Accountants over 20 jaar vervangen door robots!?

Accountants over 20 jaar vervangen door robots!?

Het is 2020. In mijn door de zon aangedreven, zelfsturende Tesla ben ik op weg naar een klant. Plots neemt de auto een afslag die ik niet heb geprogrammeerd. “Er is een klant met een probleem” zegt mijn auto vriendelijk. “Pak je tablet er maar even bij en lees de case rustig door.” Dit doe ik, en voorzie dat de aanwezigheid van een collega nodig is om de klant verder te helpen. “Deze is al onderweg” zegt de auto, als antwoord op mijn vraag om mijn partner op te roepen.

Met dit toekomstscenario opende Henk Overbosch van DOCCO zijn presentatie tijdens de SnelStart Aangenaam bijeenkomsten. En eerlijk is eerlijk, ik zie het al helemaal voor me! Een robot als privéchauffeur, een robot die het huishouden doet, eentje die de boodschappen haalt et cetera. Heerlijk lijkt me dat! Maar een robot die met me meedenkt, mij herinnert aan die ene afspraak, één die zelfs beslissingen voor me maakt.. Is dat net zo heerlijk? Ik weet het zo net nog niet.. Daarbij plopt er direct een soort sciencefiction scenario op in mijn hoofd. U kent ze vast wel. Van die films waarbij robots de mensheid overnemen en de wereld beheersen. Niet echt een zonnige toekomst, als u het mij vraagt.. Toch roept het verhaal van Henk Overbosch een cruciale vraag op: zijn wij als mensen in de toekomst überhaupt nog wel nodig?

Robotisering is een trend

We kunnen er niet meer omheen. Robotisering lijkt een trend. Tijdens de SnelStart Aangenaam bijeenkomsten, speciaal voor administratie- en accountantskantoren die met SnelStart werken, gaf de heer Overbosch een aantal voorbeelden. Zo noemde hij de onlangs volledig geautomatiseerde inpakproces van de online webshop Wehkamp. Als gevolg van deze automatisering neemt het inpakken van artikelen nu nog maar 30 minuten in beslag! Een grote winst aangezien hier eerder twee uur voor nodig was, toen er nog mensen betrokken waren bij dit proces. Maar, hoe ga je hier als mens mee om? Hoe ga je als accountant om met automatisering en andere verregaande veranderingen in de wereld van accountancy?

Blog_DOCCO2.png
Leuk en aardig, zult u misschien denken, maar van die zogenaamde robotisering zie ik in mijn werk als accountant of boekhouder nog niet zoveel. Toch blijkt uit onderzoek van de BBC dat de kans dat het beroep van een accountant of boekhouder over 20 jaar is overgenomen door robots, op 95 procent te liggen. Voor een boekhouder is deze kans zelfs 97 procent! Geen rooskleurig vooruitzicht voor u als boekhouder of accountant.. En als je er over nadenkt klinkt het niet eens zo sciencefiction als het lijkt. Zo zijn boekhoudprogramma’s tegenwoordig uitgerust met functies als scan en herken, automatische bankkoppelingen en het versturen van elektronische facturen. Functionaliteiten die de accountant en boekhouder nu al veel werk uit handen nemen!

Blog_DOCCO1.png

De mens vervangen door robots?

Worden we dan allemaal vervangen door robots? Vraagt u zich vast af. “Nee, dat zal niet snel gebeuren” is het antwoord van de heer Overbosch op deze vraag. Mensen blijven altijd nodig om de processen aan te sturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van dashboards waarmee gegevens en processen inzichtelijk worden gemaakt. Hier is en blijft de interpretatie van de mens noodzakelijk.

Verandering is een proces

Het is belangrijk om uzelf af te vragen hoe u de veranderingen in gaat zetten. Verandering is een proces waar u uzelf op kunt voorbereiden. De heer Overbosch benadrukte dit in zijn presentatie. Daarbij komt dat elke organisatie een andere organisatiecultuur kent, waardoor ook een andere manier van veranderen wenselijk is. Het is belangrijk uzelf af te vragen wat uw uitgangspunten zijn. Hierbij staat de mens centraal. Mensen van de werkvloer moeten worden meegenomen in de verandering. Dit kan bijvoorbeeld door ze te betrekken in het veranderingsproces van uw organisatie. En u zult zien, mensen willen dit graag!

Kortom, robotisering of niet. Uiteindelijk bent u degene die aangeeft of een bepaald proces goed is en of de gegevens waarmee gewerkt wordt daadwerkelijk kloppen. U bent de regisseur van het financiële proces van de klant.

U bent nodig!Henk Overbosch op SnelStart Aangenaam

Dit najaar organiseerde SnelStart verschillende bijeenkomsten voor accountants- en administratiekantoren, op verschillende locaties in Nederland. De focus van de middagen lag op de ontwikkelingen en trends binnen de accountancymarkt en de rol van innoverende ICT in deze veranderingen. Met zijn presentatie gaf Henk Overbosch een inspirerende kijk op de trends in de wereld van de accountant. Weten wat er nog meer is besproken tijdens de SnelStart Aangenaam bijeenkomsten? Download ons gratis dagverslag.

SnelStart Aangenaam e-book Arnhem Henk Overbosch is adviseur bij DOCCO en heeft een achtergrond in informatica en ICT management. DOCCO levert onder andere advies, consultancy en training op het gebied van ICT, procesoptimalisatie en verandermanagement, met name gericht op de accountancymarkt.

Bron afbeeldingen: BBC.com


Dit blog is geschreven door Eva Nicolai, Contentmarketeer bij SnelStart en 
Henk Overbosch, Adviseur bij DOCCO IT & Verandermanagement

Volg Eva op social media    
Volg Henk op social media    

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.