Kleineondernemersregeling verandert: wat betekent dit voor jou?

Per 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling. Met deze regeling van de Belastingdienst kunnen kleine ondernemers profiteren van een belastingvoordeel. Hieronder leggen we uit wat er precies verandert.

In de huidige kleineondernemersregeling komen ondernemers die in een jaar minder dan €1.883,- aan btw betalen in aanmerking voor belastingvermindering. In de nieuwe regeling, ook wel omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) genoemd, kijkt de Belastingdienst niet naar het btw-bedrag, maar naar de omzet.

Omzet versus btw

Je kunt geen korting op de btw meer krijgen, maar wel gebruikmaken van een vrijstelling over je omzet. De rijksoverheid wil hiermee de kleineondernemersregeling makkelijker maken voor zowel bedrijven als de Belastingdienst. De nieuwe regeling geldt bovendien niet meer alleen voor natuurlijke personen, maar ook voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

Vrijstelling btw-plicht

Kleine ondernemers met maximaal €20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 profiteren van een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat ze geen btw in rekening brengen aan afnemers. Deze ondernemers zijn daarnaast ook ontheven van de verplichting om btw-aangiften te doen.

Voor- en nadelen

De ontheffing van de verplichting om btw-aangifte te doen scheelt administratieve verplichtingen. Je vermeldt geen btw meer op je facturen. Maar, btw die andere ondernemers aan jou in rekening brengen, kun je niet meer aftrekken. Of het interessant is om mee te doen aan deze regeling, hangt van elke specifieke situatie af.

Keuze aan de ondernemer

Ondernemers en instanties moeten zelf de afweging maken of het voordelig is om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling of niet. Op de website van de Belastingdienst vind je een aantal voorbeelden. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling dien je ondernemer te zijn voor de btw. Je bent in Nederland gevestigd of hebt hier een vaste inrichting. Je omzet is niet hoger dan €20.000 per kalenderjaar. De regeling geldt alleen voor in Nederland verrichte goederenleveringen en diensten. 

Termijn

Je doet mee voor een periode van tenminste drie jaar of tot jouw omzet boven de €20.000,- komt in een kalenderjaar. Je kunt je deelname dus niet tussentijds beëindigen, bijvoorbeeld omdat je een grote investering wilt doen. Als je op dit moment gebruikmaakt van een ontheffing van administratieve verplichtingen geldt de termijn van drie jaar niet. Belangrijk: check hier of er bijzondere situaties van toepassing zijn. Ook goed om te weten: op een aantal momenten kun je te maken krijgen met een herziening van de btw-aftrek.

Hoe verder?

Heb je op dit moment een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan meldt de Belastingdienst je automatisch aan voor de nieuwe kleineondernemersregeling. In een brief legt de Belastingdienst dit uit. Daarin lees je ook wat je moet doen als je geen gebruik wilt maken van de vrijstelling op de omzet. Heb je op dit moment nog geen ontheffing, maar wil je wel meedoen aan de nieuwe regeling? Dan moet je je voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst.

Meer weten?

Meer informatie over de nieuwe kleineondernemersregeling lees je op deze informatiepagina. Uiteraard zorgen we ervoor dat onze systemen tijdig worden aangepast aan de nieuwe regeling. Hierover zullen wij later dit jaar communiceren.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.