Maak jij deze fouten bij het verkopen van tweedehandsspullen?

Veel mensen die tweedehandsspullen verkopen, zoals auto’s, fietsen, caravans, kleding of meubilair, weten niet dat ze in sommige gevallen geen btw op de factuur hoeven te zetten. Je kunt dan de margeregeling toepassen wat vaak heel voordelig uitpakt. Maar wat zijn margegoederen en wanneer mag je de margeregeling toepassen? Lees het nu.

Wat zijn margegoederen?

Margegoederen zijn gebruikte goederen die je hebt ingekocht zonder btw. Bijvoorbeeld tweedehandsauto’s die je hebt gekocht van particulieren. Zit iets nog in de originele verpakking? Dat maakt niets uit. Als je spullen van een particulier koopt, ziet de Belastingdienst dit altijd als gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt. 

Wat is het voordeel van de margeregeling?

Je mag margegoederen verkopen zonder btw op de factuur. Er is namelijk in het verleden al eens een keer btw over betaald, de eerste keer dat dat artikel werd gekocht. Op die manier kun je tweedehandsspullen voor een lagere prijs (zonder btw) verkopen aan klanten. Het verkoopbedrag kan wel hetzelfde zijn, hierdoor maak jij meer winst. 

Moet ik btw afdragen aan de Belastingdienst?

Als je de margeregeling toepast, verkoop je de goederen zonder btw op de factuur. Vervolgens bereken je de btw die je moet afdragen aan de Belastingdienst niet over de verkoopprijs, maar over je marge: het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs, dus je winst of je verlies.

Stel dat je tweedehandsfietsen verkoopt. Je koopt een tweedehandsfiets van een particulier en je betaalt hier € 200 voor. Het is een mooi exemplaar en daarom wil je € 100 winst maken op deze fiets. Die € 100 is de winstmarge. Daarover bereken je 21% btw (dus € 21, dit is een makkelijk rekenvoorbeeld). In totaal wordt de verkoopprijs dan 200 + 100 + 21 = € 321. De € 21 btw moet je vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Kortom: bereken de btw niet over je verkoopprijs, maar over je marge.

De margeregeling toepassen

Lijkt de margeregeling toepassen je een goed idee? Check dan of je de margeregeling mag toepassen en hoe je dat verwerkt in je boekhouding. Zo weet je zeker dat je niet voor nare verrassingen komt te staan als de Belastingdienst je boeken controleert. Met onze handige checklist ontdek je of je de margeregeling mag toepassen en voorkom je de meest gemaakte fouten bij het verkopen van tweedehands spullen

Doen waar je goed in bent, zonder zorgen over je administratie

Wil je werken met de margeregeling? En je geen zorgen maken over het bijhouden van de juiste gegevens? Het pakket SnelStart inBalans is hierin gespecialiseerd. Zo kun jij je concentreren op waar je goed in bent: ondernemen. 

 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.