Wat is er verbeterd in de snelheid van een online administratie?

door: Henry Been op: 4 januari 2017

Wat is er verbeterd in de snelheid van een online administratie?

In een eerder blog heb ik al eens geschreven over de cloud strategie van SnelStart. Wij hebben er voor gekozen om de data die onze klanten gebruiken, in stand te houden. In plaats van een cloud applicatie, hebben wij gekozen voor een cloud administratie. Hierdoor kunnen ook bestaande klanten de voordelen van de cloud plukken, zónder te hoeven wisselen van programma. Ook kunnen zij hun bestaande administratie online brengen of zelfs een online administratie weer offline halen, wanneer zij dat willen.

Waarom is een online administratie soms traag?

Eerlijk is eerlijk, de beweging naar een cloud administratie, bracht ook een nadeel met zich mee: de snelheid van de applicatie verminderde. De reden hiervoor is simpel. Het pakket SnelStart is vijftien jaar lang ontwikkeld op basis van een administratie die op dezelfde computer of hetzelfde netwerk stond als de applicatie. Hierdoor was het handig om de database en het SnelStart programma intensief met elkaar te laten communiceren.

Nu de administratie in de cloud staat, werkt dit echter averechts. De afstand tussen het pakket SnelStart op uw lokale machine en de administratie in de Cloud is groter en wordt verbonden door het internet. De communicatie duurt met een online administratie langer en het pakket werkt dus soms minder snel. Dit is vooral te merken op plekken waar intensief wordt gecommuniceerd.

Snel, sneller, snelst?

Sinds de introductie van SnelStart 12 zijn wij continu bezig met het verbeteren van de snelheid van het pakket. Dit heeft de afgelopen 2 jaar al in veel kleine en grote verbeteringen opgeleverd in performance. Elke nieuwe versie van SnelStart is dus de snelste versie 12 ooit. Dit betekent echter niet dat we stoppen met verbeteren.

Ook in de afgelopen weken hebben wij hard gewerkt aan een aantal wijzigingen in het pakket om ervoor te zorgen dat deze vertraging minder wordt. Ik wil graag vertellen welke dat zijn en wat u daaraan heeft.

Verbetering 1: Data wordt tijdelijk vastgehouden.

Sommige informatie uit de administratie wordt door SnelStart 12 intensief gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn de landentabel en de informatie voor het opmaken van een factuur. Deze informatie is weinig tot niet aan verandering onderhevig. Om SnelStart 12 sneller te laten werken, halen we deze informatie niet langer elke keer opnieuw uit de administratie op.

Sinds versie 12.30, wordt de landentabel nog maar één keer opgehaald na het openen van de administratie. Omdat de landentabel ook gebruikt wordt voor het berekenen van de BTW op een factuur, wordt het factureren hierdoor een klein beetje sneller. Op snelle internetverbindingen is dit verschil misschien niet merkbaar, maar op langzame internetverbindingen wel.

Een grotere verbetering komt met versie 12.31 en 12.32. In deze versie laden we alle informatie die nodig is voor het maken van een factuur nog maar één keer. Deze wijziging leidt op een cloud administratie tot een grote versnelling van het maken van een factuur. Bij een gemiddelde online administratie is factureren nu ongeveer 30% - 40% sneller.

Verbetering 2: Minder intensief communiceren

Zoals gezegd, de belangrijkste reden voor vertragingen in SnelStart 12 is de intensieve communicatie tussen applicatie en administratie. Voor sommige processen is veel informatie nodig, die ook nog eens regelmatig wijzigt. Lokaal bijhouden is dan geen optie. Een voorbeeld hiervan is het inlezen van bankafschriften.

Helaas is het niet mogelijk om een onderdeel van SnelStart 12 achteraf aan te passen zodat dit minder intensief met de administratie communiceert. De enige oplossing is dan het herbouwen van zo’n onderdeel. We hebben dit bijvoorbeeld gedaan met het inlezen van bankafschriften. Deze wijziging is sinds versie 12.22. voor al onze klanten beschikbaar. Hierdoor is het inlezen van afschriften tot wel 100x sneller geworden. Duurde het inlezen van tientallen afschriftregels op een grote administratie eerst enkele minuten, nu duurt het nog slechts seconden.

Het herbouwen van stukken van het programma is veel werk. Toch overwegen we dit voor meer onderdelen te gaan doen. De resultaten spreken immers voor zich!

Snelheid in de toekomst?

Wij verwachten dat in de toekomst steeds meer mensen willen werken met een webbased applicatie. Een relevant deel van onze ontwikkelcapaciteit investeren wij dan ook in het ontwikkelen van een dergelijke applicatie. In dat geval staat zowel de applicatie als de database in de cloud. De communicatielijnen zijn dan weer kort. Daarnaast kunnen we dit platform volledig nieuw ontwikkelen. Over die webbased oplossing zult u binnenkort ongetwijfeld meer van ons horen!

En tot die tijd? Tot die tijd zullen we er alles aan doen om te blijven werken aan een stabiele en steeds snellere SnelStart 12. Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit blog, kunt u mij bereiken via Twitter of LinkedIn.

Download de nieuwste versie!


Henry Been

Door Henry Been

Nieuwsgierig naar hoe SnelStart software ontwikkelt? Regelmatig probeert Henry Been zijn kennis te delen door middel van interessante blogs. Henry is software architect bij SnelStart. Zijn interesses liggen op het gebied van Cloud (Microsoft Azure), software architectuur en het ontwerpen en schrijven van testbare en onderhoudbare software.

Wat vond u van dit artikel?
Goed verhaal! of Geef een tip of stel een vraag aan Henry Been.


Volg Henry Been op social media: