Zo verzeker je winst met de Profit First methode

Word je onrustig door je financiën? Je bent niet de enige. Steeds meer ondernemers lossen dit op door te werken met de Profit First methode. Hiermee geven ze zichzelf grip, inzicht en rust over hun inkomsten en uitgaven. Benieuwd waarom zoveel ondernemers hier enthousiast over zijn? Lees hoe het werkt.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van je bedrijf. In de meeste situaties moet je belasting betalen en btw afdragen. Daarnaast is het verstandig geld opzij te zetten voor later en wil je jezelf genoeg kunnen betalen om te voorzien in je levensonderhoud. Een gebrek aan inzicht in je financiën kan leiden tot onzekerheid, verkeerde keuzes en stress. Gelukkig zijn er meerdere methodes die je helpen grip te krijgen op je financiën. De Profit First methode is daar één van en staat bekend om de focus op winst.

Wat is de Profit First methode? 

De Profit First methode is in 2014 ontwikkeld door de Amerikaan Mike Michalowicz. Bij deze methode ligt de focus – de naam zegt het al - op de winst. In plaats van te streven naar winst na alle kosten, draai je het om: winst komt eerst.  

Begin door potjes te maken 

In plaats van al je inkomsten op één grote hoop te gooien en daaruit alles te betalen, verdeel je je inkomsten over verschillende potjes. Voor de verdeling gebruik je vaste percentages. Zo reserveer je ongeacht de hoogte van je inkomsten altijd een gedeelte winst. De belangrijkste ‘Profit First potjes’ zijn: 

Winst: Een percentage van je inkomsten gaat rechtstreeks naar dit potje. Dit is het geld dat je als winst behoudt voor jezelf. 

Salaris: Je betaalt jezelf een vast salaris uit dit potje. Dit zorgt ervoor dat je altijd een vast inkomen hebt, ongeacht de ups en downs van je bedrijf. 

Belastingen: Zet geld opzij voor belastingen, zodat je geen verrassingen hebt als je belastingaangifte moet doen. 

Operationele kosten: Dit is het geld dat overblijft na het reserveren van winst, salaris en belastingen. Dit gebruik je om je bedrijf te runnen. 

Hieronder vind je een voorbeeld van een verdeling in percentages tussen de verschillende potjes. De inhoud van de verschillende potjes helpt je onderbouwde keuzes te maken. Als er geld in het winstpotje zit, weet je dat je bedrijf winstgevend is. Als er geld in het belastingenpotje zit, hoef je je geen zorgen te maken bij de volgende btw-aangifte. Dit inzicht geeft rust en helpt je om toekomstplannen te maken.  

Aan de slag met Profit First 

Stap 1. Creëer minimaal vier potjes 

Om te beginnen heb je verschillende bankrekeningen of spaardoelen nodig waarover je je inkomsten kunt verdelen. Bij veel banken kun je kosteloos spaardoelen instellen of nieuwe bank- of spaarrekeningen openen. Maak in ieder geval vier rekeningen of doelen aan voor winst, salaris, belasting en operationele kosten. Andere opties zijn sparen voor je pensioen, een buffer of investeringen.  

Stap 2. Stel je vaste percentages vast 

Bepaal hoe je je inkomsten over de potjes wilt verdelen. Wat voor jou de juiste percentages zijn hangt af van je onderneming en je financiële doelen.  

Een voorbeeld 

Winst                                      5%

Salaris                                    40% 

Belastingen                           25% 

Operationele kosten            30% 

Let op: dit is slechts een voorbeeld. Percentages bepalen is maatwerk. Twijfel je? Ga in gesprek met je boekhouder of een Profit First Professional.

Stap 3. Inkomsten verdelen     

Zorg ervoor dat je op een vast moment – het liefst elke 2 weken – het binnengekomen geld verdeelt over de potjes. Zo behoud je overzicht en is je inzicht altijd actueel.  

Stap 4. Houd je aan de verdeling        

Om de methode te laten werken is het belangrijk je zo veel mogelijk aan de verdeling te houden. Gebruik het geld in de potjes waarvoor het is bedoeld en probeer niets af te snoepen van andere rekeningen als een potje eerder leeg is dan verwacht.  

Stap 5. Monitoren, evalueren en aanpassen waar nodig 

De verschillende potjes helpen je continu monitoren hoe je financiën ervoor staan. Op basis hiervan kun je evalueren en aanpassen waar nodig. Misschien is de verdeling die je in eerste instantie vaststelt toch niet optimaal in jouw situatie. Check of je onnodig gemaakte kosten kunt schrappen en pas eventueel je percentages aan.   

Krijg ook meer grip en rust

De Profit First methode is één van de manieren om als ondernemer meer grip te krijgen op je financiën. Het zorgt echter niet spontaan voor meer omzet of lagere kosten. Het geeft wél inzicht in je huidige situatie en helpt je verstandige keuzes te maken. Wil je aan de slag met de methode? Ga dan in gesprek met je boekhouder of een Profit First Professional en bepaal samen hoe je jouw inkomsten het beste kunt verdelen over de verschillende potjes. Dit is maatwerk; iedere ondernemer is anders.  

Vind een boekhouder bij jou in de buurt

Werk samen met een boekhouder, zodat je meer tijd hebt om te ondernemen. Samen bepaal je wie wat doet in de administratie. Vind een boekhouder bij jou in de buurt. Vind een boekhouder
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.