Heb ik wel een boekhouder nodig?

Heb ik wel een boekhouder nodig?

Als ondernemer maakt je al genoeg kosten: inkoop, promotie, kantoorkosten, verzekeringen, pensioen... moet daar ook nog een boekhouder bij? En heb je die wel echt nodig, een boekhouder?

Voordat we die vraag kunnen beantwoorden, kijken we eerst naar jouw bedrijfsvoering.

Hoe ziet je boekhouding eruit?
De ene ondernemer is adviseur en heeft elke maand slechts een paar facturen te versturen. De andere ondernemer heeft een webshop met dagelijks meer dan 50 facturen. Hoe meer facturen je verstuurt en zelf ontvangt, hoe meer administratie en dus boekhouding je hebt om te doen. Neem je diensten af, of lever je diensten aan het buitenland? Houd je voorraden? Heb je abonnees? Al deze zaken maken jouw boekhouding complexer.

Wat kun je zelf?
Hou je nauwgezet je inkomsten en uitgaven bij? Of lever je liever een schoenendoos vol met bonnen in bij een administrateur? Wanneer je zelf je facturen invoert, hoeft je boekhouder dat niet voor je te doen. Dat scheelt flink in de kosten.

Werk je met een boekhoudpakket?
Een goed boekhoudpakket zoals SnelStart maakt het ondernemen gemakkelijker. Hiermee kun je bijvoorbeeld snel je maandelijkse omzetbelasting doen, je bankafschriften inlezen en automatisch boeken en je voorraden automatiseren. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor jezelf maar ook voor je boekhouder.

Wat is de meerwaarde van een boekhouder?
Wanneer je zelf je facturen invoert en werkt met een goed boekhoudpakket, waarom heb je dan nog een boekhouder nodig? We geven 4 praktische redenen:

  1. Advies: een boekhouder helpt met gedegen advies en heeft vaak jarenlange ervaring. Juist voor eenmanszaken zijn veel fiscale voordelen weggelegd. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de kleineondernemersregeling? Of de mkb-winstvrijstelling? Of alle extra mogelijkheden voor starters? En bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn in de belastingregels.

  2. Inzichten: je boekhoudpakket geeft je snel en eenvoudig allerlei cijfers. Maar hoe interpreteer je die cijfers? En hoe verhouden deze cijfers zich met soortgelijke bedrijven? Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in jouw financiële situatie en helpt je met toekomstige plannen.

  3. Controle: jij doet de boekhouding zelf. Je kunt er nog een expert naar laten kijken voordat je je aangifte omzet- of inkomstenbelasting doet, iemand die ervoor heeft gestudeerd.

  4. Focus: je bent gaan ondernemen om een product of dienst te leveren. Hoeveel extra tijd wil je in je boekhouding stoppen? In hoeverre gaat dat ten koste van je bedrijfsvoering? Met een boekhouder die je ondersteunt met advies, inzichten en controle op je administratie, houd je de focus op je onderneming.

Dit zijn de vier redenen om jouw bedrijf te laten ondersteunen door een boekhouder. Maar hoe kies je een boekhouder die bij je past? Dit lees je in de blog: 'Hoe kies ik een boekhouder?', inclusief een handige checklist om je snel op weg te helpen.

Vind een boekhouder bij jou in de buurt

Werk samen met een boekhouder, zodat je meer tijd hebt om te ondernemen. Samen bepaal je wie wat doet in de administratie. Vind een boekhouder bij jou in de buurt. Vind een boekhouder
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.