Weer een keurmerk. Waar doen we het eigenlijk voor?

door: Frits Ploeg op: 3 augustus 2016

Weer een keurmerk. Waar doen we het eigenlijk voor?
Wat is de waarde van een keurmerk?

Vertrouwen in kwaliteit speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Om het vertrouwen in een product of dienst te ‘bevestigen’ bestaan er keurmerken. Maar hoe betrouwbaar zijn ze?

Het aantal keurmerken in Nederland groeit explosief. Zo bestaan er bijvoorbeeld al meer dan 200 duurzaamheidskeurmerken. Echter zijn het vaak logo’s zonder betekenis, eigenlijk niet meer dan een marketingtruc. Hoe kunt u, als ondernemer en consument, nog de waarde van een keurmerk inschatten? Hoe weet u welk keurmerk betrouwbaar is en welke slechts een ‘leeg logo’?

Transparantie of marketing

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt er een ontelbaar aantal keurmerken opgericht voor marketingdoeleinden. Weinig eisen en geen controle. Slechts een lege huls die de consument moet overtuigen gebruik te maken van hun product of dienst. Of zelfs om een hogere prijs te vragen voor een product of dienst. En we trappen er in, want hoeveel van ons doen nu echt onderzoek naar een keurmerk? 

Een keurmerk? Waar doen we het eigenlijk voor

Voor boekhoudsoftware bestaat geen keurmerk. Want welke eisen zouden aan een dergelijk keurmerk moeten zitten? De doelgroepen en de software zijn te specifiek. Toch zijn wij bij SnelStart actief bezig geweest met keurmerken. Onze ervaring met keurmerken is niet altijd even positief. Zo zijn er keurmerken die hun eisenpakket willen aanpassen om ons een certificaat te kunnen geven. Maar als iedereen dit certificaat kan halen, dan zien wij geen meerwaarde meer.

Bij SnelStart vinden wij het dus niet noodzakelijk om 20 keurmerken / logo’s op onze website te hebben staan. Voor ons is de mening van onze klant het belangrijkste. Reviews van onze klanten zijn het beste keurmerk. Kritiek van onze klanten zijn punten waar we op kunnen verbeteren. Een positieve klant en een mooie NPS score (Net Promoter Score) bekronen onze producten en service.

Waar SnelStart wél waarde aan hecht

Bij SnelStart hechten we waarde aan certificeringen of samenwerkingsverbanden die ons helpen om blijvend te verbeteren ten behoeve van onze klant. Zo werken wij bijvoorbeeld samen met Microsoft. In 2015 behaalde SnelStart de gouden competentie als Cloud partner.

Daarnaast hebben wij de Microsoft partner certificatie Application Development ontvangen. Wij voldoen hiermee aan de hoge eisen van Microsoft op het gebied van kennis en oplossingen in haar cloudplatform Azure. Voor Microsoft is het leveren van innovatieve en betrouwbare oplossingen via de Cloud van groot belang en daarom stellen zij zeer hoge eisen aan hun partners. Dit is een certificering die ervoor zorgt dat onze kwaliteit gewaarborgd wordt.

ISO certificering
Naast Microsoft werkt SnelStart met ISO normen. Dit zijn internationale normen, ontwikkeld om wereldwijd uniformiteit en duidelijkheid te geven. Het is SnelStart er alles aangelegen om er zeker van te zijn dat de klantdata veilig is. Wij voldoen aan de strenge eisen, zoals vastgelegd in de internationale norm van de ISO 27000 serie. Het voldoen aan deze norm wordt internationaal gezien als garantie voor veiligheid. Daarnaast is SnelStart ISO 9001 gecertificeerd vanaf november 1999.

Wist u dat?

In het SnelStart logo zit al jarenlang een ster verwerkt. Deze is ontstaan, omdat een van onze concurrenten (heel vroeger) een keurmerk had opgericht om zichzelf te beoordelen met een aantal sterren. Meneer Ploeg sr. vond een sterrenbepaling niet nodig om klanten binnen te halen en gaf SnelStart sarcastisch 1 ster. Deze ster voeren wij nog steeds in ons logo.

 


Frits Ploeg

Door Frits Ploeg

Frits is technisch directeur bij SnelStart. Binnen het familiebedrijf vervult hij allerlei werkzaamheden gericht op de productontwikkeling. Het ontwikkelen van een eenvoudig boekhoudprogramma voor een kleine administratie tot geavanceerde software voor maximaal inzicht en overzicht is de uitdaging.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Frits Ploeg.


Volg Frits Ploeg op social media: