Grip op je succes in 8 stappen

Als ondernemer bestaat je dag uit meer dan het leveren van diensten of goederen. Je bent ook verantwoordelijk voor je boekhouding, het werven van nieuwe klanten, de financiële gezondheid van je bedrijf en nog veel meer. Het succes van je onderneming hangt hier nauw mee samen. Maar hoe krijg je daar grip op? In deze blog leggen we in 8 stappen uit hoe jij grip krijgt op je succes. 

1.    Definieer je doelen en visie

Neem de tijd om doelen en een visie voor je bedrijf te definiëren. Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken met je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld een specifiek omzetdoel bereiken, je marktaandeel vergroten of een bepaald product of service aanbieden? Met duidelijke doelen en een heldere visie blijf je gefocust en kun je beslissingen nemen die in lijn zijn met je langetermijnvisie.

2.    Stel meetbare doelen op

Vertaal je doelen naar meetbare mijlpalen. Maak ze zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld een omzetgroei van 20% binnen een jaar tijd. Aan de mijlpaal kun je tussentijdse doelstellingen koppelen, zodat je door het jaar heen kunt checken of je op schema ligt. Deze aanpak is niet alleen effectief wanneer je streeft naar een hogere omzet; denk bijvoorbeeld ook aan het verhogen van je klanttevredenheid of het vergroten van je marktaandeel. 

Tip: Als je doel is om 20% meer omzet te genereren in een jaar tijd, kun je dit doel het beste opbreken in bijvoorbeeld 12 subdoelstellingen. Door je werkelijke omzet elke maand te vergelijken met je subdoelstelling houd je grip en weet je tijdig wanneer je je strategie moet aanpassen. 

3.    Organiseer je tijd effectiefHoofdtemplate oranje breed (14)

Door je tijd effectief in te delen, werk je productiever en bespaar je energie. Identificeer je belangrijkste taken en prioriteiten en maak een dagelijkse of wekelijkse planning. Je kunt daarbij gebruikmaken van prioriteitenschema’s of projectmanagementtools. Vaak kom je met lijstjes en een overzichtelijke agenda ook al een heel eind. Het gaat erom dat je je richt op de taken die het meest bijdragen aan het behalen van je doelen. 

4.    Houd je financiën op orde

Een goed georganiseerde boekhouding is van vitaal belang voor het succes van je bedrijf. Zorg dat je je boekhouding regelmatig bijhoudt en op tijd aangifte doet. Je kunt een betrouwbaar boekhoudprogramma (zoals SnelStart) gebruiken om je omzet, openstaande verkoopfacturen, kas- en bankstroom en btw-aangifte bij te houden. Daarnaast is het belangrijk ook rekening te houden met kostenbeheersing en je budgetten goed te bewaken.

Tip: plan een vast moment in de week om je boekhouding bij te werken. Zo wordt het routine, waardoor je er steeds bedrevener in wordt. Bovendien heb je dan geen stress meer om alles op tijd af te krijgen aan het einde van een kwartaal.

5.    Bouw aan je netwerk

Hoofdtemplate oranje breed (13)

De meeste stabiele ondernemingen hebben een een uitgebreid netwerk. Investeer daarom in het opbouwen en onderhouden van relaties met je klanten, leveranciers en medewerkers. Streef naar een optimale klantenservice, waarbij je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Zorg daarnaast dat je zichtbaar bent; zowel on- als offline. Laat bijvoorbeeld een website maken van je bedrijf en meld je aan voor (lokale) evenementen waar je kunt netwerken.

6.    Volg ontwikkelingen in je branche

Als ondernemer ben je op sommige gebieden kwetsbaarder dan medewerkers in loondienst. Je moet jezelf elke dag bewijzen. Daarom is het handig om op de hoogte te blijven van trends, ontwikkelingen en veranderingen in de branche waarin je werkt. Volg relevante nieuwsbronnen, lees vakliteratuur en neem deel aan branche-evenementen en netwerken. Zo kun je proactief reageren op veranderingen in de markt.

Tip: meld je aan voor relevante nieuwsbrieven binnen je branche. Hierdoor blijf je op de hoogte en bespaar je tijd, omdat de laatste ontwikkelingen en nieuwswaardigheden automatisch in je inbox zitten. 

7.    Leer en blijf verbeteren

Streef constant naar persoonlijke en professionele groei. Blijf leren door middel van boeken, podcasts, webinars, trainingen en workshops. Neem de tijd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn voor je bedrijf. Door voortdurend te leren en te verbeteren, kun je je expertise vergroten en je onderneming naar een hoger niveau tillen.

8.    Zorg voor balans en welzijn

Hoofdtemplate oranje breed (15) (1)

Tot slot: vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Een gezonde balans tussen werk en privé is essentieel om grip te houden op je succes. Zorg voor voldoende rust, doe dingen die je leuk vindt en die stress verminderen. Een evenwichtige ondernemer is veerkrachtiger en beter in staat met uitdagingen om te gaan.

 

Maak het jezelf makkelijk met SnelStart

Als ondernemer is grip op je bedrijf essentieel voor succes. Door duidelijke doelen te stellen, je tijd effectief te beheren, je financiën op orde te houden, sterke relaties op te bouwen en voortdurend te leren, creëer je kansen om jezelf en je bedrijf te laten groeien. 

SnelStart helpt je grip te krijgen op je financiën. Met onze boekhoudsoftware heb je binnen no-time controle over je boekhouding en inzicht in je omzet, resultaten, kas- en bankstromen en nog veel meer. We maken moeilijke dingen makkelijk. Zo staan je bonnetjes met onze scan-en-herken functie meteen in je administratie, bespaar je tijd door eenvoudige automatiseringen en kun je samenwerken met een boekhouder bij jou in de buurt. Probeer het nu gratis!

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.