Heb ik wel een boekhouder nodig?

door: SnelStart op: 6 oktober 2014

Heb ik wel een boekhouder nodig?

Heb ik wel een boekhouder nodig?

Als ondernemer maakt u al genoeg kosten: inkoop, promotie, kantoorkosten, verzekeringen, pensioen... moet daar ook nog een boekhouder bij? Heeft u trouwens wel een boekhouder nodig? Dat is een goede vraag om als ondernemer te stellen. Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, kijken we eerst naar uw bedrijfsvoering.

Hoe ziet uw boekhouding eruit?
De ene ondernemer is adviseur en heeft elke maand slechts een paar facturen te versturen. De andere ondernemer heeft een webshop met dagelijks meer dan 50 facturen. Hoe meer facturen u verstuurt en zelf ontvangt, hoe meer administratie en dus boekhouding u heeft om te doen. Neemt u diensten af, of levert u diensten aan het buitenland? Houdt u voorraden? Heeft u abonnees? Al deze zaken maken uw boekhouding complexer.

Wat kunt u zelf?
Houdt u nauwgezet uw inkomsten en uitgaven bij? Of levert u liever een schoenendoos vol met bonnen in bij een administrateur? Wanneer u zelf uw facturen invoert, dan hoeft uw boekhouder dat niet voor u te doen. Dat scheelt natuurlijk flink in de kosten!

Werkt u met een boekhoudpakket?
Een goed boekhoudpakket zoals SnelStart maakt het ondernemen voor u gemakkelijker. Hiermee kunt u bijvoorbeeld snel uw maandelijkse omzetbelasting doen, uw bankafschriften inlezen en automatisch boeken en uw voorraden automatiseren. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor u zelf maar ook voor uw boekhouder.

Wat is de meerwaarde van een boekhouder?
Wanneer u zelf uw facturen invoert en werkt met een goed boekhoudpakket, waarom heeft u dan nog een boekhouder nodig? We geven u vier praktische redenen: 

  1. Advies: een boekhouder helpt u met gedegen advies en heeft vaak jarenlange ervaring. Juist voor eenmanszaken zijn veel fiscale voordelen weggelegd. Bent u bijvoorbeeld op de hoogte van de kleineondernemersregeling? Of de mkb-winstvrijstelling? Of alle extra mogelijkheden voor starters? En bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn in de belastingregels.
  2. Inzichten: uw boekhoudpakket geeft u snel en eenvoudig allerlei cijfers. Maar hoe interpreteert u die cijfers? En hoe verhouden deze cijfers zich met soortgelijke bedrijven? Een goede boekhouder ondersteunt uw bedrijf met inzichten in uw financiële situatie en helpt u met uw toekomstige plannen.
  3. Controle: U doet uw boekhouding zelf. Laat u er nog een expert naar kijken voor dat u uw aangifte omzet- of inkomstenbelasting doet? Verwacht u dezelfde kwaliteit te kunnen leveren als iemand die ervoor heeft gestudeerd?
  4. Focus: U bent gaan ondernemen om een product of dienst te leveren. Hoeveel extra tijd wilt u in uw boekhouding stoppen? In hoeverre gaat dat ten koste van uw bedrijfsvoering? Met een boekhouder die u ondersteunt met advies, inzichten en controle op uw administratie, houdt u de focus op uw onderneming.

Dit zijn de vier redenen om uw bedrijf te laten ondersteunen door een boekhouder. Maar hoe kiest u nu een boekhouder? Lees volgende week het volgende blog: 'Hoe kies ik een boekhouder?' Met een handige checklist om u snel op weg te helpen.

Thomas Lapperre
Contentmarketeer bij SnelStart en zelfstandig ondernemer bij Bloeise