Libanese wraps van Nederlandse bodem, culturen smelten samen

Brood past bij elke maaltijd. In veel families staat het bij ontbijt, lunch en avondeten als hoofd- of bijgerecht op tafel en heeft daarmee een belangrijke plek, die niet weg te denken is. Omdat het brood zo’n belangrijke rol heeft bij het eten, noemde Bangin Yussif zijn bakkerij Almalika, Arabisch voor ‘de koningin’. Bangin is een enthousiaste gebruiker van SnelStart en wij worden enthousiast van hem. Daarom brengen we hem en Almalika Bakkerij vandaag voor het voetlicht.

De Libanese wrap vergezelt traditiegetrouw de gerechten op tafel in veel Mediterrane families, zo ook bij de familie Yussif. Dit veelzijdige platbrood is lekker bij elke maaltijd. Opgerold met groente of vlees, met falafel of bijvoorbeeld met gerookte zalm en bieslook als borrelhapje. Als je wilt kun je er zelfs een ‘tosti’ van maken. ‘Het is eigenlijk ons nationale brood,’ vertelt de van oorsprong Koerdische Bangin. ‘We eten het bij elke maaltijd. Hier in Nederland was het heel moeilijk om een goede Libanese wrap te vinden. Vaak waren ze oud, smakeloos en van slechte kwaliteit. Dat moest anders. Ik begon eerst brood te bakken voor mezelf, daarna voor anderen en na twee jaar voorbereiding ben ik de bakkerij begonnen.’

Hij wil zijn familie – en vooral zijn zoon – echt goed brood voorzetten. ‘Als mijn zoontje van drie in de bakkerij komt, is het eerste wat hij doet een stuk brood pakken. Daar doe ik het voor. Met volle aandacht en passie bereid ik het brood.’

De bakkerij bestaat sinds 2016 en werkt ondertussen met veertien mensen. ‘Het is hard werken, maar dat heb ik er voor over. We leveren aan groothandels, supermarkten, foodtrucks, eettentjes, festivals… de Libanese wrap is erg in trek. We leveren een mooi product tegen een goede prijs. De ingrediënten zijn puur, de kwaliteit is hoog. Dankzij feedback van verschillende aanbieders zijn we een A-merk  geworden.’

                           almalika1     almalika2     almalika3

'Ons meel komt voornamelijk van een traditionele Nederlandse molenaar'

Dit is dus niet zomaar brood. Bangin vertelt over zijn visie voor een kleurrijk Nederland. ‘Dat kan vertaald worden in dit soort positieve, maatschappelijk verantwoorde initiatieven. We maken een Libanese wrap van Nederlandse bodem. Het meel voor ons brood komt voornamelijk van een traditionele Nederlandse molenaar – zo smelten onze culturen een beetje samen. Een eerlijk product dus en dat proef je.’

In de toekomst ziet Bangin Yussif een verdere professionalisering van zijn nog jonge bakkerij: automatiseren, proberen meer te doen met de mensen die je hebt. En natuurlijk heerlijk brood blijven maken om via de maaltijd, brood voor brood, een nog mooier, kleurrijker Nederland te creëren.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.