Winkelier, leer je kansen inzien!

Winkelier-leer-je-kansen-zien

Onze manier van winkelen verandert snel. Deze veranderingen worden mede veroorzaakt door de digitalisering, die ook in de winkelbranche zijn intrede heeft gedaan. Overal om ons heen schieten webwinkels als paddenstoelen uit de grond. Als ondernemer merk je dit vast in de praktijk. Je klanten bestellen steeds vaker online en laten artikelen gemakkelijk thuis afleveren. Veel ondernemers zien de digitalisering in de detailhandel dan ook als een bedreiging. Onterecht! In dit blog lees je de kansen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van winkelen op een rij.

Winkelen met je telefoon

De ontwikkelingen op het gebied van online winkelen gaan razend snel. Artikelen bestellen gebeurt al lang niet meer alleen op de vaste computer. Tablets en smartphones zijn gemeengoed geworden. Handige tools om snel online te winkelen. Vaak wordt deze digitalisering door winkeliers als een bedreiging gezien voor het huidige winkelaanbod. Maar, vergis je niet! Ook offline wordt de smartphone steeds meer gebruikt om snel te winkelen.

Pak je kans

Om de mogelijkheden en meerwaarde van de digitalisering voor je onderneming in te zien, nemen we je mee in de digitalisering binnen de detailhandel. Hoe kun je als ondernemer slim inspelen op de vergaande veranderingen op winkelgebied? Dit zijn drie belangrijke tips om jouw winkelconcept aan het huidige digitale tijdperk aan te passen. Lees snel verder en maak je onderneming vandaag nog klaar voor de toekomst!

1.pngOnderscheid jezelf, ook online

Onmogelijk om nog op te vallen in deze overwoekerende hoeveelheid webwinkels denk je? Welnee! Je kunt je als ondernemer met een webwinkel wel degelijk onderscheiden in de online wereld van de webwinkels. Bijvoorbeeld door uit te blinken in een bepaald product of dienst. Hoe mooi zou het zijn als je klant zich in een virtuele wereld bevindt, waar hij kleding kan passen in een online paskamer? Is je onderneming bijvoorbeeld gespecialiseerd in goede service, een dienst die consumenten doorgaans erg op prijs stellen? Dan is dit jouw kracht waar je op in kunt spelen.

Een goed voorbeeld is de nieuwe Blokkerformule. In de webwinkel van Blokker zijn de producten ingedeeld in acht thema's, zodat consumenten gemakkelijk het juiste product kunnen vinden. Daarnaast kunnen klanten via terminals het volledige assortiment online vinden en bestellen. Om het online winkelen nog gemakkelijker te maken zijn zelfs de winkelmedewerkers uitgerust met een tablet. Volgens Blokker draait de nieuwe formule op dit moment met succes bij acht winkels. Blokker maakt met de online webwinkel goed gebruik van haar kracht en voldoet tevens aan de verwachtingen van de consumenten.

2.pngRicht je op contactloos betalen

Steeds meer Nederlandse banken verstrekken betaalpassen waarmee kleine bedragen contactloos betaald kunnen worden. Handig, want contactloos betalen gaat snel. Met het contactloos betalen heb je geen gedoe meer met het insteken – dippen – van je pinpas in de betaalautomaat. Je houdt je pinpas in de buurt van de automaat, drukt op akkoord en je betaling is voltooid. Je kunt tegenwoordig zelfs al betalen met je mobiele telefoon!
Geef je klanten ook de luxe en het gemak van contactloos betalen en schaf vandaag nog een nieuwe betaalautomaat zodat je je klanten snel kunt helpen. En een snel geholpen klant is vaak een tevreden klant!

3.pngGebruik je smartphone als betaalautomaat

Ook een leuk handigheidje. De Rabobank heeft sinds kort de smartpin uitgebracht. Hiermee heb je als ondernemer de mogelijkheid om je mobiele telefoon als betaalautomaat te gebruiken.

Hoe werkt het?

pijl Schaf bij de Rabobank de smartpin aan;

pijl Download de app op je eigen telefoon of die van je medewerkers;

pijl Geef je klant een passend advies over een productkeuze;

pijl De klant rekent direct af bij je medewerker in de winkel

Geen lange rijen meer voor de kassa, maar elke medewerker met een mobiele telefoon bij wie klanten gelijk het geadviseerde artikel kunnen afrekenen. Resultaat: een klant die voorzien is van een passend product en meteen met zijn kersverse aankoop de winkel uitloopt.

Niet alle banken bieden bovenstaande mogelijkheden op dit moment aan, maar dit zal in de toekomst zeker gebeuren. Naast de banken zullen er ook andere bedrijven zijn die hier op in gaan spelen.

Doe er je voordeel mee!

Laat deze nieuwe ontwikkelingen niet op je afkomen, maar kijk waar ze je kunnen ondersteunen binnen je onderneming en doe er je voordeel mee! En daarbij, als winkel kun je je nog altijd blijven onderscheiden met een goede service, klantgericht personeel en een onderscheidend assortiment. Iets waar het in veel webshops nogal eens aan ontbreekt.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.