‘Ik zie er niet meer tegenop om de boekhouding te doen’

De scheepswerf van Nicolaas Witsen is een bekende naam in Alkmaar en omgeving. Al in 1853 werden hier op de Omval, waar het kanaal Omval – Kolhorn zich afsplitst van het Noord-Hollands Kanaal, de eerste boten gebouwd. Van veel van de honderden hier gebouwde jachten zijn de bouwtekeningen en documentatie nog aanwezig in het historisch archief van het bedrijf. Tegenwoordig is Nautisch Centrum Nicolaas Witsen vooral gespecialiseerd in (winter)stalling, onderhoud, reparatie en verkoop van jachten. Op het 32.000 m² grote werfterrein worden jaarlijks zo’n 700 boten binnen gestald. Dat is soms passen en meten, maar het komt altijd goed.

Vrije keuze

Toen in juni 2018 de jachtmakelaardij als bedrijfsonderdeel bij Nautisch Centrum Nicolaas Witsen werd gevoegd, kreeg officemanager Tinca Ooijevaar de vrije keuze voor een boekhoudprogramma. Het bedrijf was al op hetzelfde terrein gevestigd, dus een verhuizing was niet nodig. Door de overname was het wel noodzakelijk om de administratie volledig opnieuw in te richten. Tinca Ooijevaar vertelt hierover. "De administratie van de werf is veel ingewikkelder. Daarin zijn ook alle boten opgenomen die bij Witsen onderhoud of reparatie hebben gehad, compleet met de nodige details. Voor ons als makelaardij was die administratie veel te uitgebreid."

Met plezier weer voor SnelStart gekozen

Tinca ging daarom op zoek naar het beste pakket om de administratie van de jachtmakelaardij goed te regelen. "Ik had al vanaf 2005 met SnelStart gewerkt, toen ik mijn eigen administratiekantoor was begonnen", zegt ze. "Mijn klanten gebruikten destijds ook SnelStart. In 2012 ben ik gestopt als zelfstandige en kreeg ik een fulltimebaan, waarbij ik met andere pakketten werkte. Deze vond ik vaak maar ingewikkeld en toen ik hier afgelopen jaar de keuze kreeg heb ik met plezier weer voor SnelStart gekozen."

Vertrouwd en makkelijk

"De naam zegt het al: Snel. Start. Het is vertrouwd en makkelijk. Ik verzorg de boekingen van de inkoop- en verkoopfacturen en de boekhouder doet de rest." Zoals voor zoveel andere ondernemers geldt, is boekhouden ook voor Tinca Ooijevaar geen liefhebberij. Eén uurtje in de week, op vrijdagmiddag, gaat ze ervoor zitten. "Ik zie er niet meer tegenop om de boekhouding te doen. Vooral de bankkoppeling scheelt veel werk", vertelt Tinca vrolijk. Het frisse, lichte uiterlijk van het programma maakt bovendien ook verschil en het programma is makkelijk te gebruiken. "Ik heb overzicht! Alles is makkelijk te vinden en met een druk op de knop op te vragen."

Laddertje

De jachtmakelaardij van Nicolaas Witsen richt zich op goed onderhouden, werfgebouwde motorboten en een enkele sloep. In de zomermaanden kunnen de boten gratis, uit het water worden gestald. Bij bezichtigingen is het dan soms klimmen geblazen om via een laddertje in de boot te komen, maar het scheelt veel onderhoud als de boot op het droge ligt.

Nieuwe website

Door de focus op kwaliteit is de jachtmakelaardij van Nicolaas Witsen een naam om rekening mee te houden. De nieuwe website voor het Nautisch Centrum is in ontwikkeling. "Hij is bijna klaar", zegt Tinca Ooijevaar. "Op de nieuwe site is ook meer plaats voor de makelaardij. Dan kunnen we ons gezicht echt goed laten zien en ons weer echt profileren in de markt." Met SnelStart is de administratie een eenvoudig klusje. Tijd genoeg dus om klanten te helpen tussen al die opgeslagen boten de juiste te kiezen.

Ga ook voor gemak, tijdwinst en inzicht

Vraag nu gratis en vrijblijvend de online productdemo aan en ontdek de voordelen van een geautomatiseerde administratie. Ik wil een demo
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.