De cloud van SnelStart is een veilige haven

Dinsdag 6 oktober 2015 zette het Europese hof een dikke streep door het 15 jaar oude verdrag dat de opslag van Europese persoonsgegevens in de VS regelde. De zogenaamde Safe Harbor-overeenkomst kan de prullenbak in, omdat de persoonsgegevens in de VS onvoldoende beschermd zijn. Onze voornaamste vraag: welke gevolgen heeft deze uitspraak voor jouw online administratie bij SnelStart?

Europese privacy moet worden gerespecteerd

Qua privacy bescherming wordt de Verenigde Staten regelmatig vergeleken met landen als Noord Korea en China. Het komt er feitelijk op neer dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot alle gegevens die op servers in de VS zijn opgeslagen. Het Hof heeft aangegeven dat dit onacceptabel is en dat de privacy van Europese burgers moet worden gerespecteerd.

Amerikaanse bedrijven die persoonsgegevens van Europeanen opslaan, zullen voortaan gewoon moeten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving per 1 januari 2016. Maar ook Europese bedrijven die persoonsgegevens stallen op servers die eigendom zijn van een Amerikaans bedrijf, hebben een probleem. Zij mogen deze gegevens niet meer op een ‘Amerikaanse server’ plaatsen als er tussen de cloud provider en de landelijke privacy waakhond geen aanvullende afspraken zijn gemaakt over de bescherming van de privacy. In dat geval moeten de gegevens verhuizen naar een Europese server.

Europese privacy gewaarborgd bij SnelStart

Als SnelStart maken wij ook gebruik van de cloud van een Amerikaans bedrijf, namelijk Microsoft Azure. Betekent dit dan dat jouw administratie ook toegankelijk is voor de Amerikaanse overheid? Nee. 

Je online administratie wordt opgeslagen in de Europese datacenters van Microsoft. Als SnelStart geven wij namelijk aan waar jouw data moet worden opgeslagen. Je administraties staan zelfs gewoon in Nederland in Amsterdam (!). Een eventuele uitwijk bij problemen bij dit datacenter wordt gedaan naar Ierland. Voor Europese datacenters moet Microsoft voldoen aan de Europese wetgeving.

Klik hier voor het interessante blog van Microsoft over de uitspraak van het Europese hof. Zijn geven aan al jaren bezig te zijn met het voldoen aan de Europese wetgeving en steunen het nieuw te ontwikkelen verdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

 

Slimmer en sneller boekhouden?

Met SnelStart kies je zelf in hoeverre je je administratie automatiseert. Van razendsnel factureren en optimaal inzicht in je cijfers tot een geautomatiseerd debiteurenbeheer en/of voorraadbeheer. Bekijk nu welk pakket bij jouw bedrijf past. Bekijk meer
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.