Veranderingen btw
e-commerce EU

Op 1 juli 2021 veranderen de btw-regels voor e-commerce in de EU.
Hier lees je wat dit betekent voor je SnelStart administratie.

Nieuwe btw-regels

Verkoop je via een webshop aan particulieren in andere EU-landen? Dan heb je sinds 1 juli 2021 te maken met vernieuwde btw-regels. zoals een lager drempelbedrag en een vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem, zodat je niet in elk EU-land afzonderlijk btw hoeft af te dragen.

 

In SnelStart vind je functionaliteiten die de nieuwe btw-regels ondersteunen, maar je moet ook zelf enkele zaken voorbereiden.

 

Op deze pagina lees je meer over de veranderingen, hoe dit verwerkt wordt in je SnelStart-administratie én wat je kunt doen om je goed voor te bereiden.

Meest gestelde vragen

Ik verkoop producten of digitale diensten aan particulieren binnen de EU. Wat is er voor mij veranderd?

Verkoop je aan klanten binnen de EU, die geen btw-nummer hebben? Bijvoorbeeld aan particulieren of ondernemingen die geen btw-aangifte hoeven te doen. En gaat het hierbij om goederen die al binnen de EU zijn? Dit worden ook wel ‘afstandsverkopen’ genoemd.

Elk EU-land bepaalt zelf de hoogte van de btw-tarieven. De basisregel is dat je de buitenlandse btw rekent voor verkopen aan particuliere klanten in een ander EU-land.

Als je weinig verkoopt en je blijft onder het zogenaamde drempelbedrag, mag je op de facturen voor particuliere klanten het Nederlandse btw-tarief aangeven. Als je omzet in een land hoger is dan het drempelbedrag moet je het btw-tarief van het betreffende land in rekening brengen.

Tot 1 juli 2021 had ieder EU-land een eigen, specifiek drempelbedrag afgesproken. In de nieuwe regeling is er niet langer een apart drempelbedrag voor ieder EU-land, maar een algemene drempel voor je totale omzet (voor goederen en digitale diensten) in andere EU-landen van 10.000 euro per jaar. Je omzet in Nederland telt daarbij niet mee. Het nieuwe algemene drempelbedrag is een veel lager bedrag dan de oude bedragen per land.

Zodra je afstandsverkopen (verkopen van goederen en digitale diensten aan particulieren in andere EU-landen) bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 10.000 euro, moet je de lokale btw-tarieven hanteren van het land waar je levert. Wanneer je afstandsverkopen onder de 10.000 euro per jaar blijven, dan mag je Nederlandse btw in rekening brengen en doe je in Nederland de btw-aangifte op de gebruikelijke manier.

Moet je de goederen eerst nog invoeren in de EU? Kijk dan bij 'Ik verkoop producten van buiten de EU rechtstreeks aan particulieren binnen de EU'.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door en bekijk het webinar van de Belastingdienst. Je vindt een link om het webinar terug te kijken in het artikel. Deze informatie helpt je om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Ik verkoop aan particulieren binnen de EU. Hoe regel ik de btw-aangifte in andere EU-landen?

Sinds 1 juli 2021 kan een ondernemer de in andere EU-landen verschuldigde btw via het éénloketsysteem of One Stop Shop (OSS) van de Belastingdienst aangeven. Dit doe je met een aanmelding voor de 'Unieregeling'. Je hebt dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig.

Je doet hierbij één speciale btw-aangifte via de Nederlandse Belastingdienst in plaats van afzonderlijk btw-aangiftes in alle andere EU-landen waarin je verkoopt. De Nederlandse Belastingdienst regelt dat de via het OSS-portal aangegeven btw bij het juiste EU-land terechtkomt. Je kunt dan binnen het éénloketsysteem ieder kwartaal je btw-melding (aangifte) en betaling in 1 keer afhandelen.

Om de regeling te mogen gebruiken gelden een aantal voorwaarden, zoals: je regelt zelf het transport van de goederen naar de andere EU-landen, het transport van de zending begint in Nederland en je hebt een vestiging in één EU-land.

Let op: de drempelbedragen gelden niet voor accijnsgoederen, zoals alcoholische dranken en (bijna) nieuwe vervoersmiddelen, zoals auto's en motoren. Deze goederen zijn altijd belast in het land waar ze naartoe gaan. Daarnaast mag je deze regeling niet gebruiken voor margegoederen. Pas je de margeregeling toe dan ben je Nederlandse btw verschuldigd aan de Belastingdienst over de winstmarge van de goederen. Je berekent geen btw aan de klant en vermeldt dit ook niet op de factuur. In dit artikel van de Belastingdienst lees je er meer over.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Ik wil gebruik maken van de Unieregeling. Wat moet ik doen?

Deelname aan de Unieregeling is vrijwillig. Meld je via Mijn Belastingdienst Zakelijk aan voor de Unieregeling. Registreren kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Gebruik je de Unieregeling niet, of kun je die niet gebruiken, omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? Dan geef je de btw aan in ieder land waarin je levert. Neem daarvoor contact op met de belastingdiensten van die landen.

Op welke manier ondersteunt SnelStart de veranderingen in de btw-regels voor afstandsverkopen?

SnelStart verwerkt sinds 1 juli 2021 verkopen met buitenlandse btw in SnelStart 12 en SnelStart Web. Door een vinkje aan te zetten geef je aan dat je de functionaliteit voor buitenlandse btw wilt gebruiken. Wanneer je het vinkje uitzet, wordt altijd de Nederlandse btw gebruikt, ook bij verkopen in andere EU-landen.

De buitenlandse omzet en btw worden bijgehouden op aparte grootboekrekeningen. Je kunt een overzicht genereren met de buitenlandse omzet en btw per land. Dit overzicht gebruik je voor je OSS (One Stop Shop of éénloketsysteem) aangifte.

Je kunt in SnelStart vanaf 1 juli facturen met buitenlandse btw maken (EU-landen). En als je de SnelStart administratie koppelt met je webshopsoftware worden orders uit andere EU-landen daardoor goed verwerkt. Via verkooporderbeheer maak je facturen van de webshop-orders. Wanneer de order afkomstig is van klant in een ander EU-land, zonder btw-nummer, dan gebruikt SnelStart het buitenlandse btw-tarief (als je het vinkje voor deze functionaliteit hebt aangezet). Hiervoor moet je wel per artikel aangeven of het programma het standaard (standard) of verlaagde (reduced) btw-tarief moet gebruiken.

In dit artikel op het Kennisplein lees je hoe je deze instellingen maakt.

SnelStart biedt geen ondersteuning voor de invoerregeling.

SnelStart biedt geen ondersteuning voor het terugvragen van de buitenlandse btw.

SnelStart biedt geen specifieke functionaliteit om de veranderingen in regels voor de verkoop via platformen te ondersteunen.

Ik wil btw-aangifte doen voor afstandsverkopen in andere EU-landen via het éénloketsysteem (One-Stop-Shop). Wordt dit ondersteund in SnelStart?

In je SnelStart administratie is sinds 1 juli een overzicht beschikbaar waarop alle gegevens staan die nodig zijn voor de One-Stop-Shop btw-aangifte voor afstandsverkopen in andere EU-landen.

SnelStart verwerkt verkopen met buitenlandse btw in SnelStart 12 en SnelStart Web. Door een vinkje aan te zetten geef je aan dat je de functionaliteit voor buitenlandse btw wilt gebruiken. Wanneer je het vinkje uitzet, wordt altijd de Nederlandse btw gebruikt, ook bij verkopen in andere EU-landen.

De buitenlandse omzet en btw worden bijgehouden op aparte grootboekrekeningen. Je kunt een overzicht genereren met de buitenlandse omzet en btw per land. Dit overzicht gebruik je voor je OSS (One Stop Shop of éénloketsysteem) aangifte.

Je kunt in SnelStart vanaf 1 juli facturen met buitenlandse btw maken (EU-landen). En als je de SnelStart administratie koppelt met je webshopsoftware worden orders uit andere EU-landen daardoor goed verwerkt. Via verkooporderbeheer maak je facturen van de webshop-orders. Wanneer de order afkomstig is van klant in een ander EU-land is, zonder btw-nummer, dan gebruikt SnelStart het buitenlandse btw-tarief (als je het vinkje voor deze functionaliteit hebt aangezet). Hiervoor moet je wel per artikel aangeven of het programma het standaard (standard) of verlaagde (reduced) btw-tarief moet gebruiken.

In dit artikel op het Kennisplein lees je hoe je deze instellingen maakt.

