Je eerste btw-aangifte als zzp’er: waar moet je op letten?

Laten we eerst wat twijfels wegnemen: moet je nou wel of niet aangifte doen? Wanneer je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) ben je altijd verplicht je aangifte omzetbelasting (btw-aangifte) in te dienen. Ook wanneer je geen of een heel lage omzet hebt behaald.

De eerste keer aangifte omzetbelasting

Alleen de eerste keer dat jij btw-aangifte moet doen, ontvang je een bericht van de Belastingdienst. Met jouw persoonlijke gegevens kun je online je aangifte doen.

Tip: zet een (terugkerend) item in je agenda zodat je ieder kwartaal tijdig wordt herinnerd aan de belastingaangifte.

Let op: wanneer je omzet hebt behaald, maar je nog niet hebt ingeschreven bij de KVK, moet je btw-aangifte schriftelijk worden gedaan. De meeste ondernemers doen ieder kwartaal hun aangifte (online). Er zijn uitzonderingen:

Wanneer doe ik maandelijks btw-aangifte?
Indien je ieder kwartaal meer dan €15.000,- aan btw verschuldigd bent, ben je verplicht om maandelijks aangifte te doen.

Wanneer doe ik jaarlijks mijn btw-aangifte?
Wanneer je per jaar minder dan €1.883,- aan btw verschuldigd bent, kun je ervoor kiezen om jaarlijks aangifte te doen.

De btw-maanden zijn druk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je boekhouder. Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment met het doen van je btw-aangifte. Snel nog even die inkoopbonnen invoeren, je komt erachter dat een paar facturen nog openstaan en dat er nog herinneringen de deur uit moeten. Bij haast worden er meer fouten gemaakt. En dat wil jij natuurlijk niet riskeren. De kans bestaat dat je te laat aangifte doet. Natuurlijk kan dit een keer gebeuren en de Belastingdienst is mild, je krijgt een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer dan mag je – je raadt het al – betalen. Die bedragen kunnen flink oplopen, dus zorg dat je dit niet riskeert!

Tips voor snellere belastingaangifte voor zzp’ers

  1. Facturen altijd op tijd versturen, zodat ze op tijd worden betaald. Met SnelStart kun je bijvoorbeeld een Mollie betaallink toevoegen aan je factuur. Facturen met betaallink worden vaak op dezelfde dag nog voldaan.

  2. Inkoopfacturen direct inboeken zodat je btw terug kunt vorderen. Gebruik handige scan en herkenfuncties. In de SnelStart App is deze functie ingebouwd. Foto maken van de bon > gegevens worden herkend > bon wordt geboekt.

  3. Werk online samen met je accountant in je boekhouding. Hij of zij kan tussendoor je administratie controleren.

  4. Download de Btw-Alert app van de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je te laat je aangifte verstuurt.

De btw-aangifte online versturen

Met de inloggegevens kun je online in een beveiligde omgeving van de Belastingdienst je aangifte doen. Je vult de gevraagde gegevens in, waaronder de bedragen die jij aan btw van klanten hebt ontvangen en de btw die jij aan leveranciers hebt betaald. Wanneer je aangifte doet via SnelStart (vanaf pakket inKaart) kun je die stap overslaan. Superhandig! SnelStart berekent namelijk automatisch je aangifte. Deze controleer jij of je boekhouder en kan vervolgens direct naar de Belastingdienst worden verstuurd.

Naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking bij btw-aangifte

Moet je nog een bedrag aan btw betalen? Dan heet dat naheffingsaanslag. Je ontvangt vanzelf een acceptgiro in de bus. Wel op tijd betalen! De Belastingdienst geeft als tip daarom niet op de laatste dag van de btw-maand te betalen, omdat de banken vaak een dag nodig hebben om het bedrag op de juiste rekening te voldoen. Krijg je geld terug? Yes! Dan krijg je nog een brief met meer info en de teruggaafbeschikking erop.

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.