5 veel gemaakte fouten bij het verkopen van tweedehandsspullen

door: Marjolijne Banks-van der Ven op: 13 september 2021

5 veel gemaakte fouten bij het verkopen van tweedehandsspullen | SnelStart

De verkoop van tweedehands spullen blijft groeien, vooral tweedehands kleding is populair. En volgens de voorspellingen is dit nog maar het begin. Maar veel mensen die tweedehandsspullen verkopen, zoals auto’s, fietsen, caravans, kleding of meubilair, weten niet dat ze in sommige gevallen geen btw op de factuur hoeven te zetten. Je kunt dan de margeregeling toepassen wat vaak heel voordelig uitpakt. Weet jij of je deze regeling mag toepassen en hoe je dat verwerkt in je boekhouding? In dit blog vind je een samenvatting van de 5 meest gemaakte fouten bij het toepassen van de margeregeling. Doe jij het goed?

Wanneer mag je de margeregeling toepassen?

Margegoederen zijn gebruikte goederen die je hebt ingekocht zonder btw. Bijvoorbeeld tweedehandsauto’s die je hebt gekocht van particulieren. Zit iets nog in de originele verpakking? Dat maakt niets uit. Als je spullen van een particulier koopt, ziet de Belastingdienst dit altijd als gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt. 

Er valt meer onder de margeregeling dan waar je in eerste instantie aan denkt. Ook kunst, antiek en verzamelvoorwerpen of goederen die zelf zijn vervaardigd, gekweekt, of gefokt vallen in bepaalde gevallen onder deze regeling.

Fout #1 Je past de margeregeling toe, terwijl dit niet mag

In een aantal specifieke gevallen mag je de margeregeling niet toepassen, bijvoorbeeld als je handelt in onbewerkte edele metalen en onbewerkte edelstenen. Download de gratis checklist en kom erachter of jij spullen verkoopt die vallen onder de margeregeling Kom je er niet helemaal uit? Vraag dan advies aan je boekhouder of accountant.

Speciale btw-regeling bij margegoederen

Als je iets verkoopt, reken je normaal de btw uit over de verkoopprijs. Maar bij margegoederen, zoals tweedehands spullen, werkt dit anders. Je mag margegoederen verkopen zonder btw op de factuur. Er is namelijk in het verleden al eens een keer btw over betaald, de eerste keer dat dat artikel werd gekocht.

Fout #2 Je rekent de btw niet goed uit

Als je de margeregeling toepast, verkoop je de goederen zonder btw op de factuur. Vervolgens bereken je de btw die je moet afdragen aan de Belastingdienst niet over de verkoopprijs, maar over je marge: het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs, dus je winst of je verlies. Je vind een voorbeeld van de berekening in de handige checklist over de margeregeling

Fout #3 Je past de regeling toe met nadelige gevolgen

Als je tweedehandsspullen aan een particulier verkoopt, is het voordelig om de margeregeling toe te passen. Je kunt dan tegen een lagere verkoopprijs verkopen of je maakt meer winst. Maar in bepaalde gevallen kun je beter de gewone btw-regeling toepassen. Hoe zit dat? In de handige checklist over de margeregeling lees je wanneer je deze regeling beter niet toe kan passen en hoe je dat verwerkt in je administratie. 

Fout #4 Je past de verkeerde methode voor de btw-afdracht toe

Er zijn twee manieren waarop je kunt berekenen hoeveel btw je moet afdragen aan de Belastingdienst: de individuele- en de globalisatiemethode. Voor veel goederen is de globalisatiemethode verplicht, bijvoorbeeld voor vervoermiddelen, kleding, meubilair, boeken, huisdieren, kunst en antiek. Lees dit artikel van de Belastingdienst en check of jij de globalisatiemethode verplicht moet toepassen. In de checklist lees je meer over de individuele- en globalisatiemethode werken.

Let op: als je de margeregeling niet goed toepast kan de Belastingdienst je een boete opleggen. Voorkom nare verassingen en check met je accountant of boekhouder of je voor jouw onderneming de margeregeling mag toepassen en hoe je dit verwerkt in je administratie.

Fout #5 Je administratie voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen

Als je de margeregeling gebruikt moet je dit wel goed verwerken in je administratie. Eén zo’n verplichting is dat je onderscheid moet maken tussen margegoederen en ‘gewone’ goederen in je administratie. Hoe je dat doet lees je hier

Koop je voor € 500 of meer tweedehands spullen in één keer? Dan ben je verplicht om een inkoopverklaring op te stellen. Hierop staan onder andere de gegevens van de aankoop plus de verklaring van jouw leverancier dat je de goederen zonder btw hebt gekocht. Je leverancier moet de verklaring ondertekenen. In dit artikel vind je welke gegevens je moet vermelden op de inkoopverklaring.

Voorkom nare verassingen bij een controle van de Belastingdienst en zorg dat je de gegevens voor de margeregeling goed bijhoudt. Lees dit artikel over de verplichtingen van de Belastingdienst waar je administratie aan moet voldoen.

Zo ben je minder tijd kwijt aan het verwerken van de juiste gegevens

In veel boekhoudprogramma’s is de margeregeling niet opgenomen en kost het verwerken van de juiste gegevens veel tijd. Met het juiste boekhoudprogramma voldoe je eenvoudig en snel aan de wettelijke verplichtingen rondom deze regeling.

Wil je werken met de margeregeling? En je geen zorgen maken over het bijhouden van de juiste gegevens? Het pakket SnelStart inBalans is hierin gespecialiseerd. Zo kun jij je concentreren op waar je goed in bent: ondernemen. Probeer SnelStart inBalans helemaal gratis.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Toch kan het zijn dat de regels inmiddels zijn aangepast, of jouw situatie onder de uitzonderingen valt. Check daarom altijd met je boekhouder of accountant of je het goed doet. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan de Belastingdienst.