Kies je voor 'uurtje factuurtje' of abonnementen als verdienmodel?

Steeds meer ondernemingen kiezen voor een abonnement als verdienmodel. Ook boekhouders en accountants ruilen het traditionele 'uurtje factuurtje' meer in voor een abonnementenvorm. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van beide modellen?

'Uurtje factuurtje': traditioneel, maar beperkt

Het 'uurtje factuurtje'-model is al tientallen jaren een standaard in de boekhoudbranche. Met dit model brengen boekhouders hun klanten kosten in rekening op basis van het aantal gewerkte uren. Hoewel dit model zijn voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

Voordelen:

  • - Directe beloning voor je inzet: boekhouders worden direct betaald voor de uren die ze hebben gewerkt voor een klant.

- Betalen voor wat je krijgt: klanten betalen alleen voor de daadwerkelijke diensten die ze hebben ontvangen. Dit kan voordelig kan zijn voor zowel de klant als de boekhouder.

Nadelen:

- Inkomensonzekerheid: de inkomsten van boekhouders kunnen wisselen, afhankelijk van de beschikbaarheid van klanten en opdrachten.

- Beperkte schaalbaarheid: er zit een limiet aan de uren die je kunt declareren, waardoor groei en uitbreiding van je bedrijf lastig kunnen zijn.

- Focus op tijd, niet op waarde: de focus van boekhouders kan verschuiven naar het factureren van zoveel mogelijk uren, in plaats van het leveren van waardevolle resultaten aan klanten.

Abonnementenmodel: voorspelbare inkomsten en langdurige relaties

Het abonnementenmodel is een relatief nieuwe aanpak in de boekhoudwereld. Hierbij betalen klanten maandelijks een vast bedrag voor doorlopende boekhoudkundige diensten. Dit model biedt verschillende voordelen die het overwegen waard zijn.

Voordelen:

- Voorspelbare inkomsten: boekhouders kunnen rekenen op een stabiele maandelijkse cashflow, wat financiële zekerheid biedt.

- Langdurige relaties: het abonnementenmodel bevordert langdurige klantrelaties, aangezien klanten zich meer betrokken voelen bij de voortdurende dienstverlening.

- Focus op waarde: boekhouders worden gestimuleerd om continu waarde te leveren om klanten te behouden, in plaats van enkel gefocust te zijn op declarabele uren.


Nadelen:

- Complexe prijsstelling: het bepalen van de juiste prijs voor abonnementen kan een uitdaging zijn, gezien de variërende behoeften van klanten.

- Initiële weerstand: sommige klanten zijn mogelijk terughoudend om over te stappen naar een nieuw betalingsmodel.

Welk verdienmodel is het beste?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat de keuze afhangt van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de bedrijfsdoelen, klantvoorkeuren of marktomstandigheden. Sommige boekhouders kunnen profiteren van een hybride aanpak, waarbij ze elementen van beide modellen combineren.

In de snel veranderende wereld kan het abonnementenmodel een aantrekkelijke optie zijn voor boekhouders die streven naar stabiele inkomsten, duurzame klantrelaties en focus op waardecreatie.  

Ongeacht welk verdienmodel je kiest, is het goed om te luisteren naar de behoeften van je klanten. Het is belangrijk om duidelijk te zijn over je tarieven en wat klanten hiervoor mogen verwachten.

Boekhouders en accountants opgelet

Maak je werk leuker en makkelijker, houd veel tijd over en werk samen met je klanten zoals jij dat wil. Bekijk alle voordelen van SnelStart Accountant. Bekijk nu
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.