Houd het productnieuws in de gaten voor meer details over de nieuwe functionaliteit rondom de veranderingen rondom de btw-aangifte voor afstandsverkopen in andere EU-landen.

Moet ik sinds 1 juli 2021 zelf in SnelStart de verschillende btw-tarieven voor de verschillende EU-landen instellen?

Nee, dat hoef je niet zelf te doen.

De btw-tarieven voor de verschillende landen staan sinds 1 juli al ingesteld in SnelStart. Je kunt deze btw-tarieven niet aanpassen.

Door een vinkje aan te zetten geef je aan dat je de functionaliteit voor buitenlandse btw wilt gebruiken. Wanneer je het vinkje uitzet, wordt altijd de Nederlandse btw gebruikt, ook bij verkopen in andere EU-landen.

Je kunt dit vinkje ook meteen aanzetten als je het prettiger vindt om altijd het buitenlandse btw-tarief te gebruiken bij afstandsverkopen binnen de EU. Je hoeft de drempelbedragen namelijk niet te gebruiken, maar dit moet je wel doorgeven aan de Belastingdienst. Meld dit dan met de Melding keuze plaats van prestatie digitale diensten en afstandsverkopen. Je brengt vervolgens altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening, ook al haal je het drempelbedrag niet.

De buitenlandse omzet en btw worden bijgehouden op aparte grootboekrekeningen. Je kunt een overzicht genereren met de buitenlandse omzet en btw per land. Dit overzicht gebruik je voor je OSS (One Stop Shop of éénloketsysteem) aangifte.

Je moet wel per artikel aangeven of het programma het standaard (standard) of verlaagde (reduced) btw-tarief moet gebruiken. In dit artikel op het Kennisplein lees je hoe je deze instellingen maakt.

Houd het productnieuws in de gaten voor meer details over de nieuwe functionaliteit rondom de veranderingen rondom de btw-aangifte voor afstandsverkopen in andere EU-landen.

Houdt SnelStart sinds 1 juli 2021 standaard rekening met het drempelbedrag voor afstandsverkopen binnen de EU?

Nee, SnelStart houdt sinds 1 juli niet automatisch rekening met het drempelbedrag voor afstandsverkopen binnen de EU. Je moet zelf een vinkje aanzetten waarmee je aangeeft dat je met buitenlandse btw wilt factureren. Wanneer je het vinkje uitzet, wordt altijd de Nederlandse btw gebruikt, ook bij verkopen in andere EU-landen.

Je kunt dit vinkje ook meteen aanzetten als je het prettiger vindt om altijd het buitenlandse btw-tarief te gebruiken bij afstandsverkopen binnen de EU. Je hoeft de drempelbedragen namelijk niet te gebruiken, maar dit moet je wel doorgeven aan de Belastingdienst. Meld dit dan met de Melding keuze plaats van prestatie digitale diensten en afstandsverkopen. Je brengt vervolgens altijd het buitenlandse btw-tarief in rekening, ook al haal je het drempelbedrag niet. In dit artikel op het Kennisplein lees je hoe je deze instellingen maakt.

Houd het productnieuws in de gaten voor meer details over de nieuwe functionaliteit rondom de veranderingen rondom de btw-aangifte voor afstandsverkopen in andere EU-landen.

Ik verkoop aan particulieren binnen de EU. Hoe zit het met de facturen?

Gebruik je de Unieregeling? Dan gelden de Nederlandse regels voor facturering en niet de regels van het land waar je levert.

Als je de Unieregeling niet gebruikt, gelden de regels voor facturering en administratie van het land waar je btw moet betalen.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Hoe lang moet je administratiegegevens voor de Unieregeling bewaren?

Als je de Unieregeling gebruikt, heb je een 'boekhoudverplichting'. Dit betekent dat je in je administratie 10 jaar lang alle gegevens moet bewaren die met de Unieregeling te maken hebben. Zo kunnen EU-landen uw btw-melding controleren. Je moet de gegevens digitaal verstrekken als de Nederlandse Belastingdienst, of een EU-land waar je btw-aangifte moet doen, om deze gegevens vraagt.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Ik verkoop producten van buiten de EU rechtstreeks aan particulieren binnen de EU. Verandert er iets aan de btw-regels?

Ja, de btw-vrijstelling voor goederen met een waarde tot 22 euro vervalt.

