Btw, wat moet ik ermee?

Btw, wat moet ik ermee?Als ondernemer bent je elke maand, elk kwartaal of elk jaar verplicht om btw af te dragen. Daar kun je niet omheen. Wat is daar eigenlijk het nut van? En hoe pak je dit aan?

Waarom bestaat er belasting?

Nederland is een sociale staat waarin iedereen recht heeft op onder andere: zorg, onderwijs en indien nodig een uitkering, maar waar wij bijvoorbeeld ook rijden op goed onderhouden wegen. Iedereen in Nederland betaalt hier aan mee door middel van belastingen. Belasting is één van de grootste inkomstenbronnen van de overheid.

Wat is btw?

Btw betekent: Belasting Toegevoegde Waarde. Je betaalt btw over je omzet (de vergoeding die je in rekening brengt voor de goederen en diensten die je levert), daarom wordt het ook wel ‘omzetbelasting’ genoemd. Als ondernemer moet je je klanten omzetbelasting in rekening brengen. De btw die je als ondernemer zelf hebt betaald, voor zakelijk gebruik, mag je meestal als voorbelasting aftrekken.

Verschillende btw-tarieven

Als ondernemer moet je btw rekenen over de vergoeding voor je goederen en/of diensten. Het totale bedrag dat je klant moet betalen is inclusief btw. Er zijn verschillende vaste btw-tarieven voor producten en activiteiten. Daarom kan het zijn dat je soms verschillende tarieven moet gebruiken.

21% (hoog) Het algemene tarief (sinds 1 oktober 2012) geldt voor dienstverlening en duurzame producten
6% (laag) 6% is het verlaagde tarief, dit geldt voor onder andere voedingsmiddelen, agrarische goederen, geneesmiddelen en boeken
0% (geen) Het 0%-tarief hanteer je bij zakendoen met het buitenland en bijvoorbeeld het uitvoeren van goederen
Vrijgesteld van btw Een aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen, maar ook geen voorbelasting kunt aftrekken. Dit is onder andere onderwijs, kinderopvang en verzekeringen

Aangifte doen bij de Belastingdienst

De Belastingdienst beslist of je per jaar, kwartaal of maand belasting moet afdragen. Je kunt op drie manieren aangifte doen:
- Zelf, via de Belastingdienst
- Met administratiesoftware, zoals SnelStart
- Door een fiscaal intermediair, zoals een accountant of belastingadviseur

Btw-nummer

Zodra de Belastingdienst je heeft geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting, ontvang je een btw-nummer. Dit btw-nummer moet je op je facturen vermelden. Het btw-nummer bevat de landcode NL, een RSIN- of Burgerservicenummer en een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99.


btw
Btw-administratie
Voor de Belastingdienst moet je kunnen aantonen hoeveel btw je moet afdragen of kunt ontvangen. In de btw-administratie bewaar je de volgende overzichten per tijdvak:

  • - Facturen die je zelf uitschrijft
  • - Facturen die je moet betalen
  • - Uitgaven
  • - Ontvangsten
  • - Privégebruik van goederen en diensten
Deze overzichten dien je 7 jaar te bewaren.

De kleineondernemersregeling (KOR)
Zodra het verschuldigde btw-bedrag minder dan € 1.883,- per jaar is, mag je de aangifte per jaar doen. Dit moet je wel schriftelijk aanvragen bij de Belastingdienst. Maar misschien kom je in aanmerking voor vermindering of hoeft je helemaal geen belasting te betalen! Dan maak je aanspraak om de kleineondernemersregeling.
Weten of je in aanmerking komt? Kijk dan hier.

De herinnering-app
Het is belangrijk om je btw-aangifte op tijd te versturen. Sinds kort heeft de Belastingdienst een btw-app ontwikkeld. Zo doe je altijd op tijd je aangifte.

Btw-administratie in SnelStart
Boekhouden en factureren is gemakkelijk, eenvoudig en betaalbaar met SnelStart. Daarnaast heeft SnelStart een koppeling met de Belastingdienst, waardoor je met één druk op de knop uw belastingaangifte versturen.

Elke btw-aangifte of opgaaf ICP die je verstuurt vanuit SnelStart, wordt aangeboden aan het SnelStart Services Platform. Op dit beveiligde platform wordt je aangifte en/of opgaaf verwerkt in het juiste formaat en via Digipoort aangeboden aan de Belastingdienst.

 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.