Een goed begin van het nieuwe (boek)jaar met SnelStart!

door: Jonneke Duin op: 19 december 2019

Een goed begin van het nieuwe (boek)jaar met SnelStart!

Het jaar is bijna voorbij en je bent lekker druk met ondernemen. Administratie is 'even een dingetje', maar eigenlijk lukt het je prima. Wel heb je iets gehoord over 'jaarafsluiting'. Moet je daar wat mee? En is dat belangrijk dan? Het antwoord is simpel: ja, je moet daar wat mee en ja, het is ook belangrijk. Hieronder lees je er alles over. Om het je makkelijk te maken.

Jaarafsluiting? Wat is dat?

Toen de boekhouding nog werd bijgehouden op papier, begon je het nieuwe boekjaar fris met een mooi nieuw kasboek en een nieuwe balans. Je nam de eindtotalen van het afgelopen jaar over (hoeveel geld heb je, wat moet je nog betalen, wat heb je nog tegoed, bezittingen en schulden). Zo kon je later je balans en winst- en verliesrekening voor het voorgaande jaar opmaken en de verschuldigde belasting berekenen.

 

Met de komst van computers is er eigenlijk niets veranderd. Nog steeds moet je een eind breien aan het oude jaar en aangeven waar je op 1 januari staat. Je doet dan als het ware je oude boeken dicht en start het nieuwe jaar in een 'nieuw boek'. SnelStart maakt het je makkelijk, door de totalen voor je te berekenen. Je moet nog wel even checken of alles klopt en zelf het jaar afsluiten.

 

Nieuw jaar, nieuw factuurnummer?

Als je een nieuw jaar begint, wil je misschien ook met een nieuwe reeks factuurnummers beginnen. Veel bedrijven beginnen hun factuurnummers met het jaartal. Dus bijvoorbeeld 2020 en daarachter een volgnummer. Wil je niet bij 001 beginnen? Je kunt ook bijvoorbeeld beginnen met 2020123. Als je daarna maar het hele jaar opeenvolgende nummers gebruikt. Geen nummers overslaan dus! In SnelStart Web en in SnelStart 12 stel je makkelijk in wat het volgende factuurnummer moet zijn.

 

Wat nu als ik nog niet klaar ben met het voorgaande jaar?

Het afronden van een boekjaar kan wat tijd kosten. Toch wil je gelijk in het nieuwe jaar gaan factureren. En dus wil je het oude jaar alvast afsluiten, maar toch later nog wat kunnen aanpassen. Kan dat?

 

Jazeker! Als je later nog dingen wilt aanpassen, maar nu al boekingen wilt maken in het nieuwe jaar, kun je een voorlopige jaarafsluiting doen. Dit doe je als alle bank- en kasmutaties zijn verwerkt en je wilt gaan factureren.

 

Help! Ik wil nog iets wijzigen in mijn definitieve jaarafsluiting!

Je hebt geen voorlopige, maar een definitieve jaarafsluiting gedaan. En nu moet er toch nog iets gewijzigd worden! Paniek? Nee hoor. Geen probleem! Hoewel de jaarafsluiting definitief lijkt, kun je altijd nog wijzigingen aanbrengen. Daarvoor moet je alleen even de jaarafsluiting terugdraaien. Met ons makkelijke stappenplan heb je dat zo voor elkaar.

 

Zelf doen of door de boekhouder?

Als je zelf niet zo heel veel verstand hebt van boekhouden, dan kun je natuurlijk aan  je boekhouder vragen om de (voorlopige) jaarafsluiting voor je te regelen. Dat geeft je de zekerheid dat het goed gebeurt. Zeker als je online samenwerkt is dit snel en makkelijk te regelen.

 

Heeft je boekhouder het begin januari veel te druk? Of ben je best handig in boekhouden? Dan is zelf doen zeker een optie. Het is niet heel moeilijk. Naast de links in dit artikel helpen ook de extra links hieronder je om je jaarafsluiting in SnelStart goed te regelen.

 

Nuttige links:

Stap voor stap je boekjaar afsluiten.

Btw-boeking maken. 

Resultaatboeking maken. 

 

 

New call-to-action