Wanneer heb ik een boekhouder of accountant nodig?

Boekhouder_of_accountantBij ondernemen komen veel zaken kijken. Eén van deze zaken is het bijhouden van de administratie. Dit is gelijk een heel belangrijk onderdeel van ondernemen. U bent als ondernemer immers verplicht om btw-aangifte te doen. Daarnaast is het prettig om een goed en betrouwbaar inzicht te hebben in de financiële positie van uw bedrijf. Door een overzicht te maken van omzet en kosten weet u hoeveel winst u genereert of waar de hoogste kostenposten zitten.

Uit financiële overweging maken veel (kleine) ondernemers de keuze om de boekhouding volledig zelf bij te houden. Met een eenvoudig boekhoudpakket als SnelStart kan dit heel gemakkelijk. Lees bijvoorbeeld onze uitleg en tips voor het berekenen en versturen van de btw-aangifte met SnelStart. Toch zijn er verschillende redenen om de administratie (deels) uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Maar, wanneer heb je nou eigenlijk echt een boekhouder of accountant nodig?

De omvang van je bedrijf groeit

Eén van de grootste redenen om een boekhouder of accountant in te huren is groei van uw bedrijf. Een bedrijf met meer dan 50 medewerkers, een netto-omzet hoger dan 12 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 6 miljoen euro is volgens de wet controleplichtig (artikel 396 lid 1 BW2). Dit betekent dat de jaarrekening van het bedrijf moet worden gecontroleerd door een openbaar accountant. De controle van de boekhouding is iets waar de boekhouder of accountant specifiek in is opgeleid. Een accountant heeft daarbij de bevoegdheid een verklaring af te geven over de betrouwbaarheid van uw boekhouding. Dat is ook nodig op het moment dat bijvoorbeeld de bank een accountantsverklaring vereist.

In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om vast te stellen of een bedrijf wel of niet controleplichtig is. Een goede accountant kan dit voor u uitzoeken. Als uw bedrijf controleplichtig wordt betekend dat overigens niet dat u de hele administratie moet uitbesteden. U kunt een deel zelf blijven doen. Bijvoorbeeld het verwerken van in- en uitkomende facturen in uw administratie, het beheren van relaties en artikelen en dergelijke. De controle van uw boekhouding dient u echter door een accountant te laten doen. Let op: een boekhouder heeft deze bevoegdheid niet!

Gebrek aan tijd

Naast groei van uw bedrijf kan ook tijdgebrek een reden zijn om uw administratie uit te besteden. Bijvoorbeeld omdat uw werkzaamheden veranderen of als u plotseling meer opdrachten binnenkrijgt. U kunt er dan voor kiezen om de boekhouding niet langer zelf te voeren, maar uit te besteden aan een boekhouder of accountant.

Complexiteit van uw boekhouding

Geen één administratie is hetzelfde. Vaak bepalen de werkzaamheden van uw bedrijf de complexiteit van uw administratie. Bijvoorbeeld hoeveel voorraad u heeft en moet bijhouden, of u producten of diensten aan het buitenland levert en hoeveel facturen u verstuurt of ontvangt. De ene ondernemer verstuurt slecht een handjevol facturen per maand terwijl de ander er dagelijks tientallen verstuurt en ontvangt. En een ondernemer met een webshop zal consequent zijn voorraad moeten bijhouden terwijl een zzp’er die veel in het buitenland werkt juist weer goed moet letten op de btw die geheven wordt.

Afhankelijk van de grote en complexiteit van uw boekhouding (en uw eigen kennis) kunt u ervoor kiezen een boekhouder of accountant in te schakelen. Hij of zij kan u helpen de administratie op orde te brengen en te houden. Een goede accountant adviseert u daarbij niet alleen over administratieve zaken, maar geeft ook advies op financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied.

Wat kunt u zelf?

Tot slot is het goed om af te wegen wat u zelf kunt doen. Bent u iemand die trouw de boekhouding bijhoud? Of ziet u door de wirwar van bonnetjes en facturen niet waar u moet beginnen? Met een eenvoudig boekhoudpakket als SnelStart kunt u veel administratieve taken zelf uitvoeren. Het inlezen van bankafschriften en het automatiseren van voorraden is bijvoorbeeld heel gemakkelijk.

De mate waarin de hulp van een boekhouder of accountant wenselijk is, is per ondernemer verschillend. Zo zijn er ondernemers die de boekhouding grotendeels zelf regelen en de accountant vooral inschakelen voor een gedegen advies, financieel inzicht en controle van de aangifte. Andere ondernemers kiezen er liever voor om zelf alleen facturen te versturen en ontvangen, maar overige administratieve taken, zoals het inlezen van bankafschriften, laten ze uitvoeren door een boekhouder.

SnelStart maakt boekhouden makkelijk!
Met een eenvoudig boekhoudpakket zoals SnelStart kunt u een groot deel van de administratie zelf doen. Met SnelStart kunt u snel uw maandelijkse omzetbelasting doen, uw bankafschriften inlezen, automatisch boeken en uw voorraden automatiseren. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor u zelf maar ook voor uw boekhouder!

Probeer SnelStart gratis

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.