Verkoop je producten uit een land buiten de EU (bijvoorbeeld China) via je webshop direct aan consumenten in een EU land? In de huidige regelgeving hoef je voor goederen met een waarde tot 22 euro geen invoer-btw te betalen. In de nieuwe regeling vervalt deze vrijstelling.

Vanaf 1 juli 2021 is bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd in het EU-land waar de goederen de EU binnen komen. Het maakt niet langer uit wat de waarde is van de zending. Een zending kan bestaan uit een pakket met verschillende goederen. De kosten voor de verzekering en de verzending tellen niet mee bij het bepalen van de waarde.

Je kunt deze invoer-btw op een centrale manier aangeven met de 'Invoerregeling' in het éénloketsysteem. Met de Invoerregeling meld en betaal je in 1 keer iedere maand de btw voor alle leveringen. Je betaalt dan geen btw bij de invoer. Als je gebruik wilt maken van de 'invoerregeling' moet je je registreren. Dat kan vanaf 1 april via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

De invoerregeling is van toepassing op zendingen met een waarde van maximaal 150 euro. Je kunt deze regeling niet gebruiken voor accijnsgoederen, zoals bier, wijn en tabaksproducten. Bovendien moet je de verzending wel zelf regelen.

Zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven wel vrijgesteld van invoerrechten.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels, waaronder de invoerregeling. Je leest bijvoorbeeld ook hoe het werkt en wat je moet doen als je geen gebruik mag of wil maken van de invoerregeling. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

SnelStart biedt geen ondersteuning voor de invoerregeling.

Ik verkoop aan bedrijven in de EU. Veranderen de btw-regels ook voor zakelijke verkopen?

Nee, aan de btw-regels voor verkopen aan zakelijke klanten in andere landen van de EU verandert niets.

Btw-plichtige klanten dienen zelf een btw-aangifte in bij de fiscus in hun eigen land. Op de factuur voor een buitenlandse, zakelijke klant hoef je daarom geen btw aan te geven. Op de factuur geef je wel aan dat het gaat om een intracommunautaire prestatie. Intracommunautaire prestaties zijn alle goederen en diensten die je aan btw-plichtige klanten in andere EU-landen hebt verkocht. Daarnaast moet de factuur met een levering of dienst naar een zakelijke klant in een ander EU-land altijd het buitenlandse btw-nummer van de ontvanger bevatten.

Vervolgens moet je in een aparte aangifte aan de Belastingdienst vermelden aan welke partijen in andere EU-landen je de producten en diensten hebt verkocht. Deze aangifte heet de ICP-aangifte. SnelStart berekent automatisch de ICP-aangifte. In dit artikel lees je er meer over.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Ik verkoop aan particuliere en zakelijke klanten buiten de EU. Veranderen de btw-regels voor verkopen buiten de EU?

Nee, de btw-regels veranderen niet voor leveringen aan particuliere en zakelijke klanten in landen buiten de EU.

Voor verkopen buiten de EU hoef je geen btw te berekenen. Je moet wel kunnen aantonen dat je geleverd hebt aan het buitenland en voldoen aan de extra administratieve verplichtingen van de Belastingdienst.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

Hoe richt ik de nieuwe btw-regels in SnelStart in?

Op ons Kennisplein leggen we in dit artikel uit hoe je de wijziging in de btw-regels met het factureren van afstandsverkopen naar particulieren binnen de EU inricht in SnelStart.

Tip: lees het artikel en bekijk het webinar van de Belastingdienst over de veranderingen in de regels.

In dit artikel van de Belastingdienst vind je meer informatie over de veranderingen in de btw-regels. Lees het artikel goed door en bekijk het webinar van de Belastingdienst. Je vindt een link om het webinar terug te kijken in het artikel. Deze informatie helpt je om te bepalen welke impact de nieuwe regels hebben op jouw onderneming. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan je accountant of boekhouder.

chat3

Vragen?

Kom je er even niet uit? Aarzel niet om contact op te nemen, we helpen je graag! Je kunt bellen met onze klantenservice op 0222 36 30 60.

Stel je liever een vraag via e-mail? Stuur dan een berichtje naar klantenservice@snelstart.nl

Of neem een kijkje op het Kennisplein.

Naar Kennisplein

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel dit artikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, raden we je te allen tijde aan om één en ander inhoudelijk met je boekhouder of accountant af te stemmen.