Dit is het verschil tussen een boekhouder en een accountant

Accountant-of-boekhouderSchakel je voor je administratie een boekhouder in of een accountant? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar. Lees dit blog en je weet voor eens en altijd het verschil tussen een boekhouder en een accountant.

Beroep: beschermd en onbeschermd

In principe kan iedereen zich boekhouder noemen. Het beroep van de boekhouder is een zogeheten 'vrij beroep'. Je hoeft dus niet te beschikken over een specifiek opleidingsniveau of diploma om het vak uit te voeren. Dit kan een nadeel zijn; er is geen kwaliteitscontrole. Daarbij zit er een wezenlijk verschil tussen werken met een boekhoudprogramma en beschikken over kennis van belastingwetten. Gedegen kennis van fiscale zaken is van groot belang. Vraag hiernaar tijdens je zoektocht naar een geschikte boekhouder.

Je kunt ook kiezen voor een accountant. Binnen het beroep accountant kennen we in Nederland twee soorten: de registeraccountant (RA) en de accountants-administratieconsulent (AA). De laatste werkt met name voor bedrijven in het mkb. Beide beroepen zijn beschermd en vastgelegd in de Wet op het accountantsberoep. Een RA of AA is in Nederland dan ook een accountant die als zodanig staat ingeschreven in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Iedereen kan dus als boekhouder aan de slag, maar om accountant te worden moet je aan meerdere eisen voldoen.

Werkzaamheden: verklaring van betrouwbaarheid

Ondanks de verschillen in opleiding en beroep is een accountant niet per se beter dan een boekhouder. In de praktijk zit het verschil met name in de werkzaamheden. In principe doet een accountant hetzelfde als een boekhouder: cijfers opstellen en controleren. Voor de meeste ondernemingen volstaat daarom een boekhouder. Een accountant mag echter, in tegenstelling tot een boekhouder, ook een verklaring afgeven over de betrouwbaarheid van je boekhouding. Dit is bijvoorbeeld nodig bij controleplichtige (grotere) bedrijven met meer dan 50 medewerkers of wanneer de bank een accountantsverklaring vereist. Regelmatig worden de gegevens ingevoerd door een boekhouder en vervolgens gecontroleerd door een accountant. De controle van de boekhouding is iets waar de accountant specifiek voor is opgeleid. Een boekhouder heeft vaak meer kennis over belastingregels voor kleine ondernemingen.

Verschil in prijs

Het verschil in bevoegdheden vertaalt zich ook in de uurtarieven van boekhouders en accountants. Een boekhouder is over het algemeen goedkoper (gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per uur) dan een accountant (gemiddeld tussen de €70,- en € 150,- per uur). Of je nu een boekhouder of accountant kiest, bedenk bij het vergelijken van de prijzen dat een goede boekhouder of accountant op de hoogte is van alle fiscale voordelen en je hierdoor juist geld bespaart in plaats van dat het je geld kost.

Uiteindelijk bepalen de activiteiten en grootte van je bedrijf of een boekhouder of een accountant het beste bij je past. Kleine ondernemingen, zzp’ers en eenmanszaken werken vaak met een boekhouder. Grotere bedrijven met meerdere werknemers kiezen voor de inrichting en controle van de bedrijfsadministratie eerder voor een accountant.

SnelStart maakt boekhouden makkelijk

Met een goed boekhoudpakket zoals SnelStart kun je een groot deel van de administratie zelf doen. Je doet snel je maandelijkse omzetbelasting, leest je bankafschriften in, boekt automatisch en automatiseert je voorraden. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor jezelf én voor je boekhouder!

Op zoek naar een boekhouder of accountant die met SnelStart werkt? Die vind je eenvoudig met onze boekhoudzoeker.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.