Btw, wat moet ik ermee?

door: Ellen Bot op: 14 april 2015

Btw, wat moet ik ermee?
Btw, wat moet ik ermee?Als ondernemer bent u iedere maand, kwartaal of jaar verplicht om uw btw af te dragen. Daar kunt u niet omheen. Zuurverdiend geld, dat u meteen moet inleveren. Wat is daar eigenlijk het nut van?

Waarom bestaat er belasting?
Nederland is een sociale staat waarin iedereen recht heeft op onder andere: zorg, onderwijs en indien nodig een uitkering, maar waar wij bijvoorbeeld ook rijden op goed onderhouden wegen. Iedereen in Nederland betaalt hier aan mee, door middel van belastingen. Belasting is één van de grootste inkomstenbronnen van de overheid.

Wat is btw?
Btw betekent: Belasting Toegevoegde Waarde. U betaalt btw over uw omzet (de vergoeding die u in rekening brengt voor de goederen en diensten die u levert), daarom wordt het ook wel ‘omzetbelasting’ genoemd. Als ondernemer moet u uw klanten omzetbelasting in rekening brengen. De btw die u als ondernemer zelf heeft betaald, voor zakelijk gebruik, mag u meestal als voorbelasting aftrekken.

Verschillende btw tarieven
Als ondernemer moet u btw rekenen over de vergoeding voor uw goederen en/of diensten. Het totale bedrag dat uw klant moet betalen is inclusief btw. Er zijn verschillende vaste btw-tarieven voor producten en activiteiten. Daarom kan het zijn dat u soms verschillende tarieven moet gebruiken. Lees hier meer over.

 • 21% (hoog)
  Het algemene tarief (sinds 1 oktober 2012) geldt voor dienstverlening en duurzame producten.
 • 6% (laag)
  6% is het verlaagde tarief, dit geldt voor onder andere voedingsmiddelen, agrarische goederen, geneesmiddelen en boeken.
 • 0% (geen)
  Het 0%-tarief hanteert u bij zakendoen met het buitenland en bijvoorbeeld het uitvoeren van goederen.
 • Vrijgesteld van btw
  Een aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat u geen btw hoeft te rekenen, maar ook geen voorbelasting kunt aftrekken. Dit is onder andere onderwijs, kinderopvang en verzekeringen.


Aangifte doen bij de Belastingdienst
De Belastingdienst beslist of u per jaar, kwartaal of maand belasting moet afdragen. U kunt op drie manieren aangifte doen:

 • Zelf, via de Belastingdienst
 • Met administratiesoftware, zoals SnelStart. Lees hier meer over.
 • Door een fiscaal intermediair, zoals een accountant of belastingadviseur

Uw btw-nummer
Zodra de Belastingdienst u heeft geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting, ontvangt u een btw-nummer. Dit btw-nummer moet u op uw facturen vermelden. Het btw-nummer bevat de landcode NL, een RSIN- of Burgerservicenummer en een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99.

btw
Uw btw-administratie
Voor de Belastingdienst moet u kunnen aantonen hoeveel btw u moet afdragen of kunt ontvangen. In de btw-administratie bewaart u de volgende overzichten per tijdvak:
 • Facturen die u zelf uitschrijft
 • Facturen die u moet betalen
 • Uitgaven
 • Ontvangsten
 • Privégebruik van goederen en diensten
Deze overzichten dient u 7 jaar te bewaren. Lees hier meer over.

De kleineondernemersregeling (KOR)
Zodra het verschuldigde btw-bedrag minder dan €1.883,- per jaar is, mag u de aangifte per jaar doen. Dit moet u wel schriftelijk aanvragen bij de Belastingdienst. Maar misschien komt u in aanmerking voor vermindering of hoeft u helemaal geen belasting te betalen! Dan maakt u aanspraak om de kleineondernemersregeling.
Weten of u in aanmerking komt? Kijk dan hier.

De herinnering-app
Het is belangrijk om uw btw-aangifte op tijd te versturen. Sinds kort heeft de Belastingdienst een btw-app ontwikkeld, zo doet u altijd op tijd uw aangifte! Download deze app hier.

Uw btw-administratie in SnelStart
Boekhouden en factureren is gemakkelijk, eenvoudig en betaalbaar met SnelStart. Daarnaast heeft SnelStart een koppeling met de Belastingdienst, waardoor u met één druk op de knop uw belastingaangifte versturen.

Elke btw-aangifte of opgaaf ICP die u verstuurt vanuit SnelStart, wordt aangeboden aan het SnelStart Services Platform. Op dit beveiligde platform wordt uw aangifte en/of opgaaf verwerkt in het juiste formaat en via Digipoort aangeboden aan de Belastingdienst.

SnelStart gratis proberen? Vraag een vrijblijvende proeflicentie aan!
Probeer SnelStart 6 maanden gratis
Dit blog is geschreven door Ellen Bot, Contentmarketeer bij SnelStart.