Boekhouden in Excel? 9 redenen om over te stappen naar een boekhoudprogramma

Boekhouden in Excel kost relatief weinig tijd en weinig geld. Wil je je boekhouding in Excel doen? Veel zzp'ers kiezen toch voor een boekhoudprogramma. Lees hier 9 redenen waarom ze overstappen.Boekhouden in Excel

9 redenen om over te stappen van Excel naar een boekhoudprogramma

  1. Wanneer het goed gaat met je bedrijf neemt het aantal inkomende en uitgaande facturen in rap tempo toe. Je raakt dan sneller het overzicht kwijt terwijl je juist minder tijd voor de boekhouding hebt.

  2. Je krijgt meer inzicht in je financiële situatie: kun je je rekeningen op tijd betalen? Weet je de status van je debiteuren? Besef je op tijd wanneer je nieuwe klanten nodig heeft?

  3. Wanneer je niet meer aan de kleine ondernemingsregeling voldoet. Iedere maand of kwartaal verplicht de Belastingdienst je dan om je ontvangen en afgedragen btw te berekenen en je omzetbelasting te betalen.
  4. Wanneer je na een jaar je inkomstenbelasting (IB) wilt aangeven. Daarvoor heb je een goed overzicht nodig van je omzet en btw, aftrekkosten, belastingvoordelen en openstaande facturen. In een goed boekhoudpakket heb je deze informatie direct beschikbaar.

  5. Wanneer je kennis van Excel beperkt is. Excel denkt niet met je mee: je moet in Excel zelf je formules en macro’s instellen. Bij gebrekkige kennis kan dat resulteren in onhandig werken of het maken van fouten met alle gevolgen van dien.

  6. Wanneer een formule in Excel ineens verdwijnt of een boeking niet lukt. Bij Excel heb je geen support voor de manier waarop je het gebruikt: problemen dien je dus zelf op te lossen. En daar kan soms veel tijd in zitten.

  7. Wanneer de Belastingdienst bij jou een controle uitvoert: je krijgt dan het verzoek om inzicht te geven in je boekhouding. Er kan veel tijd zitten in het verzamelen en overzichtelijk maken van de gegevens die de Belastingdienst voor de controle nodig heeft. In een boekhoudprogramma zoals SnelStart kun je gemakkelijk een auditfile aanmaken en exporteren.

  8. Wanneer je tijd wilt besparen. In een goed boekhoudprogramma is het meeste werk (tot 80%) gedaan wanneer u uw verkoop- en inkoopfacturen heeft ingeboekt. In Excel moet je zelf alle gegevens aan elkaar knopen en is er ook geen koppeling met uw bank.

  9. Wanneer je je boekhouding laat nakijken door een boekhouder. Dat is al snel duurder wanneer je gebruikt maakt van Excel dan wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt.

Meerwaarde van een boekhouder

Twijfel je na deze 9 redenen toch nog om over te stappen van Excel naar een boekhoudprogramma? Overweeg dan om een boekhouder je boekhouding na te laten kijken. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de administratieve verplichtingen en heb je een goed beeld van de financiële situatie van je bedrijf.

 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.