Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Bij veel ondernemers staat boekhouden en je administratie bijwerken niet bovenaan op het lijstje van favoriete werkzaamheden. Toch is het één van de eerste dingen die je goed moet opzetten bij de start van je bedrijf. Je kunt je boekhouding zelf bijhouden, maar je kunt het ook uitbesteden bij een accountants- of administratiekantoor. Wat is wijsheid? Na het lezen van dit blog kun je beter kiezen wat bij jouw situatie en stijl van ondernemen past.

Waarom houd je een boekhouding bij?

Je administratie bijhouden doe je niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf als ondernemer. Als je inzicht hebt in je cijfers kun je betere beslissingen nemen. Bij ondernemen gaat het om je resultaten. Je doet al dat werk tenslotte niet voor niets. Als dingen niet goed lopen moet je tijdig bijsturen. Komt er genoeg geld binnen, staan er nog facturen open? Komen er grote betalingen of investeringen aan? Je wilt je antwoord baseren op feiten en realtime cijfers en niet alleen op een fingerspitzengefühl.

Mag je zelf je administratie bijhouden?

Er zijn zzp’ers en eenmanszaken die hun boekhouding helemaal zelf doen. Het opstellen van een jaarrekening is voor deze bedrijven niet verplicht. Grotere bedrijven moeten wel een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen. Als je je administratie door een financieel expert laat doen, dan kun je er overigens van uitgaan dat die toch een jaarrekening zal opstellen. Daarnaast moet je als zzp'er of eenmanszaak meestal jaarstukken overleggen wanneer je financiering aanvraagt of een bedrijfsauto wilt leasen.

Eisen van de Belastingdienst

Je bedrijfsadministratie moet wel voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Zo moet je bijhouden hoeveel uren je besteedt aan je bedrijf en welke reiskosten en ritten je maakt. Je moet facturen maken en alle bankafschriften, bonnetjes en inkoopfacturen bewaren. Je krijgt te maken met een bewaarplicht van 7 jaar en voor alles wat te maken heeft met onroerende zaken, zoals de huur van een bedrijfspand, geldt zelfs een bewaarplicht van 10 jaar.

Daarnaast moet je ieder jaar op tijd aangifte inkomstenbelasting te doen. En daarvoor heb je ook een goede bedrijfsadministratie nodig. Als je administratie niet volledig is of je te laat aangifte doet, kan dit tot boetes leiden.

Nadelen van je boekhouding uitbesteden

Kosten

Een accountant of boekhouder kost hoe dan ook geld. Wanneer je als eenmanszaak per kwartaal de btw-aangifte laat doen en jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting, inclusief jaarrekening, ben je al snel een paar honderd euro kwijt.

Achterstallige administratie kost extra uren

Als je niet alles netjes bijhoudt, is de boekhouder langer bezig en krijg je een hogere rekening.

Afhankelijk van je situatie en je boekhoudkennis kun je je administratie natuurlijk zelf bijhouden. Zo bespaar je de kosten van een boekhouder of accountant uit.

Voordelen van je boekhouding uitbesteden

Tijd besparen

Als je de administratie uitbesteedt bij een boekhouder of accountant scheelt je dat enorm veel tijd. Tijd die je goed kunt gebruiken voor ondernemen.

Kennis van fiscale zaken

Ken jij de regels voor het afschrijven van je auto of de bijtelling? Weet jij precies welke kosten je wel en niet mag aftrekken van je winst? Als startende ondernemer heb je daarnaast nog te maken met zaken zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en eventueel de reservering voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Jij hoeft je hier niet druk over te maken, je accountant of boekhouder weet hoe het zit.

Veranderende regelgeving

De regels op het gebied van aftrekposten en winstvrijstellingen veranderen doorlopend. Een goede boekhouder of accountant is altijd op de hoogte van alle nieuwe regels. Zo laat je met een gerust hart de boekhouding aan hem of haar over.

Een goede financieel expert verdient zichzelf terug

Als je de hulp inroept van een boekhouder of accountant, profiteer je dus meestal optimaal van belastingvoordelen. En je kunt er van op aan dat alles goed en op tijd wordt aangeleverd bij de Belastingdienst, zodat je niet te maken krijgt met boetes of naheffingen.

