'Het hele gezin werd ingezet om de uien te schillen' #tofsteklanten

door: Frank Grootemaat op: 1 oktober 2019

'Het hele gezin werd ingezet om de uien te schillen' #tofsteklanten

Heb je je ooit afgevraagd waar het gesnipperde uitje op je frikandel speciaal, Hollandse Nieuwe of broodje filet americain vandaan komt? Dikke kans dat dit Smit’s uien in Den Haag is. Het familiebedrijf is de grootste leverancier van geschilde uien, uienblokjes en uienringen voor horeca, viswinkels en AGF. Smit's uien is al vanaf het eerst uur klant van SnelStart. Het bedrijf is met ons meegegroeid en is daarom één van onze #tofsteklanten. 

‘Mijn opa begon in 1948 vanuit Noord-Scharwoude in Noord-Holland met een groentehandel’, vertelt algemeen directeur Jan Smit. ‘Met een trekschuit bracht hij allerlei koolsoorten naar de veiling. Die tijden liggen inmiddels ver achter ons’. Noord-Scharwoude werd verruild voor Den Haag en vanaf de jaren zeventig specialiseerde het bedrijf zich. ‘Het begon met een klant die aan mijn vader vroeg of hij geschoonde uien kon leveren. Daar bleek veel vraag naar. Het hele gezin werd ingezet om de uien te schillen. Dit was de opmaat naar het bedrijf van nu. Ik werkte later een tijdje bij een bedrijf dat patat leverde aan de horeca en daar bleek veel vraag naar gesneden en gesnipperde uien. Ook dat liep al snel als een trein.’

'De ui is de meest gegeten groente ter wereld en onze omzet groeit nog steeds!'

 

Inmiddels gebeurt het schoonmaken en snijden al lang niet meer met de hand. De machines van het bedrijf verwerken tegenwoordig 12,5 duizend kilo uien per uur en Smit’s uien levert in heel Nederland en diverse andere West-Europese landen, zoals België, Duitsland en de Scandinavische landen. ‘De ui is de meest gegeten groente ter wereld en onze omzet groeit nog steeds’, vertelt Jan enthousiast. De toekomst van het familiebedrijf lijkt dus gewaarborgd, mede omdat Jans zoons Remon en Emiel (de vierde generatie dus) inmiddels ook al jaren actief zijn in het bloeiende bedrijf.

Klik op de foto's voor meer verhalen over onze #tofsteklanten:

Slijkerman_tofsteklanten

Installatiebedrijf Ted Slijkerman

Zijm_en_Blonk_tofsteklanten-1

Zijm en Blonk

van_Rooijen_tofsteklanten

Van Rooijen Wijnimport