11 tips voor een succesvolle workation

De laatste jaren zijn we gedwongen flexibeler en meer op afstand te gaan werken. De workation groeit in populariteit. Maar werk en vakantie, valt dat wel te combineren? Hoe maak je er écht een fijne tijd van? Lees hieronder onze tips.

Wat is workation?  

Workation is een samentrekking van work en vacation. Dat betekent werk en vakantie combineren, met liefst een beetje werk en veel vakantie. Want of je nu op kantoor, aan de keukentafel of in de tuin van een Frans vakantiehuisje werkt, het kan tegenwoordig allemaal.  

Tips voor een succesvolle workation

  1. Zorg voor een geschikte locatie 

    Wie digitaal werkt, kan met de laptop onder de arm de wereld rond. Toch is niet elke locatie even geschikt voor werken op afstand. Een afgelegen eiland heeft misschien geen internet of mobiel bereik. Dat is een betere bestemming voor een échte vakantie, als er niet wordt gewerkt. 

  2. Kies een 'rustige' periode

    Ook teveel drukte werkt niet. Een werkweek van 60 uur gaat ook in Spanje niet als vakantie voelen. Ga dus niet in je allerdrukste periode, maar kies een moment waarin er ruimte is voor vrije tijd. Je wilt niet na de workation thuis komen en weer toe zijn aan vakantie.  

  3. Niet in de btw-maand

    Een workation vlak voor het eind van de btw-maand? Liever niet. Stel dat de wifi-verbinding niet werkt, je laptop het begeeft, er een hittegolf uitbreekt of die laatste klant toch niet alles blijkt te hebben aangeleverd. Dan wordt de workation een gestreste race tegen de klok en had thuisblijven een beter gevoel gegeven. 
     
  4. Maak tijd voor vrije tijd

    Het is een goed idee om afspraken te maken met je reisgenoten: ‘Ik werk tot 11 uur en daarna gaan we naar het zwembad’. Neem tussendoor tijd voor een cappuccino in dat leuke cafeetje op de hoek en reserveer alvast een tafeltje voor de lunch, dat geeft een mooi doel om het werk snel af te maken. Plan vaste werkblokken en en hou je daar echt aan. Het is tenslotte ook vakantie.

  5. Zoek een comfortabele werkplek

    Werken onder een parasol op een terras lijkt heerlijk, maar doet de concentratie geen goed. Neem de tijd om een rustige werkplek uit te zoeken, verbindingen op te zetten en je draai te vinden. Steeds meer reisorganisaties bieden workations aan, met een comfortabele plek voor werk én vrije tijd. Zo is een workation sneller geregeld.

  6. Klaar is klaar

    Is het werk klaar, laat het dan ook echt klaar zijn. Maak van het einde van de werkuren een vast afsluitmoment. Schakel de laptop helemaal uit, leg werkspullen bij elkaar in een hoekje en stap in je vakantieschoenen (of -slippers). De werkdag zit erop, het is tijd voor ontspanning. Begin lekker vroeg, zodat je op tijd klaar bent en optimaal kunt genieten van je bestemming.
  7. Denk aan de techniek

    Een goede voorbereiding maakt de workation. Is er een veilige, snelle internetverbinding op de reisbestemming? Neem anders een eigen (mobiele) wifi-router mee, die via een simkaart verbinding maakt met het internet. Ga je naar het buitenland, koop dan daar een simkaart voor de wifi-router. Nederlandse simkaarten blijken over de grens niet altijd de beloofde snelheid te houden. Je kunt ook een smartphone instellen als hotspot. Denk wel aan je datalimiet en het energieverbruik: een hotspot kost erg veel energie, waardoor de telefoon op kan warmen en de batterij snel leeg is.  

  8. Veiligheid voor alles

    Natuurlijk denk je aan de veiligheid. Je werkt met financiële gegevens van je klanten. Om hun gegevens altijd veilig te houden is opslag in de cloud de beste optie. Een harde schijf kan gestolen worden of crashen. Cloud-opslag verkleint de kans dat gegevens zoekraken of in verkeerde handen vallen. Ben je van plan om op een openbaar netwerk te werken, denk dan eens aan een VPN, een Virtual Private Network. Dat versleutelt de gegevens tussen je laptop en het internet. Je stelt dit eenmalig in en het zorgt zowel op kantoor als op vakantie voor een veilige verbinding.

  9. Alles online

    Kijk vooraf welke klanten je ‘meeneemt’ op workation. Ondernemers die bonnen en facturen liever in een boodschappentas op kantoor afleveren kun je beter op kantoor houden. Ondernemers die digitaal aanleveren, kunnen wél mee. Via e-mail binnengekomen facturen sturen zij naar een eigen mailbox en papieren bonnen belanden via een foto in de administratie. Scan-en-herken zet boekingsvoorstellen klaar en een bankkoppeling zorgt voor automatische aflettering. De ondernemer kan weinig fout doen en je kijkt snel de voorgestelde boekingen na. Ook voor je eigen planning, berekeningen en aantekeningen bestaan er steeds meer online oplossingen. Daarmee werken is vaak even wennen, maar met een workation in het achterhoofd wordt dat alleen maar leuker.

  10. Doe eerst een 'proef-workation'

    Ga een paar dagen naar een mooie plek dichtbij huis. Plan om te beginnen één enkele ochtend waarop je echt aan het werk gaat. Zo is het risico beperkt en kun je voelen of dit naar meer smaakt. 

  11. Neem ook een echte vakantie 

    Maak niet van iedere vakantie een workation. Kúnnen werken op vakantie is mooi, altijd moeten werken is heel iets anders. De geest en het lichaam hebben ook rust nodig. 

Werknemers en workation, een goede combi? 

Op een dag komt misschien de vraag van een medewerker: ‘mag ik op vakantie werken?’ Dat is altijd een kwestie van vertrouwen. Zorg voor duidelijke afspraken. Overleg samen welke werkzaamheden absoluut gedaan moeten worden en wat nog wel kan wachten. Maak het meetbaar en gun de medewerker de vrije tijd. 

Makkelijk online samenwerken

SnelStart helpt administratie- en accountantskantoren om de administratie van hun klanten sneller te verwerken. Zij houden dankzij onze software meer tijd over voor advies en het werven van nieuwe klanten. Hierdoor ervaren ze minder piekdrukte aan het eind van elk kwartaal. Meer weten? Ontdek meer over SnelStart Accountant.

Boekhouders en accountants opgelet

Maak je werk leuker en makkelijker, houd veel tijd over en werk samen met je klanten zoals jij dat wil. Bekijk alle voordelen van SnelStart Accountant. Bekijk nu
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.