Met deze 4 skills krijg je écht inzicht in je bedrijfscijfers

Maak je keuzes voor je bedrijf voornamelijk op gevoel? Krijg je regelmatig tips van je boekhouder om geld te besparen? Ontbreekt het volledige overzicht van je financiën? Met deze 4 skills heb je in no-time écht inzicht in je bedrijfscijfers.

 

Keuzes maken op basis van je boekhouding

Je hebt de eerste stappen gezet als ondernemer. Je hebt een paar klanten, de eerste facturen zijn betaald en je hebt belastingaangifte gedaan. Eigenlijk ben je best tevreden over hoe het loopt, maar je maakt je keuzes voornamelijk op gevoel. Het is tijd voor de volgende stap! Je wilt onderbouwde keuzes maken en bijsturen op basis van cijfers. Met de volgende 4 skills maak je razendsnel weloverwogen keuzes.  

1. Begrijp je boekhouding

Het bijhouden van een boekhouding hoort bij ondernemen. Het geeft inzicht en helpt je onderbouwde keuzes te maken. Bovendien  is het verplicht voor de Belastingdienst. Je hebt je administratie nodig om aangifte te doen en bewijs te leveren bij eventuele controles. Hoe je jouw boekhouding bijhoudt, mag je zelf kiezen: 

1.    Je doet alles zelf.
2.    Je werkt samen met een boekhouder.
3.    Je laat je boekhouder alles doen.  

Leg bij de administratiekeuze niet alleen de kosten en de tijd op de weegschaal, laat ook je eigen boekhoudkennis meewegen. Vaak wordt de meerwaarde van écht inzicht in je boekhouding vergeten. Ondernemers zijn bang om fouten te maken als ze het zelf doen, terwijl dit vaak onnodig is.

Het bijhouden van je eigen boekhouding is niet zo ingewikkeld, duur en tijdrovend als je denkt. Als je werkt met een stappenplan is het al snel eenvoudig en door regelmatig te oefenen krijg je steeds meer inzicht. Dit inzicht in je boekhouding leidt tot meer inzicht in je bedrijf. Als je samenwerkt met een boekhouder, zorg dan dat je zelf inzicht hebt in je cijfers. Ook door mee te kijken en via een boekhoudprogramma je bedrijfsontwikkelingen te volgen, leer je je boekhouding beter begrijpen. 

2. Maak minder onnodige kosten

Door regelmatig bezig te zijn met je boekhouding krijg je meer grip op je cijfers. Het helpt je daarnaast minder onnodige kosten te maken. 

Als ondernemer ben je de hele dag druk bezig en vergeet je soms kleine dingen. Bijvoorbeeld om het blikje verf dat je voor een klant gebruikt, ook op de factuur te zetten. Door te automatiseren breng je structuur aan in de dagelijkse chaos van activiteiten en beslissingen.

Na het kopen van een blikje verf scan je direct het bonnetje, zodat je het niet kwijtraakt. Dankzij de scan & herken functionaliteit worden alle herkende gegevens, zoals de leverancier en de bedragen, automatisch voor je ingevuld in de administratie. Je hoeft de inkoopboekingen alleen te controleren en waar nodig aan te vullen.

Wist je trouwens dat scan & herken een gratis functie is binnen SnelStart Web?

3. Stuur sneller bij

Een bijgewerkte administratie is van groot belang bij het nemen van beslissingen. Bij ondernemen gaat het om je resultaten. Je doet al dat werk tenslotte niet voor niets. Als iets niet goed loopt, moet je tijdig bijsturen. Stel jezelf steeds de vraag: ‘kan ik zo door of moet ik dingen veranderen?’. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, heb je inzicht in je cijfers nodig. 

Hoe het met je bedrijf gaat zie je terug in de jaarrekening. Veel ondernemers moeten wachten tot hun accountant of boekhouder na het einde van het jaar de jaarrekening heeft opgemaakt, voordat ze de resultaten kunnen inzien. Dat kan een paar maanden duren. Eigenlijk wil je elk kwartaal zien hoe je ervoor staat, zodat je daarnaar kan handelen. Met kennis van je balans en resultatenrekening kun je direct bijsturen wanneer dat nodig is. Daarnaast helpt een bijgewerkte boekhouding je om gepaste jaardoelen, investeringen en uurtarieven te bepalen.  

4. Krijg alles op een rij voor een financieringsaanvraag

Als je bedrijf snel groeit, heb je soms extra geld nodig om die groei te financieren. Een bank of financieringsmaatschappij baseert de beslissing om je geld te lenen op een aantal kengetallen uit je administratie. Ook hier is inzicht in je cijfers belangrijk.

Veel ondernemers vragen hulp aan hun boekhouder als ze een zakelijke lening nodig hebben. Als je zelfstandig je boekhouding up-to-date houdt en begrijpt hoe de resultaten tot stand komen, weet je wat nodig is voor een succesvolle aanvraag. Zo dien je gemakkelijker samen met je boekhouder een financieringsaanvraag in.

Inzicht geeft rust

Meer inzicht in je boekhouding is niet alleen ontzettend handig, het geeft ook meer rust. Je kunt erop vertrouwen dat je alles weet over je bedrijf en onderbouwde keuzes maakt. Regelmatig je boekhouding updaten kost steeds een beetje tijd – maar levert uiteindelijk tijd op. Deze tijd kun je weer investeren in je bedrijf. Of juist niet ;)

Ook grip op je bedrijfscijfers?

Je boekhouding beter begrijpen, minder onnodige kosten maken, sneller bijsturen en alles op een rij krijgen voor een financieringsaanvraag? Volg dan een SnelStart-training

Haal álles uit SnelStart, volg een training

Werk je met SnelStart? Zorg dat je álles uit je pakket haalt en meld je aan voor een van onze trainingen. Bekijk de trainingen
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.