Kiezen voor een boekhouder of accountant?

door: Eva Nicolai op: 29 september 2016

Kiezen voor een boekhouder of accountant?

Accountant-of-boekhouderBij het voeren van de administratie is het goed om te bedenken of u daarbij gebruik wilt maken van de kennis van een boekhouder of accountant. Hoe u de afweging maakt om (een deel van) uw boekhouding wel of niet uit te besteden leest u in dit blog. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Beroep: beschermd en onbeschermd

In principe kan iedereen zich boekhouder noemen. Het beroep van de boekhouder is een zogeheten 'vrij beroep'. Je hoeft dus niet te beschikken over een specifiek opleidingsniveau of diploma om het vak uit te voeren. Dit kan een nadeel zijn, er is immer geen kwaliteitscontrole. Daarbij zit er een wezenlijk verschil tussen werken met een boekhoudprogramma en het beschikken over kennis van belastingwetten. Een gedegen fiscale kennis is van belang. Vraag hiernaar bij het kiezen van een boekhouder.

In plaats van een boekhouder kunt u ook kiezen voor een accountant. Binnen het beroep accountant kennen we in Nederland twee soorten: de registeraccountant (RA) en de accountants-administratieconsulent (AA). Deze laatste werkt met name voor bedrijven in het mkb. Beide zijn een beschermd beroep en geregeld in de Wet op het accountantsberoep. Een RA of AA is in Nederland dan ook een accountant die als zodanig staat ingeschreven in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Via de website van de NBA vindt u eenvoudig een gecertificeerde accountant bij u in de buurt. Op zoek naar een accountant die met SnelStart werkt? Deze vindt u eenvoudig met de account zoeker op onze website.

Werkzaamheden: verklaring van betrouwbaarheid

Ondanks de verschillen in opleiding en beroep is een accountant niet per se beter dan een boekhouder. In de praktijk zit het verschil met name in de werkzaamheden. In principe doet een accountant hetzelfde als een boekhouder: het opstellen en controleren van cijfers. Voor de meeste ondernemingen volstaat daarom een boekhouder. Een accountant mag echter, in tegenstelling tot een boekhouder, ook een verklaring afgeven over de betrouwbaarheid van uw boekhouding. Dat is bijvoorbeeld nodig bij controleplichtige (grotere) bedrijven met meer dan 50 medewerkers of wanneer de bank een accountantsverklaring vereist. Vaak worden de gegevens daarom ingevoerd door een boekhouder en vervolgens gecontroleerd door een accountant. De controle van de boekhouding is iets waar de accountant specifiek in opgeleid is. Een boekhouder heeft daarentegen vaak juist meer kennis over belastingregels voor kleine ondernemers.

Verschil in prijs

Het verschil in bevoegdheden is terug te vinden in de uurtarieven van boekhouders en accountants. Een boekhouder is over het algemeen goedkoper (gemiddeld tussen de € 40,00 en € 70,00 euro per uur) dan een accountant (gemiddeld tussen de € 70,00 en € 150,00 euro per uur). Of u nou een boekhouder of accountant kiest, bedenk bij het vergelijken van de prijzen dat een goede boekhouder of accountant op de hoogte is van alle fiscale voordelen en u hierdoor juist geld zal besparen in plaats van dat het geld zal kosten.

Uiteindelijk bepalen de werkzaamheden en de grootte van uw bedrijf of u kiest voor een boekhouder of een accountant. Kleine ondernemers, zzp’ers en eenmanszaken kiezen vaak voor een boekhouder. Grotere bedrijven met meerdere werknemers kiezen voor de inrichting en controle van de bedrijfsadministratie eerder voor een accountant.

SnelStart maakt boekhouden makkelijk!
Met een goed boekhoudpakket zoals SnelStart kunt u een groot deel van de administratie zelf doen. Met SnelStart kunt u snel uw maandelijkse omzetbelasting doen, uw bankafschriften inlezen, automatisch boeken en uw voorraden automatiseren. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor u zelf maar ook voor uw boekhouder!

Probeer SnelStart gratis

Eva Nicolai

Door Eva Nicolai

Als content marketeer op de afdeling Marketing werkt Eva met name aan de online communicatie richting onze klanten. Daarbij is ze betrokken bij allerlei marketinguitingen van SnelStart richting zowel ondernemers als accountants- en administratiekantoren.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Eva Nicolai.


Volg Eva Nicolai op social media: