Geen btw op je factuur: alles over de margeregeling

Geen btw op je factuur. Het kan in sommige gevallen, namelijk als je margeregeling toepast. Deze btw-regeling geldt alleen voor ondernemers die handelen in bepaalde producten, bijvoorbeeld tweedehands spullen, kunst, antiek of verzamelingen. In dit blog lees je wat de margeregeling inhoudt en hoe je deze toepast.

Wat zijn margegoederen?

Margegoederen zijn gebruikte goederen die je hebt ingekocht zonder btw. Bijvoorbeeld tweedehandsauto’s die je hebt gekocht van particulieren. Zit iets nog in de originele verpakking? Dat maakt niets uit. Als je spullen van een particulier koopt, ziet de Belastingdienst dit altijd als gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt.

Wat is de margeregeling?

De margeregeling betekent dat je de btw niet berekent over je omzet, maar over het verschil tussen je verkoopprijs en inkoopprijs; de winstmarge. Verkoop je met winst, dan heb je een positieve winstmarge en moet je hierover btw betalen. Verkoop je met verlies, dan is je winstmarge negatief. Over een negatieve winstmarge hoef je geen btw te betalen, maar je krijgt ook geen btw terug.

Wist je dat deze goederen ook vallen onder de margeregeling?

Er valt meer onder de margeregeling dan waar je in eerste instantie aan denkt. Onderstaande goederen vallen in bepaalde gevallen ook onder deze regeling.
• Kunst
• Antiek
• Verzamelvoorwerpen
• Goederen die je zelf maakt
• Zelf gekweekte goederen
• Dieren die zelf zijn gefokt

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

Je mag de margeregeling toepassen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Een aantal van die voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je als handelaar optreedt en de goederen verkoopt die behoren tot je normale bedrijfsuitoefening. Je hebt bijvoorbeeld een fietsenwinkel en verkoopt ook tweedehandsfietsen. Of je verkoopt gebruikte margegoederen die ingekocht zijn bij particulieren, bijvoorbeeld een winkel met vintage kleding.

Welke verplichtingen zitten er aan de margeregeling vast?

Als je de margeregeling toepast, zijn er een aantal verplichtingen:

  • De omzetbelasting vermeld je niet op de factuur. In plaats daarvan zet je op de factuur: bijzondere regeling – gebruikte goederen.
  • De margegoederen administreer je gescheiden van de inkoop en verkoop van andere goederen.
  • Bij aankopen van € 500 of meer stel je een inkoopverklaring op. Deze verklaring wordt ondertekend door de wederverkoper en de verkoper. Dit geldt niet als de verkoper een factuur uitreikt. Een afschrift van de uitgereikte inkoopverklaring moet bij de administratie worden bewaard. In dit artikel vind je welke gegevens je moet vermelden op de inkoopverklaring.

Let op : voorkom nare verassingen bij een controle van de Belastingdienst en zorg dat je de gegevens voor de margeregeling goed bijhoudt. Lees dit artikel over de verplichtingen van de Belastingdienst waar je administratie aan moet voldoen.

Margeregeling in je boekhoudprogramma

In veel boekhoudprogramma’s is de margeregeling niet opgenomen en kost het verwerken van de juiste gegevens veel tijd. Met het juiste boekhoudprogramma voldoe je eenvoudig en snel aan de wettelijke verplichtingen rondom deze regeling.

Wil je werken met de margeregeling? En je geen zorgen maken over het bijhouden van de juiste gegevens? Het pakket SnelStart inBalans* is hierin gespecialiseerd. Je administratie wordt dan veel makkelijker met minder werk. Zo kun jij je concentreren op waar je goed in bent: ondernemen. Probeer SnelStart inBalans helemaal gratis.

* In SnelStart inBalans werk je veel in SnelStart 12, de desktopmodule van SnelStart. Werk je liever volledig online of kun je onze desktopmodule niet gebruiken op je platform, dan kun je werken in een web-based module, SnelStart 12 Plus. Lees hier meer over de verschillen tussen de desktopmodule en de web-based modules

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat de regels inmiddels zijn aangepast, of jouw situatie onder de uitzonderingen valt. Check daarom altijd met je boekhouder of accountant of je het goed doet. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan de Belastingdienst.

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.