De kosten voor het uitbesteden van je administratie vallen onder zakelijke kosten, die je weer mag aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Een goede financieel expert verdient zichzelf zo snel terug.

Kan ik ook een deel van mijn administratie zelf doen?

Je kunt je administratie ook voor een deel uitbesteden. Je doet bijvoorbeeld zelf de btw-aangifte, maar laat je boekhouder de belastingaangifte doen. Hoe meer je zelf vooraf doet, hoe minder de boekhouder hoeft te doen en hoe goedkoper de rekening uitvalt.

Een online boekhoudprogramma ondersteunt de samenwerking tussen jou en je boekhouder of accountant.

Online boekhoudprogramma

Wanneer je een boekhoudprogramma met een online administratie gebruikt, zoals SnelStart, werk je heel gemakkelijk samen met je accountant of boekhouder. Via de SnelStart App op je mobiele telefoon lever jij eenvoudig je gegevens aan. Je spreekt met je accountant of boekhouder af wie welke gegevens in de boekhouding verwerkt. Als je online samenwerkt kan je accountant of boekhouder vanuit zijn of haar eigen SnelStart-omgeving op elk moment in je administratie meekijken en werken. Zo weet je zeker dat je het goed doet.

Je spreekt samen af wie wat in je administratie doet

Wil je zelf veel doen en ben je vooral op zoek naar een controlerend paar ogen? Dat kan! In SnelStart maak je supersnel een factuur en door de koppeling met je bankgegevens zie je in één oogopslag welke facturen nog open staan. Bonnetjes en inkoopfacturen zet je moeiteloos in je administratie. Aan het einde van de btw-periode berekent de software je btw-aangifte met één klik. Je kunt snel een vraag stellen als je niet snapt hoe het zit, want je accountant of boekhouder kijkt van een afstandje met je mee. Makkelijker kan het bijna niet.

Wil je alleen gegevens aanleveren en zelf geen boekingen maken? Ook dat is mogelijk! Je levert alle gegevens digitaal aan via de SnelStart App en je boekhouder of accountant verwerkt alle gegevens in je boekhouding. Via de SnelStart App zie je in één oogopslag hoe je bedrijf ervoor staat. Zo heb je up-to-date cijfers waarmee je betere beslissingen kunt nemen.

Ben je op zoek naar een boekhouder of accountant?

Je boekhouder of accountant kent alle regels. Die weet precies welke kosten je wel en niet mag aftrekken, snapt hoe je bedrijfsmiddelen afschrijft en kan je uitleggen of jouw bedrijf er zo goed voorstaat als je denkt, aan de hand van een aantal kengetallen uit je boekhouding. Ook wanneer je advies nodig hebt bij een financiering of investeringen kan zo’n financieel professional je helpen. Een boekhouder of accountant vinden die met SnelStart werkt? Onze handige accountantzoeker helpt je daarbij.

Accountantzoeker

Wil je weten hoe je makkelijker kunt boekhouden?

Wil je weten hoe je in minder tijd je hele financiële administratie klaar (en beter voor elkaar) kunt hebben? Download dan het e-book 'Makkelijk boekhouden: je bent sneller zonder Excel'.

In dit e-book vind je antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is het verschil tussen een boekhouding en administratie?
  • Past boekhouden in Excel bij mij en mijn situatie?
  • Waarom gebruiken veel ondernemers boekhoudsoftware?
  • Heb ik een boekhouder of accountant nodig?
New call-to-action

Meer tijd besparen?

Gebruik je nog geen SnelStart? Met SnelStart kun je niet alleen gemakkelijk bonnetjes en inkoopfacturen scannen, je bent ook sneller klaar met de rest van je administratie. Lees hier hoe je tijd bespaart op jouw boekhouding.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel dit artikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, raden we je te allen tijde aan om één en ander inhoudelijk met je boekhouder of accountant af te stemmen.

In minder tijd makkelijk boekhouden?

Het kan met SnelStart. Bekijk nu hoe je in no-time controle over je boekhouding en inzicht in je cijfers krijgt. Ondek welk pakket bij jou past.