6 tips voor ondernemers om veel geld te besparen!

door: Ellen Bot op: 26 mei 2015 13:00:00 CEST

6 tips voor ondernemers om veel geld te besparen!
6 tips voor ondernemers om veel geld te besparen

Veel ondernemers geven onbewust veel te veel geld uit aan onnodige zaken. Daar bent u er toch niet één van? Breng uw kosten in kaart en gebruik deze waardevolle tips om te besparen!

1. Breng uw kosten in kaart

De allereerst stap om effectief te kunnen besparen is het maken van een uitgavenoverzicht. Door het overzicht ziet u meteen waar uw prioriteiten liggen. Hoe meer terugkerende kosten, hoe lastiger het wordt om te bezuinigen. Kijk kritisch naar uw vaste lasten, misschien zijn dingen toch niet zo essentieel als u denkt. Binnen het uitgavenoverzicht maakt u drie verschillende groepen:

 1. Vaste lasten
  Zoals hypotheek, elektra, verzekeringen etc.
 2. Vrijwillige vaste lasten
  Kosten waar u zonder kunt, maar waarvan u zelf de verplichting bent aangegaan
 3. Variabele lasten
  Kosten die u vrijwillig maakt en die niet verplicht zijn

Tip Annemarie Koop, Nibud:

Als ondernemer heeft u te maken met wisselende inkomsten. Een groot deel van uw uitgaven ligt echter vast. Maak daarom een overzicht van uw uitgaven en ga hierbij uit van uw huidige uitgavenpatroon. Met een overzicht van uw huidige uitgaven, weet u welk bedrag u nodig hebt om uw privé-uitgaven op hetzelfde niveau te kunnen handhaven als u een onderneming start. Om het overzicht te kunnen maken is het eerst noodzakelijk om orde te hebben in uw administratie. Klik hier voor een voorbeeld.

2. Bespaar op energiekosten

Allereerst, vergelijk leveranciers ieder jaar met elkaar en stap desnoods ieder jaar over. Energieleveranciers bieden interessante kortingen aan voor nieuwe klanten wat u veel geld per jaar kan schelen.

 • Verlichting
  Door efficiënt met verlichting om te gaan kunt u veel per jaar bezuinigen. Kijk eens om u heen hoeveel onnodige verlichting er dag en nacht brandt. Misschien kunt u verlichting weghalen en werken met een lichtregeling en een bewegingsmelder. Zo brandt er niets op tijden dat er niemand is.
 • Verwarming en koeling
  Er valt veel te bezuinigen met het instellen van uw thermostaat. Veel installaties staan vaak te ruim afgesteld, waardoor de verwarming of koeling pas uitgeschakeld wordt als u weg gaat. Zonde, want uw kantoor blijft vaak uren nadat u weg bent op temperatuur.

3. Beperk het aantal abonnementen

Abonnementen zijn vaste kosten waar u aan vast zit. Zoals eerder gezegd: Hoe meer vaste lasten, hoe minder vrijheid u heeft. Bekijk dus goed of het abonnement dat u heeft afgesloten echt nodig is. Misschien kan het goedkoper? Heeft u bijvoorbeeld wel een abonnement voor uw telefoon nodig? Wellicht is een sim-only voor u veel voordeliger.

Een andere optie: de alles in 1 pakketten. U kunt veel bezuinigen door de abonnementen van uw internet, telefoon en televisie te bundelen. Deze zijn er namelijk ook voor de zakelijke markt. Geschikt voor Zzp’ers en grote bedrijven!

Tip Annemarie Koop, Nibud:

Er bestaan vaak onrealistische verwachtingen over de mogelijkheden om te bezuinigen. Veel starters denken dat zij best van een lager inkomen kunnen rondkomen dan ze gewend zijn. Helaas komen dit soort verwachtingen maar zelden uit. De hoogte van veel uitgaven ligt namelijk vast, zoals het bedrag wat u kwijt bent aan huur of hypotheek, verzekeringen, aflossingen van leningen, heffingen van de gemeente en schoolkosten van de kinderen. Het zijn allemaal vaste bedragen die u niet zo maar kunt verlagen.

Op andere uitgaven kunt u wel bezuinigen, maar het kan maanden duren voordat u daarvan het effect merkt. Bijvoorbeeld bezuinigingen op energiekosten, waarvan u één keer per jaar een eindafrekening krijgt. Sommige besparingen zijn alleen maar uitstel. U kunt besluiten om een tijd geen kleding te kopen, maar eens moet u uw jas of schoenen vervangen. Om de hoogte van uw ondernemersinkomen te bepalen, kunt u daarom het best uitgaan van uw huidige uitgavenpatroon. Klik hier voor meer informatie.

4. Benut aftrekposten!

Er zijn veel fiscale overheidsregelingen waar u beroep op kunt doen. Onderzoek goed waarvoor u in aanmerking komt. Dit kan u veel geld schelen! Ik heb er een paar voor u op een rij gezet:

Tip Annemarie Koop, Nibud:

Jaarlijks stijgt het aantal bedrijven met circa 5%. Om een eigen bedrijf te laten slagen, is het uiteraard belangrijk dat u goed bent in uw vak. Maar dat is niet de enige voorwaarde; ook andere kennis en vaardigheden zijn belangrijk. Bijvoorbeeld over geldzaken. Daarom heeft het Nibud, samen met de Kamer van Koophandel, Zuidweg en Partners en het ministerie van Economische Zaken, het Geldboek voor ondernemers gemaakt. Hierin leest u wat er op het gebied van uw geldzaken allemaal verandert als u ‘voor uzelf begint’.

5. Samenwerken is een must

Samenwerken kan een groot financieel voordeel hebben. U hoeft namelijk niet alles alleen te doen. Een goede manier van samenwerken is ‘Barteren’. Op deze manier ruilt u kosteloos diensten of producten met andere ondernemers. U helpt elkaar, voorziet elkaar, bouwt een netwerk op en u versterkt elkaar. Een win-win situatie dus!

6. Een goede administratie kan veel geld besparen

Het bijhouden van een administratie is niet alleen wettelijk verplicht, het helpt u ook om duidelijk overzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Zonder duidelijk overzicht kunt u geen aanspraak maken op fiscale regelingen. Hierdoor loopt u misschien duizenden euro’s mis. Ook kunt u met een goede administratie gemakkelijker zien waar de mogelijkheden zitten om te bezuinigen.

U heeft daarnaast ook goed overzicht in uw debiteuren en crediteuren. U heeft inkomsten nodig om uw bedrijf succesvol te laten draaien. U moet daarom zorgen dat uw facturen betaald worden en indien nodig een herinnering sturen. Dit geldt ook voor de facturen die u zelf moet betalen. Door te laat betaalde facturen kunt u aanmaningen krijgen. Dit brengt extra werk en kosten met zich mee.

Een administratie hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Een goed boekhoudpakket, als SnelStart, maakt het boekhouden veel gemakkelijker! Probeer SnelStart nu 30 dagen gratis!

Geld besparen door goed debiteurenbeheer
Meer weten hoe u geld kunt besparen door debiteurenbeheer? Download ons gratis E-book!

Download nu gratis het e-book Debiteurenbeheer


Dit blog is geschreven door Ellen Bot, Contentmarketeer bij SnelStart

Volg Ellen op social media!