Boekhoudprogramma voor verenigingen

Als vereniging is het niet belangrijk om winst te maken, maar het is wél belangrijk dat de financiën op orde zijn. Een boekhoudprogramma biedt bestuursleden veel voordelen en gemakken bij het bijhouden van de administratie. Lees op deze pagina waarom veel verenigingen blij worden van een boekhoudprogramma.

  • De administratie bijhouden is eenvoudig (ook zonder boekhoudkundige ervaring)
  • Je bespaart vele uren per week
  • Je ziet direct hoe je vereniging er financieel voor staat
Boekhouden-vereniging-1

Waarom een boekhoudprogramma voor verenigingen?

Verenigingen worden bestuurd door vrijwilligers. Vrijwillige bestuursleden die het belangrijk vinden dat de leden kunnen doen waarvoor de vereniging is opgericht. Deze bestuursleden zijn het liefst geen uren per week zoet met de administratie; ze zijn er vooral om te zorgen dat de leden kunnen sporten, elkaar kunnen ontmoeten of kennis kunnen delen. Vaak is de penningmeester verantwoordelijk voor het financiële beheer. Zelfs met een minimale verenigingsadministratie loont het al om de boekhouding te automatiseren.

Ledenadministratie en contributies

De meest voorkomende en belangrijkste administratieve werkzaamheden bij een vereniging zijn het bijhouden van de ledenadministratie en de contributies. Veel penningmeesters zijn maandelijks uren en uren kwijt aan het up-to-date houden van de ledeninformatie en het verwerken van de contributies in de boekhouding. Met een boekhoudprogramma houd je extra tijd over voor andere taken (of voor meer vrije tijd!).

Het innen, verwerken en achterna jagen van contributies zorgt bij penningmeesters vaak voor de meeste frustratie. Een boekhoudprogramma neemt deze frustratie voor een groot deel weg. Het zorgt voor de automatisering van contributies. Je krijgt een melding wanneer een contributie nog niet is betaald en stuurt met één druk op de knop een betaalherinnering. Zo’n programma is meteen het crm-systeem voor je relatiebeheer: alle gegevens van de leden staan in één overzicht. Van basale contactgegevens tot de financiële gegevens.

Evenementen en activiteiten financiën

Organiseert je vereniging regelmatig losse evenementen en activiteiten? Of draait je vereniging volledig om een evenement dat een of tweemaal per jaar plaatsvindt? Ook dan is een (online) boekhoudprogramma een uitkomst. In de boekhoudsoftware zijn de meest uiteenlopende terugkerende handelingen geautomatiseerd, waardoor je er veel minder werk aan hebt. Het verwerken van de inkomsten (sponsor-, entree- en barinkomsten) en uitgaven (alle gemaakte kosten) kost hierdoor slechts minuten werk in plaats van uren.

Extra handig voor verenigingen

Veel verenigingen hebben te maken met data uit andere systemen die in de administratie moeten komen. Denk aan de contributies, de sponsorgelden of de barinkomsten. Het is tijdrovend (en foutgevoelig) om deze cijfers handmatig over te zetten. Goed nieuws: vrijwel al deze data kun je automatisch laten doorzetten naar je administratie. Vooral de bankkoppeling is populair bij verenigingen: hiermee heb je een koppeling met de bank, zodat alle mutaties op de verenigingsrekening automatisch worden verwerkt in de boekhouding.

Voordelen van Snelstart als boekhoudprogramma voor verenigingen

Boekhouden-vereniging-2SnelStart is een van de meest gebruikte online boekhoudprogramma’s van Nederland, waar duizenden verenigingen mee werken. Bestuursleden zijn vooral dol op SnelStart omdat het gebruiksvriendelijk is en omdat je een pakket kunt kiezen dat is afgestemd op wat je vereniging nodig heeft. Want wat heeft je vereniging aan een boekhoudpakket waarvan je de helft niet gebruikt?

Tijdsbesparing en efficiëntie

Een belangrijke reden om met het boekhoudprogramma SnelStart te werken is dat je er tijd mee bespaart. De uren die je in de vereniging stopt, besteed je het liefst zo efficiënt mogelijk. Het facturatieproces is bijvoorbeeld heel eenvoudig efficiënter te maken. Als je een factuur inscant en naar je boekhouding mailt, staat hij automatisch in je administratie. En je hoeft geen boekhouder te zijn om te snappen hoe het werkt.

