Hi starter, financiering nodig? Zo doe je dat (niet)

Een eigen onderneming starten is leuk, maar ook spannend. Heb jij genoeg startkapitaal om je bruisende en briljante ideeën te kunnen uitvoeren? Heb je een investeerder nodig of financiering van de bank? Wij helpen je graag goed voorbereid op pad.

Heb je financiering nodig?

Een financiering aanvragen gaat tegenwoordig heel makkelijk. Je doet dit gewoon online. Helemaal zelf. Maar is het wel zo goed dat jij eenvoudig een financiering kunt aanvragen? Ga na waarom je wil lenen. Bepaal of het beter is om te lenen of om te sparen. Of misschien is leasen de beste optie voor jou? Wist je dat je ook machines, kassasystemen, koffiezetautomaten en nog veel meer benodigdheden zakelijk kunt leasen?

Krediet of zakelijke lening via de bank?

Een veilige manier om een zakelijke financiering te regelen is via de bank. Ga na waarin je wilt investeren. Wil je je voorraad en inventaris aanschaffen? Dan doe je dit via een krediet. Wil je een bedrijfspand kopen? Dan kom je in aanmerking voor een zakelijke lening. Een lening of krediet bij de bank krijg je niet zomaar. Het begint met de aanvraag. Die doe je online. Je hebt hiervoor je bedrijfsplan of de cijfers van voorgaande jaren nodig. Na goedkeuring word je uitgenodigd door de bank*. Nu wordt het spannend: je moet jezelf en je bedrijf zien te verkopen. Daarom hier wat tips voor een ijzersterke pitch.

  1. Een knallende opening: zodat de aandacht direct gevestigd is. 
  2. Kort maar krachtig: details zijn te lezen in het ondernemingsplan. 
  3. Financiële toekomst: hoe zorg jij voor omzet, wat is haalbaar? 
  4. Passie en enthousiasme: laat vol overgave zien waar je voor staat. 
  5. Een sterk einde: geef een echte ‘wow’ mee.

Je wilt niet lenen bij de bank

Ga op zoek naar investeerders. Vraag in je omgeving. Verkoop jouw plan en betaal de investeerders (met rente) terug wanneer jij in de groene cijfers bent beland. Je kunt ook doen aan crowdfunding. Helemaal van nu en vrij eenvoudig te realiseren. Je pitcht online je bedrijfsplan en vraagt om een vergoeding. Gaan de zaken goed? Bedank je investeerders door de winst te delen of rente te betalen. Óf geef ze een product of dienst als tegenprestatie. Er zijn gevallen waarbij de investeerders geld schenken en ze er niks voor terug hoeven. Helemaal fijn.

TIP: gratis financieringscheck met SnelStart en LoanStreet

Wil je checken of je in aanmerking komt voor een financiering? Dankzij jouw cijfers in SnelStart en de koppeling met LoanStreet weet je binnen een paar minuten of je een financiering kunt krijgen. LoanStreet biedt toegang tot 17 aanbieders van financieringen. Van banken tot crowdfunders en van factoring- tot leasemaatschappijen.

Pas op, rente!

Bestaat er zoiets als goedkoop lenen? Nee, echt goedkoop is het nooit. Je komt er niet onderuit: ‘geld lenen kost geld’. Wel kun je goed letten op de hoogte van de rentes bij diverse aanbieders. Lage maandlasten willen bijvoorbeeld niet zeggen dat je minder betaalt. Check daarom altijd goed de looptijd en randvoorwaarden. Reken alles vooraf goed door.

Je wilt zakelijk lenen en een huis kopen, kan dat?

Ben je van plan om een huis te kopen? Oei. Je hebt geen vast inkomen, dus ben je voor hypotheekverstrekkers een risico. Dit maakt het lastiger om een hypotheek te krijgen, maar niet onmogelijk. Gelukkig! Optie 1 = veel eigen geld. Optie 2 = iemand garant laten staan. Hij of zij kan eventueel jouw lening dragen wanneer jij het niet meer kunt betalen.

Help! Je hebt al een hypotheek en diverse vaste abonnementen lopen en dus een BKR-registratie. Geen probleem. Als deze op jouw persoonlijke naam staan geregistreerd, hebben ze geen invloed op jouw zakelijke lening.

*Dit verschilt per bank. Bij sommige banken verloopt de aanvraag geheel online.

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.