Wat moet ik zelf nog doen?

Mijn accountant of boekhouder doet de jaarafsluiting voor me. Wat moet ik zelf nog doen?

Als je je accountant of boekhouder het boekjaar laat afsluiten, kun je zelf vooraf het volgende doen

Pas als alle boekingen voor het vorige jaar zijn gemaakt, kan het boekjaar definitief worden afgesloten. Dat kun je aan de boekhouder overlaten, maar je kunt ook veel zelf.

Dit kan je zelf:

  • Boek alle inkoopfacturen in die nog een datum hebben in het oude jaar. Dat kan in de desktopversie (SnelStart 12), of in SnelStart Web.
  • Zorg dat alle bankmutaties (bij- en afschrijvingen) van het oude jaar zijn verwerkt in je boekhouding. Nog geen bankkoppeling? Het is zo geregeld en bespaart je veel tijd. 
  • Maak je je facturen (nog) niet in SnelStart? Zorg dan dat alle facturen van het afgelopen boekjaar in je administratie staan.
  • Liggen er nog bonnetjes uit het oude jaar? Scan ze snel in met de SnelStart-app. 
  • Zorg dat de laatste btw-aangifte van het jaar is gedaan. Doet jouw boekhouder de btw-aangifte voor je? Ook daarvoor is het belangrijk dat alle bonnen en facturen van het hele jaar in je administratie staan. Bij de laatste btw-aangifte kan je boekhouder via de jaarsuppletie eventueel nog vergeten dingen uit voorgaande kwartalen rechttrekken. 

Zijn alle administratieve werkzaamheden van het voorbije jaar afgerond, dan kan je boekhouder of accountant de jaarafsluiting doen.

 

chat3

Vragen? Bel, mail of chat

Kom je er even niet uit? Onze Klantenservice helpt graag. Neem gerust contact met ons op via 0222 36 30 60 of neem een kijkje op het Kennisplein.

Naar Kennisplein