Waarom je maandcijfers soms niet kloppen (en hoe je dat oplost)

Administratie Digitaliseren

Je draait lekker. Je hebt een paar opdrachten lopen, de planning zit vol en je medewerker is net bezig met een klantproject dat tot in september doorloopt. Dan kijk je naar je maandresultaat en je schrikt. Hoe kan de winst in mei ineens zo laag zijn?

Je ziet het meteen: de jaarpremie van de bedrijfsverzekering is net betaald. En de kwartaalhuur ook. In één maand lijkt het alsof je halve winst verdampt. Maar klopt dat wel?

Nee. En daarom is er transitorisch boeken.

Wanneer is transitorisch boeken een slimme zet?

Heb je te maken met:

  • Jaarfacturen zoals lease, verzekeringen of huur?
  • Klanten die vooraf betalen voor langere trajecten?
  • Financiële rapportages waar je op stuurt, of overleg met je boekhouder over maandresultaten?

Dan loop je ongetwijfeld tegen scheve cijfers aan. Kosten of omzet lijken ineens in een verkeerde maand te vallen, en je weet: dit geeft geen eerlijk beeld. Dan is transitorisch boeken voor jou geen luxe, maar een hele slimme zet.

Wat zijn transitorische posten?

Transitorische posten – ook wel bekend als transitoria – zijn kosten of opbrengsten die je eerlijk verdeelt over de periode waarop ze werkelijk betrekking hebben. Niet op het moment van betalen of ontvangen, maar op het moment van ‘verdienen’ of ‘verbruiken’.

Een paar herkenbare voorbeelden:

  • Je betaalt in mei de verzekering voor het hele jaar.
  • Je klant betaalt in maart voor een project dat pas in juni begint.
  • De leaseauto is vooruit-gefactureerd tot eind december.

In al deze gevallen ontstaat een scheef beeld wanneer je alles in één maand boekt. Dan lijkt je resultaat nu te laag, of straks te hoog.

Je cijfers kloppen wel. Maar niet in de maand waarin je denkt.

Verkeerde signalen 

Als ondernemer neem je elke maand beslissingen op basis van cijfers. Misschien kijk je naar de ruimte voor een nieuwe medewerker. Of je denkt na over investeren. Maar als je resultaten worden vertekend door vooruitbetaalde (of ontvangen) bedragen, dan stuur je op verkeerde signalen.

Je hebt het geld misschien al betaald, maar de dienst loopt nog maanden door. Of je hebt geld ontvangen, maar moet nog presteren. Dat is precies wat transitorische boekingen oplossen: die verdelen kosten en opbrengsten over de maanden waarin ze thuishoren. Resultaat? Je ziet pas écht hoe je onderneming ervoor staat — maand voor maand.

Hoe je dit snel en makkelijk doet

Met SnelStart inZicht hoef je niet handmatig te rekenen of schuiven. Je kiest eenvoudig bij een inkoopboeking voor de knop Verdelen, vult het aantal maanden in, en klaar. Het programma verdeelt het bedrag automatisch over de juiste perioden, en onthoudt je instellingen.

Zo heb je betrouwbare cijfers, zonder gedoe.

Meer grip, minder ruis

Ben jij een ondernemer die vooruit kijkt? Dan wil je kunnen vertrouwen op je cijfers. Transitorisch boeken zorgt voor rust, overzicht en betere beslissingen. Je werkt al hard genoeg — je administratie moet vóór je werken, niet tegen je.


Bekijk zelf hoe het werkt

Ontdek de voordelen van transitorische posten in SnelStart door vandaag nog een demo aan te vragen of te beginnen met een gratis proefperiode.

Meer inzicht en grip op je orders?

SnelStart inZicht biedt ondernemers alles wat nodig is voor een uitgebreide boekhouding en een compleet orderbeheer. Bekijk nu vrijblijvend de online productdemo. Ik wil een demo
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.