Inzichtelijke rapportages

Uitgebreide of diepgaande rapportages heb je als vereniging waarschijnlijk niet nodig. Maar het is wel heel fijn als je tijdens een bestuursvergadering een eenvoudig dashboard erbij kan pakken en kunt zien of jullie wel of niet iets extra’s kunnen uitgeven. Want als vereniging heb je weliswaar geen winstoogmerk, je moet wél op de kleintjes letten. Daarom biedt SnelStart realtime inzicht in de financiële gesteldheid van je vereniging.

Veiligheid en databescherming

Het is veilig en efficiënt om de boekhouding van je vereniging in de cloud te bewaren. De boekhouding kan niet worden gestolen en het gaat niet verloren als je computer door brand verloren gaat. Sterker nog: de verenigingsadministratie staat op een goed beveiligde server van Microsoft, wat de servers van de belangrijkste organisaties ter wereld beheert. Een ander groot voordeel van een online administratie is dat je erbij kunt waar en wanneer je wilt. En dat is handig voor elke vereniging.

Gebruiksgemak en support

SnelStart is zo gemaakt dat je er zonder boekhoudkundige ervaring eenvoudig mee uit de voeten kunt. Het is simpel en gebruiksvriendelijk. Bovendien krijg je bij de start met SnelStart een goede uitleg over het programma, in tekst en video. Ideaal, want je kunt het eenvoudig uitleggen aan andere bestuursleden. Als zij tijdelijk iets moeten overnemen of als je een nieuwe penningmeester inwerkt, is de werking van het systeem het laatste waarover je je zorgen hoeft te maken. Is er toch iets niet duidelijk? De supportmedewerkers van SnelStart zitten klaar om je te helpen.

De beste prijzen

SnelStart is ook populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Heeft je vereniging een kleine overzichtelijke administratie en wil je dat vooral graag automatiseren en makkelijker maken? Dat kan en dat hoeft niet veel te kosten. Heb je behoefte aan zeer uitgebreide rapportages of wil je je debiteurenbeheer of complexe ledenabonnementen automatiseren? Ook dat kan. SnelStart heeft verschillende boekhoudpakketten, die qua prijzen en functionaliteiten zijn afgestemd op de wensen van jouw vereniging.

"Als ik kijk hoeveel tijd SnelStart me bespaart en hoe weinig geld het onze vereniging kost…dan vind ik de kostenpost van een boekhoudprogramma echt laag. Het biedt zóveel gemak, voor weinig geld."

Bestuurslid sportvereniging

Probeer Snelstart nu uit voor jouw vereniging!

SnelStart maakt boekhouden voor penningmeesters een makkie. Start nu met slim boekhouden voor je vereniging en ontdek hoe fijn het is om te besturen met minder administratie. Benieuwd of SnelStart ook voor jouw vereniging zo handig werkt? Je mag het een maand gratis uitproberen. Helemaal vrijblijvend. Bekijk hier de pakketten, functionaliteiten en bijbehorende prijzen.

Bekijk alle pakketten Ik wil advies

Veelgestelde vragen

SnelStart is onder verenigingen een van de populairste boekhoudprogramma’s. Welke boekhoudsoftware voor jouw vereniging het beste is, hangt af van jouw behoeftes, wensen en budget. Zet eerst voor jezelf op een rij welke functionaliteiten je nodig hebt en kijk daarna rustig welke boekhoudpakketten aan voldoen. Kijk ook goed naar wat je niét nodig hebt.
Tip: bekijk ook de recensies op websites als Trustpilot om te ontdekken wat anderen van de boekhoudsoftware vinden.

SnelStart is een boekhoudprogramma dat meerdere pakketten aanbiedt. Hier zit vrijwel altijd een pakket tussen dat voor jouw vereniging geschikt is. Kijk goed welke functionaliteiten je belangrijk vindt en kies het pakket erbij dat qua prijs en functionaliteiten het beste aan je wensen voldoet.
Tip: vergelijk de functionaliteiten van de verschillende pakketten van het populaire boekhoudprogramma SnelStart.