een nieuwe boeking aan in het dagboek Inkoop en vul de gegevens in (zie afbeelding hieronder). De kosten moeten worden geboekt op de grootboekrekening Kantinekosten. Omdat we te maken hebben met twee btw-tarieven, moeten hiervoor twee boekingsregels worden gemaakt. In de boekingsregels moet in de kolom Debet het bedrag exclusief btw worden ingevuld. De bedragen exclusief btw zijn alleen niet van de bon af te lezen.

blogtrainer6

Twee btw-tarieven

In de kolom Debet gaat SnelStart er automatisch vanuit dat het gehele bedrag op btw hoog geboekt moet worden en vult hier 115,56 in. Het btw-bedrag komt dan niet overeen met onze bon. Om het juiste bedrag exclusief btw te berekenen, moeten we de bedragen 13,- en 6,98 bij elkaar optellen en vervolgens hier de btw uithalen. Dit bedrag exclusief btw gaan we berekenen ZONDER rekenmachine.

Vul in de kolom Debet de volgende berekening in: 13+6,98 en toets vervolgens Enter. Merk op dat SnelStart automatisch de berekening uitvoert en het bedrag in de kolom Debet wijzigt in 19,98. Bij het rekenen in SnelStart kun je, naast de cijfers, gebruik maken van de volgende tekens: , / * . - +
 
19,98 is het bedrag inclusief btw. In de kolom Debet vullen we de bedragen exclusief btw in. Hiervoor zijn er in SnelStart handige sneltoetsen gemaakt, namelijk Ctrl + E (btw-bedrag ervan afhalen) en Ctrl + I (btw-bedrag erbij optellen). Plaats de cursor in de kolom Debet in het veld met het bedrag 19,98. Toets vervolgens Ctrl + E en merk op dat het bedrag gewijzigd wordt naar 16,51. In het kader ‘btw te vorderen’ rechts onderin het scherm staat nu bij hoog btw het juiste btw-bedrag: 3,47.
 

Twee boekingsregels

Maak de tweede boekingsregel aan met als grootboekrekening Kantinekosten en btw op laag. Op basis van het verschil kan SnelStart direct het juiste bedrag invullen in de tweede boekingsregel. Controleer of de btw-bedragen in het kader ‘btw te vorderen’ overeenkomen met de bon en sla vervolgens de inkoopboeking op.

Meer informatie over sneltoetsen lees je hier. Een training volgen? Kijk op www.snelstart.nl/trainingen en meld je aan.
 

Haal álles uit SnelStart, volg een training

Werk je met SnelStart? Zorg dat je álles uit je pakket haalt en meld je aan voor een van onze trainingen. Bekijk de trainingen
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.