Boekhouders zien banken als grootste bedreiging

Bijna twee derde van de boekhouders ziet de concurrentie van banken als grootste bedreiging. Dit blijkt uit een poll onder ruim 100 boekhouders tijdens een SnelStart-webinar over ‘PSD2, AI en de financiële sector’. Robo-advies wordt door 15% genoemd als grootste gevaar.

Webinar PSD2 en AI en de financiële sector 

In het webinar kregen boekhouders vijf marktontwikkelingen voorgeschoteld die impact kunnen hebben op de toekomst van boekhoudkantoren. Blockchain werd door geen enkele boekhouder gekozen als grootste bedreiging. De onderwerpen ‘Bigtech & Fintech’ (7%), ‘PSD2, PSD3 en AI’ (13%) en Robo-advies (15%) staan wél bij meerdere boekhouders op één. ‘Concurrentie door banken’ wordt echter door de meeste boekhouders (65%) gezien als grootste gevaar.

Andere partijen nemen taken over

Bij een vervolgvraag blijkt dat boekhouders de bedreiging voor hun vak vooral zien in taken die door andere partijen worden overgenomen. Zo vreest bijna de helft (48%) dat initiatieven als Tellow (zzp-boekhoudprogramma van de Rabobank) werk bij boekhouders gaat wegnemen.
 
Een kwart denkt eerder dat Microsoft en ChatGPT taken gaan overnemen, terwijl 18% het meest bang is dat het model van uurtje-factuurtje onder druk komt te staan. Weinig boekhouders denken dat het lastiger wordt om leads te genereren (7%) of dat Bizcuit (financiële ondernemersapp) de gevaarlijke concurrent wordt.

Risico’s en kansen

De inzichten zijn verkregen via live polls in het webinar ‘PSD2, AI en de financiële sector’, in juli 2023 gefaciliteerd door SnelStart. In dit webinar praatte trendwatcher Martin de Bruin (agile coach en riskmanager) boekhouders en accountants in 40 minuten bij over de impact van PSD2 en AI op met name kleinere administratiekantoren. De Bruin gaf inzicht in de risico’s, uitdagingen en kansen.

Ontwikkel jezelf

SnelStart helpt administratie- en accountantskantoren om de administratie van klanten sneller  en slimmer te verwerken. Zij houden dankzij onze software meer tijd over voor advies en nieuwe klanten en ze zijn hiermee beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Meer weten? Ontdek meer over SnelStart Accountant.

Boekhouders en accountants opgelet

Maak je werk leuker en makkelijker, houd veel tijd over en werk samen met je klanten zoals jij dat wil. Bekijk alle voordelen van SnelStart Accountant. Bekijk nu
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.