5 veel gemaakte fouten bij het verkopen van tweedehands spullen

De verkoop van tweedehands spullen blijft groeien, vooral tweedehands kleding is populair. Volgens voorspellingen is dit nog maar het begin. Veel mensen die tweedehandsspullen verkopen, zoals auto’s, fietsen, caravans, kleding of meubilair, weten niet dat ze in sommige gevallen geen btw op de factuur hoeven te zetten. Je kunt dan de margeregeling toepassen wat vaak heel voordelig uitpakt. Weet jij of je deze regeling mag toepassen en hoe je dat verwerkt in je boekhouding? In dit blog lees je de 5 meest gemaakte fouten bij het toepassen van de margeregeling.

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

De margeregeling is een speciale regeling voor ondernemers die handelen in margegoederen. Margegoederen zijn onder andere gebruikte goederen die je hebt ingekocht zonder btw. Bijvoorbeeld tweedehands kleding die je hebt gekocht van particulieren. Ook goederen als kunst, antiek en goederen die je zelf maakt vallen onder de margeregeling. Deze houdt in dat je de btw niet berekent over je omzet, maar over de winstmarge: het verschil tussen je verkoopprijs en inkoopprijs. Verkoop je met winst, dan is je winstmarge positief en moet je hierover btw betalen. Verkoop je met verlies, dan heb je een negatieve winstmarge. Over een negatieve winstmarge hoef je geen btw te betalen, maar krijg je ook geen btw terug.

Je past de margeregeling toe, terwijl dit niet mag

In een aantal specifieke gevallen mag je de margeregeling niet toepassen, bijvoorbeeld als je handelt in onbewerkte edele metalen en onbewerkte edelstenen. Download de gratis checklist over de margeregeling en kom erachter of jij spullen verkoopt die vallen onder de margeregeling. Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan advies aan je boekhouder of accountant.

Speciale btw-regeling bij margegoederen

Als je iets verkoopt, reken je normaal de btw uit over de verkoopprijs. Maar bij margegoederen, zoals tweedehands spullen, werkt dit anders. Je mag margegoederen verkopen zonder btw op de factuur. Er is namelijk in het verleden al eens een keer btw over betaald, de eerste keer dat dat artikel werd gekocht.

Je rekent de btw niet goed uit

Als je de margeregeling toepast, verkoop je de goederen zonder btw op de factuur. Vervolgens bereken je de btw die je moet afdragen aan de Belastingdienst niet over de verkoopprijs, maar over je marge: het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs, dus je winst of je verlies. Je vind een voorbeeld van de berekening in de checklist over de margeregeling. 

Je past de regeling toe met nadelige gevolgen

Als je tweedehandsspullen aan een particulier verkoopt, is het voordelig om de margeregeling toe te passen. Je kunt dan tegen een lagere verkoopprijs verkopen of je maakt meer winst. Maar in bepaalde gevallen kun je beter de gewone btw-regeling toepassen. Hoe zit dat? In de handige checklist over de margeregeling lees je wanneer je deze regeling beter niet toe kan passen en hoe je dat verwerkt in je administratie. 

Je past de verkeerde methode voor de btw-afdracht toe

Er zijn twee manieren waarop je kunt berekenen hoeveel btw je moet afdragen aan de Belastingdienst: de individuele- en de globalisatiemethode. Voor veel goederen is de globalisatiemethode verplicht, bijvoorbeeld voor vervoermiddelen, kleding, meubilair, boeken, huisdieren, kunst en antiek. Lees dit artikel van de Belastingdienst en check of jij de globalisatiemethode verplicht moet toepassen. 

Let op: als je de margeregeling niet goed toepast kan de Belastingdienst je een boete opleggen. Voorkom nare verassingen en check met je accountant of boekhouder of je de margeregeling mag toepassen

Je administratie voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen

Als je de margeregeling gebruikt moet je dit wel goed verwerken in je administratie. Eén zo’n verplichting is dat je onderscheid moet maken tussen margegoederen en ‘gewone’ goederen in je administratie. Hoe je dat doet lees je in de checklist over de margeregeling. 

Koop je voor € 500 of meer tweedehands spullen in één keer? Dan ben je verplicht om een inkoopverklaring op te stellen. Hierop staan onder andere de gegevens van de aankoop plus de verklaring van jouw leverancier dat je de goederen zonder btw hebt gekocht. Je leverancier moet de verklaring ondertekenen.

Voorkom nare verassingen bij een controle van de Belastingdienst en zorg dat je de gegevens voor de margeregeling goed bijhoudt. De Belastingdienst verteld je precies welke administratieve verplichtingen gelden voor de btw bij handel in margegoederen. 

In minder tijd de juist gegevens verwerken?

Ben je een ondernemer die handelt in margegoederen? In veel boekhoudprogramma’s is de margeregeling niet opgenomen en kost het verwerken van de juiste gegevens veel tijd. Met het juiste boekhoudprogramma voldoe je eenvoudig en snel aan de wettelijke verplichtingen rondom deze regeling.  Wil je werken met de margeregeling? En je geen zorgen maken over het bijhouden van de juiste gegevens? Vanaf het SnelStart inBalans pakket kun je werken met de margeregeling. 

Ga ook voor gemak, tijdwinst en inzicht

Vraag nu gratis en vrijblijvend de online productdemo aan en ontdek de voordelen van een geautomatiseerde administratie. Ik wil een demo
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.