ZZP’ers met een huurhuis, opgelet! U betaalt mogelijk teveel belasting

Zzp'ers met een huurhuis opgelet!Oosterend, 31 augustus 2016 - Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat ZZP’ers de huurkosten voor een groot deel mogen aftrekken van de belasting. Volgens de raad is het huurrecht namelijk een vermogensrecht. Om deze reden mag het huurrecht onder het ondernemersvermogen gerekend worden. En dat kan een heleboel geld schelen! Maar, wat betekent dit nou eigenlijk precies voor u als ZPP’er en hoe gaat dit in zijn werk? Wij zochten het voor u uit!

Welke voorwaarden gelden er?

De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet dat elke ZZP’er nu zomaar zijn huurkosten mag aftrekken. Om dit te mogen doen moet je aan een aantal eisen voldoen. De eisen op een rij:

  pijlAls ZZP’er dient u minimaal 10% van de tijd vanuit uw woning te werken;
pijlDe werkkamer moet minimaal 10% van de totale woonoppervlakte beslaan;
pijlU heeft expliciet aangegeven dat de huurwoning tot uw ondernemingsvermogen behoort in plaats van het privévermogen


Het moment waarop u uw woning aangeeft als ondernemingsvermogen is het moment dat u net begint met een eigen bedrijf of het moment waarop u verhuist naar een (andere) huurwoning. Bijvoorbeeld als u als bestaande ZZP’er verhuist van een koopwoning naar een huurwoning. Vanaf dan mag u de huurkosten als aftrekpost opvoeren. Dit is dan wel op voorwaarde dat u gelijk vanaf het begin van de woonperiode aangeeft dat de huurwoning tot het ondernemingsvermogen behoort.

Ook het moment waarop uw werksituatie veranderd kan het moment zijn waarop u het huurrecht als ondernemingsvermogen mag gaan rekenen. Bijvoorbeeld als u altijd buitenshuis heeft gewerkt, maar besluit om minimaal 10% van de tijd vanuit huis te gaan werken. U dient dan uiteraard wel te beschikken over een werkruimte die minimaal 10% van de woonoppervlakte beslaat.

Geldt de regeling ook voor bestaande ondernemers?

Let op!
Indien u de huurwoning niet heeft aangegeven als ondernemingsvermogen mag u de huur niet aftrekken!

In dat geval is namelijk het huurrecht niet geactiveerd. Kortom, bent u ZPP’er met een huurwoning die minimaal 10% van de tijd thuis werkt en minimaal 10% van de woonruimte zakelijk gebruikt, maar heeft u nog niet eerder de huurkosten als bedrijfskosten opgevoerd? Dan mag u niet nu ineens wel de huurkosten aftrekken. Tevens stelt de Belastingdienst als voorwaarde voor het aftrekken van de huurkosten, dat er nog niet is afgerekend met de Belastingdienst.

Welk bedrag mag ik fiscaal aftrekken?

Voldoet u volledig aan de hierboven genoemde eisen? Dan mag u de jaarlijkse totale huur voor uw woning voor een groot deel aftrekken van de belasting. Hierbij dient u rekening te houden met de bijtelling voor privégebruik van de woning, welke afhankelijk is van de WOZ-waarde. Bij woningen met een waarde van € 75.000 tot € 1.050.000 is deze bijtelling 1,85% van de waarde van de woning. Ondanks deze bijtelling houd u per jaar toch een behoorlijk bedrag over, welke u van de winst mag aftrekken.

Voorbeeld
Stel uw totale maandelijkse lasten zijn € 1.200 per maand en de WOZ-waarde van uw woning is € 180.000. De jaarlijkse kosten voor uw woning komen dan op € 1.200 x 12 maanden = € 14.400. De bijtelling voor privégebruik van de woning komt op 1,85% van € 180.000 = € 3.330. Het bedrag dat u fiscaal mag aftrekken is in dit geval € 14.400 - € 3.330 = € 11.070. Met een belastingschijf van 40% komt dit neer op een bedrag van ruim € 4.400 netto dat u fiscaal mag aftrekken!

Wilt u zeker weten of u uw huurkosten mag aftrekken? Neem contact op met uw boekhouder of accountant. De volledige uitspraak van de Hoge Raad is terug te lezen op rechtspraak.nl.

 

SnelStart e-book Uw eigen Webwinkel

 

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.