Zzp’er met huurhuis? Opgelet! Je betaalt mogelijk te veel belasting

Uit een uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat zzp’ers de huurkosten voor een groot deel mogen aftrekken van de belasting. Volgens de raad is het huurrecht namelijk een vermogensrecht. Om deze reden mag het huurrecht onder het ondernemersvermogen gerekend worden. En dat kan veel geld schelen. Maar, wat betekent dit voor jou als zzp'er en hoe gaat dit in zijn werk?

Welke voorwaarden gelden er?

De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet dat elke zzp’er nu zomaar zijn huurkosten mag aftrekken. Om dit te mogen doen moet je aan een aantal eisen voldoen. De eisen op een rij:

  pijlAls zzp’er dien je minimaal 10% van de tijd vanuit je woning te werken
pijlDe werkkamer moet minimaal 10% van de totale woonoppervlakte beslaan
pijlJe hebt expliciet aangegeven dat de huurwoning tot je ondernemingsvermogen behoort in plaats van het privévermogen

Het moment waarop je je woning aangeeft als ondernemingsvermogen is het moment dat je net begint met een eigen bedrijf of het moment waarop je verhuist naar een (andere) huurwoning. Bijvoorbeeld als je als bestaande zzp’er verhuist van een koopwoning naar een huurwoning. Vanaf dan mag je de huurkosten als aftrekpost opvoeren. Dit is dan wel op voorwaarde dat je gelijk vanaf het begin van de woonperiode aangeeft dat de huurwoning tot het ondernemingsvermogen behoort.

Ook het moment waarop je werksituatie verandert, kan het moment zijn waarop je het huurrecht als ondernemingsvermogen mag gaan rekenen. Bijvoorbeeld als je altijd buitenshuis hebt gewerkt, maar besluit om minimaal 10% van de tijd vanuit huis te gaan werken. Je dient dan uiteraard wel te beschikken over een werkruimte die minimaal 10% van de woonoppervlakte beslaat.

Geldt de regeling ook voor bestaande ondernemers?

Let op!

Indien je de huurwoning niet hebt aangegeven als ondernemingsvermogen, mag je de huur niet aftrekken.!

In dat geval is namelijk het huurrecht niet geactiveerd. Kortom, ben je zzp’er met een huurwoning die minimaal 10% van de tijd thuis werkt en minimaal 10% van de woonruimte zakelijk gebruikt, maar heb je nog niet eerder de huurkosten als bedrijfskosten opgevoerd? Dan mag je niet nu ineens wel de huurkosten aftrekken. Tevens stelt de Belastingdienst als voorwaarde voor het aftrekken van de huurkosten, dat er nog niet is afgerekend met de Belastingdienst.

Welk bedrag mag ik fiscaal aftrekken?

Voldoe je volledig aan de hierboven genoemde eisen? Dan mag je de jaarlijkse totale huur voor je woning voor een groot deel aftrekken van de belasting. Hierbij dien je rekening te houden met de bijtelling voor privégebruik van de woning, welke afhankelijk is van de WOZ-waarde.

Bij woningen met een waarde van € 75.000 tot € 1.050.000 is deze bijtelling 1,85% van de waarde van de woning. Ondanks deze bijtelling houd je per jaar toch een behoorlijk bedrag over, welke je van de winst mag aftrekken.

Voorbeeld

Stel: je totale maandelijkse lasten zijn € 1.200 per maand en de WOZ-waarde van je woning is € 180.000. De jaarlijkse kosten voor je woning komen dan op € 1.200 x 12 maanden = € 14.400.

De bijtelling voor privégebruik van de woning komt op 1,85% van € 180.000 = € 3.330. Het bedrag dat je fiscaal mag aftrekken is in dit geval € 14.400 - € 3.330 = € 11.070. Met een belastingschijf van 40% komt dit neer op een bedrag van ruim € 4.400 netto dat je fiscaal mag aftrekken.

Wil je zeker weten of je je huurkosten mag aftrekken? Neem contact op met je boekhouder of accountant. De volledige uitspraak van de Hoge Raad is terug te lezen op rechtspraak.nl.

Vind een boekhouder bij jou in de buurt

Werk samen met een boekhouder, zodat je meer tijd hebt om te ondernemen. Samen bepaal je wie wat doet in de administratie. Vind een boekhouder bij jou in de buurt. Vind een boekhouder
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.